Αλέξης Τσίπρας: Να γίνει η οργή δύναμη αλλαγής

7 προτάσεις για την επόμενη μέρα - «Είμαστε εδώ ως δύναμη ευθύνης»

344880 al

Επτά σημεία για την επόμενη ημέρα της κρίσης των πυρκαγιών παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας σε Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τα γραφεία της Κουμουνδούρου. 

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία έκανε λόγο για την ανάγκη «να αναμετρηθούμε με την δύσκολη επόμενη μέρα» και να αποφύγουμε «να κρυφτούμε πίσω από επικοινωνιακά τεχνάσματα», όπως «κάνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας», γιατί όπως σημείωσε ο ίδιος, «Η κλιματική αλλαγή είναι πραγματικότητα αλλά όχι δικαιολογία» και για αυτό πρέπει να μην αρκεστούμε στην «κάθαρση μετά την τραγωδία».

Διαβεβαιώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ «ως δύναμη ευθύνης για να υποδείξει λύσεις και για να αναλάβει το βάρος της ανασυγκρότησης του κράτους και της αναγέννησης της ελπίδας μετά την τεράστια τραγωδία», ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε επτά προτάσεις για την επόμενη μέρα.

1. Να κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες όλες οι καμένες εκτάσεις, να απαγορευτεί κάθε αλλαγή χρήσης γης μέχρι να ολοκληρωθεί κατά προτεραιότητα ο χωρικός και πολεοδομικός σχεδιασμός στις περιοχές αυτές, ώστε να αποτραπεί κάθε είδος παρασιτικής λογικής.  

2.  Να εκπονηθεί σε συνεργασία με όλα τα κόμματα και επιστημονικούς φορείς Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των συνεπειών των φυσικών καταστροφών.

3. Να αξιοποιηθεί το πόρισμα Γκολντάμερ για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών με έμφαση στην πρόληψη και τη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων με την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.

4. Να υιοθετηθεί η ολοκληρωμένη πρόταση Νόμου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2019, για την ίδρυση Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας και Ανθεκτικότητας που θα την στελεχώσουν πρόσωπα κοινής αποδοχής με συμφωνία να παραμείνουν τα ίδια ανεξαρτήτως κυβέρνησης.Η πρόταση προβλέπει να έχει ένα Μόνιμο και διαρκές Επιστημονικό Συμβούλιο από όλα τα ερευνητικά επιστημονικά ιδρύματα και δομές της χώρας που εμπλέκονται στην πρόβλεψη, τη μελέτη, την έρευνα, όπως είναι ο Δημόκριτος, η ΕΜΥ, Εθνικό Αστεροσκοπείο κ.α.

5. Να εκπονηθούν Τοπικά Αναπτυξιακά Σχέδια για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη των περιοχών που έχουν πληγεί, με ειδική μέριμνα για τη συγκράτηση του πληθυσμού και ιδιαίτερα των νέων στις περιοχές αυτές. 

6. Να ανασχεδιασθεί η κατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το Εθνικό Σχέδιο Αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής και τα Τοπικά Σχέδια ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας και των άλλων  περιοχών που έχουν πληγεί.

7. Να εκπονηθεί άμεσα σχέδιο για αποζημιώσεις αλλά και για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας των πληττόμενων περιοχών, ακολουθώντας όχι μόνο την πεπατημένη, που προβλέπει την αποκατάσταση κτιρίων και υποδομών, στο 100% των αποζημιώσεων, αλλά με έμφαση στις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, τις καταστροφές και τις συνέπειες σε κάθε οικογένεια, σε κάθε πολίτη ξεχωριστά.
 

Τέλος, όπως ο ίδιος δήλωσε αυτές «Οι ώρες που ζούμε είναι πολύ κρίσιμες, και ο δικαιολογημένος θυμός που έχει συσσωρευτεί απαιτεί σεβασμό, σοβαρότητα, επίγνωση των ευθυνών» ενώ συνέχισε λέγοντας ότι αυτή την ώρα χρειάζονται «Έργα και όχι λόγια. Κοινωνική ευαισθησία και όχι επικοινωνιακή αναισθησία. Προσπάθεια και όπου είναι δυνατόν ενότητα.»

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…