Αλέξης Τσίπρας: «Κάθετη διαφωνία με την στρατηγική Μητσοτάκη στην ουκρανική κρίση»

«Ο πρωθυπουργός ενδεχομένως με το να εμφανίζεται αντιρώσος και δυτικόφιλος προσδοκά ως αντάλλαγμα τη μη αναβάθμιση της Τουρκίας. Το αντίθετο συμβαίνει, εμείς βγαίνουμε στην σέντρα και η Τουρκία αναβαθμίζεται», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε συνέντευξη του στο "Κρήτη TV"

1 abn1816 1

Την κάθετη διαφωνία του με την στρατηγική Μητσοτάκη στην εξωτερική πολιτική, όσον αφορά την ουκρανική κρίση και την αλλαγή δόγματος, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μιλώντας στο “Κρήτη TV”, στο πλαίσιο της περιοδείας του.  Ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή μάλιστα και την απέλαση των 12 Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα και τις απειλές από την Ρωσική πρεσβεία ανέφερε:

«Έχω κάθετη διαφωνία με την στρατηγική Μητσοτάκη στην εξωτερική πολιτική και με την αναθεώρηση του δόγματος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής και την προσχώρηση στο δόγμα Παπάγου, της Ελλάδας ως προκεχωρημένου φυλακίου. Με την επιλογή Μητσοτάκη όχι να στείλουμε ανθρωπιστική βοήθεια αλλά να στείλουμε επιθετικό πολεμικό υλικό στη Ουκρανία -που δεν θα αλλάξει τους συσχετισμούς αλλά έχει έναν ισχυρό συμβολισμό ότι η Ελλάδα είναι μέρος της σύγκρουσης, είναι μέρος της κρίσης – πολύ φοβάμαι ότι δεν είμαστε καν προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης, είμαστε προκεχωρημένοι δίχως να έχουμε καμία φύλαξη».

Υποστήριξε ότι ο «πρωθυπουργός ενδεχομένως με το να εμφανίζεται αντιρώσος και δυτικόφιλος προσδοκά ως αντάλλαγμα τη μη αναβάθμιση της Τουρκίας. Το αντίθετο συμβαίνει, εμείς βγαίνουμε στην σέντρα και η Τουρκία αναβαθμίζεται. Φοβάμαι ότι είναι μία αρνητική εξέλιξη για την εξωτερική πολιτική της χώρας και την αποκλειστική ευθύνη γι αυτή την εξέλιξη την έχει ο κ. Μητσοτάκης».

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά και στις πρόσφατες δηλώσεις του Βαγγέλη Βενιζέλου είπε: «Δεν μπορώ να ξέρω ποιος είναι ο λόγος και η αιτία αυτής της ανακίνησης, αυτό που ξέρω είναι ότι η χώρα εδώ και δεκαετίες έχει μία εθνική στρατηγική, έχουμε κόκκινες γραμμές, δεν υπάρχει περίπτωση καμία κυβέρνηση να δεχθεί την ύπαρξη γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο, καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί την αποστρατικοποίηση των νησιών. Αλλά ταυτόχρονα διεκδικούμε την επίλυση των διαφορών μας με βάση το διεθνές δίκαιο, άρα και την προσφυγή ενδεχομένως στη Χάγη για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, με απόλυτο σεβασμό των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και της εθνικής μας κυριαρχίας. Μετά μπορούμε να συζητήσουμε και κοινές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Τώρα για ποιο λόγο ο κ. Βενιζέλος προέβη σε αυτή την δήλωση ας τον ρωτήσετε”.

Ο κ. Τσίπρας έθεσε ένα ακόμη ζήτημα καθώς μετά την λήξη της ουκρανικής κρίσης η ΕΕ δείχνει ότι θα διατηρήσει τις οικονομικές κυρώσεις λόγω της κατοχής από την Ρωσία ουκρανικού εδάφους. Είπε χαρακτηριστικά: «Θα έχουμε κυρώσεις για την κατοχή της Ουκρανίας ενώ για ένα κράτος μέλος που είναι η Κύπρος όπου υπάρχει κατοχή εδώ και 48 χρόνια δεν θα έχουμε κυρώσεις;».

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…