ΓΜ

Γιάννης Μυλόπουλος

Αλέξης Τσίπρας: Διαχειριστής της συμφοράς ο πρωθυπουργός

Η… πονηρή ερώτηση των δημοσιογράφων του ΣΚΑΪ είχε μια απρόβλεπτη γι’ αυτούς και το κανάλι τους κατάληξη

image 6 1

Μια από τις πρώτες ερωτήσεις που δέχθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που έδωσε στον ΣΚΑΙ ήταν αν θεωρεί ότι η σημερινή ακρίβεια οφείλεται στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η ερώτηση, σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική λογική, ήταν αυτό που λέμε «παγίδα». Γιατί αν ο Αλέξης Τσίπρας απαντούσε καταφατικά, τότε θα του αντέτειναν ότι η ενεργειακή κρίση είναι διεθνής και μοιραία παρασύρεται σε αυτήν και η Ελλάδα.

Αν πάλι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαντούσε αρνητικά, τότε ο ΣΚΑΙ θα κατέγραφε μια τεράστια επιτυχία, καθώς θα είχε on camera αναγνώριση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο Μητσοτάκης δεν ευθύνεται για την ακρίβεια.

Η… πονηρή ερώτηση όμως των δημοσιογράφων του φιλοκυβερνητικού καναλιού είχε μια απρόβλεπτη γι’ αυτούς και το κανάλι τους κατάληξη.

Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας δεν απάντησε στην ερώτηση «παγίδα» ούτε Ναι, ούτε Όχι. Παρέπεμψε απλώς τους δύο δημοσιογράφους στα επίσημα στοιχεία από τις διεθνείς αγορές, όπως τα δημοσιεύει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Τα οποία οι ίδιοι, ως δημοσιογράφοι, όφειλαν να γνωρίζουν.

Σύμφωνα με αυτά η Ελλάδα έχει όχι μόνο σήμερα, αλλά από την αρχή του χρόνου, την πιο ακριβή τιμή ενέργειας από όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Με 228,63 ευρώ/MWh σημερινή τιμή, με 222,06 ευρώ/MWh μέση μηνιαία τιμή του παρόντα μήνα και με 230,45 ευρώ/MWh μέση τιμή ρεύματος από την αρχή του 2022 μέχρι σήμερα, η Ελλάδα είναι πρωταγωνιστής στην τιμή της ενέργειας στην Ευρώπη. Έχοντας πιο ακριβό ρεύμα ακόμη και από τις χώρες του βορρά, με το υψηλό επίπεδο ζωής, των οποίων οι κάτοικοι διαθέτουν πολλαπλάσιο εισόδημα σε σχέση με εμάς.

Αυτή η πραγματικότητα, την οποία τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ προσπαθούν να αποκρύψουν, αποδίδοντας συνεχώς και επίμονα την ενεργειακή κρίση αποκλειστικά σε διεθνείς παράγοντες, έπρεπε να βγει ο αρχηγός της αντιπολίτευσης για να ακουστεί δημόσια.

Μια πραγματικότητα που ασφαλώς και ισχύει επειδή υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης.

Πρώτα και κύρια γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ στην πιο κρίσιμη στιγμή. Τη στιγμή δηλαδή που η χώρα χρειάζονταν μια δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού για να ελέγχει την κερδοσκοπία, συγκρατώντας τις τιμές της ενέργειας. Και υποχρεώνοντας έτσι και τον ανταγωνισμό στην αγορά να κάνει το ίδιο.

Η κυβέρνηση ιδιωτικοποιώντας τη ΔΕΗ στην πιο ακατάλληλη στιγμή για το δημόσιο συμφέρον, αλλά την πιο κατάλληλη, όπως εκ του αποτελέσματος προκύπτει, για τους κερδοσκόπους, έχασε την τελευταία ευκαιρία να συγκρατήσει, εν μέσω διεθνούς ενεργειακής κρίσης, την τιμή του ρεύματος.

Ακόμη ηχούν στα αφτιά μας «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» του Κωστή Χατζηδάκη το Σεπτέμβριο, ότι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ έγινε στο όνομα του ελεύθερου ανταγωνισμού, οποίος θα λειτουργούσε δήθεν υπέρ της μείωσης της τιμής του ρεύματος. Το οποίο, σε πλήρη διάψευση των κυβερνητικών ισχυρισμών, από τότε μέχρι σήμερα έχει ανέβει στα… ύψη.

Δεν έκανε όμως μόνο αυτό η κυβέρνηση Μητσοτάκη για να έχει σήμερα η χώρα τη θλιβερή πρωτιά στην Ευρώπη ως προς την τιμή της ενέργειας. Προχώρησε στη λάθος στιγμή και σε μια ακόμη μοιραία για τη χώρα κίνηση.

Προχώρησε άκαιρα και επιπόλαια στο κλείσιμο των μονάδων παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη, χωρίς ταυτόχρονα να έχει εξασφαλίσει ενεργειακή αυτονομία από τις ΑΠΕ. Μια κίνηση ολέθρια για τα ελληνικά συμφέροντα, όχι όμως και για τους διεθνείς κερδοσκόπους, οι οποίοι ανέβασαν τις τιμές του εισαγόμενου αερίου ακριβώς τη στιγμή που η χώρα ενίσχυε την εξάρτησή της από αυτό.

358222g screenshot 2

Ο συνδυασμός αυτών των δύο μοιραίων για τη χώρα πολιτικών αποφάσεων εξηγεί γιατί η Ελλάδα σήμερα έχει το πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρέδωσε δύο από τα πιο σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας στην άσκηση ενεργειακής πολιτικής. Ιδιωτικοποίησε τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, που ήταν το τελευταίο ανάχωμα συγκράτησης της τιμής του ρεύματος προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος. Και συγχρόνως κατήργησε την παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη, που είναι η μόνη δυνατότητα που έχουμε ως χώρα να διατηρήσουμε σε λογικά επίπεδα την ενεργειακή μας αυτονομία και να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τις κερδοσκοπικές πιέσεις της διεθνούς αγοράς.

Μα, θα πει κάποιος, δεν πρέπει κάποτε, στο όνομα της πράσινης ανάπτυξης, να συμβεί η απολιγνιτοποίηση της χώρας;

Η απάντηση ασφαλώς και είναι καταφατική. Όχι όμως σε αυτή την αρνητική διεθνή συγκυρία και όχι με αυτόν τον βεβιασμένο τρόπο που ευνοεί τη διεθνή κερδοσκοπία σε βάρος των συμφερόντων της Ελλάδας.

Η πρωτιά της χώρας ως προς την τιμή της ενέργειας, από κοινού με την πρωτιά μας στους θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην Ευρώπη από την πανδημία, ως αποτέλεσμα της πολιτικής επιλογής Μητσοτάκη να μην ενισχυθεί το ΕΣΥ, είναι οι δύο θλιβερές πρωτιές της Ελλάδας που επιβεβαιώνουν ότι τόσο η υγειονομική, όσο και η ενεργειακή κρίση έχουν ονοματεπώνυμο.

Ευλόγως λοιπόν ο Αλέξης Τσίπρας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ αποκάλεσε τον πρωθυπουργό «διαχειριστή της συμφοράς».

Αφού και τις δύο συμφορές, την ενεργειακή και την υγειονομική, που διαχειρίζεται σήμερα ο Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός τις προκάλεσε ο ίδιος και η κυβέρνησή του με τις πράξεις και τις παραλήψεις τους.

Πηγή: TVXS

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Καλλιάνος: «Θα φτάσω το μαχαίρι στο κόκκαλο για όλους τους πατεράδες»-Τι απαντά το «Αττικόν» (video)

kallianos adonis 654 new 102

Καλλιάνος: «Θα φτάσω το μαχαίρι στο κόκκαλο για όλους τους πατεράδες»-Τι απαντά το «Αττικόν» (video)

Η αγωνία του βουλευτή της ΝΔ για τη ζωή του πατέρα του, γίνεται κατά διαστήματα…