Newsroom

Newsroom

Αλέξης Τσίπρας: Αναπτυξιακό άλμα με νέο παραγωγικό μοντέλο

Αλλαγή παραγωγικού μοντέλου ώστε να προχωρήσει η χώρα ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια της σύσκεψης που είχε το απόγευμα της Τετάρτης με παραγωγικούς και άλλους φορείς της Θεσσαλονίκης.

tsipras 0 7

Ενα νέο αναπτυξιακό πρότυπο το οποίο θα στηρίζεται στη γνώση παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη κατά την διάρκεια της σύσκεψης με τους παραγωγικούς φορείς της πόλης. Εκανε λόγο για ένα παραγωγικό μοντέλο και ένα αναπτυξιακό άλμα.

Ταυτόχρονα επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις αρνητικές πρωτιές στην Ευρώπη σε όλα σχεδόν τα πεδία, καθώς και για την εγκατάλειψη της Θεσσαλονίκης. «Η Θεσσαλονίκη απουσιάζει παντελώς από το ταμείο ανάκαμψης που προσεγγίζει τα 70 δις. ευρώ μαζί με το ΕΣΠΑ», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ο βασικός στόχος όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν είναι μόνο να αντιμετωπίσουμε τις πολλαπλές κρίσεις και να δημιουργηθεί μια ασπίδα προστασίας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Στόχος όπως είπε να μπούμε και σε μια προοπτική ανάπτυξης αξιοποιώντας όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας.

Ταυτόχρονα ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στην κυβέρνηση γιατί με τις ιδεολογικές εμμονές κατάφερε να επιδεινώσει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.

«Η χώρα μας τους τελευταίους 8 μήνες έχει πρωτιές σε όλη την ΕΕ. Διότι η ενεργειακή και η πληθωριστική κρίση είναι πανευρωπαϊκή και παγκόσμια αλλά το να έχει κανείς πρωτιές σε όλα αρνητικές είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να μας απασχολήσει. Έχουμε έναν ενεργειακό πληθωρισμό που από τον Μάη του 2021 έως τον Μάη του 2022 είναι στο 62% ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι κάτω από 40%» επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως εξήγησε αυτό οφείλεται σε δύο παράγοντες. Στην ολιγοπωλιακή δομή της αγοράς ενέργειας και ταυτόχρονα «στην ιδεολογική εμμονή της σημερινής κυβέρνησης να μην παρεμβαίνει για να ρυθμίσει και να βάλει όρια και κανόνες στην αγορά. Θεωρούμε ότι αν αυτό δεν αντιμετωπιστεί το επόμενο διάστημα, όσο και να συζητάμε για την αντιμετώπιση των δομικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, όσο κι αν συζητάμε για την ενίσχυση του εισοδήματος, όσο και να συζητάμε για την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, της βιομηχανίας, νομίζω ότι δεν θα μπορέσουμε να λύσουμε την εξίσωση».

Το θέμα είναι πως θα δημιουργήσουμε βιώσιμη ασπίδα προστασίας στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Όταν πια για την μέση οικογένεια η ΔΕΗ κοστίζει πάνω από το ένα τρίτο του εισοδήματος τότε αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Παράλληλα η ακρίβεια στα βασικά προϊόντα κατανάλωσης, στα καύσιμα, διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ».

Αυτό δεν είναι βιώσιμο ανέφερε και γι αυτό θα πρέπει να κουβεντιάσουμε και να βρούμε τον τρόπο να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις, να προστατευθεί η κοινωνία αλλά και τα δημόσια οικονομικά. Δεν είναι λύση να επιδοτείς από τα δημόσια έσοδα που αυξάνονται από τον ΦΠΑ και τον ΕΦΚ και «από το ένα χέρι παίρνεις από τους πολίτες και από το άλλο χέρι δίνεις για να κρατάς ανέπαφη την αισχροκέρδεια και τα υπερκέρδη των ολιγοπωλίων».

Αναπτυξιακό άλμα με νέο παραγωγικό μοντέλο

Αναφερόμενος στο σχέδιο για την επόμενη μέρα ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε εμφατικά ότι είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει με αυτό το παραγωγικό μοντέλο.

«Πρέπει να κάνει στροφή στην οικονομία της γνώσης. Να επιχειρήσει αναπτυξιακό άλμα να στραφεί στην παραγωγή. Να αυξήσει την παραγωγικότητά της. Να προχωρήσει σε μια διαδικασία αξιοποίησης των υπαρχόντων πόρων και των δεδομένων συγκριτικών πλεονεκτημάτων, να προταχθεί η αειφόρος ανάπτυξη, η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και να δούμε το ζήτημα της αυτάρκειας σε μια σειρά προϊόντων, στην ενέργεια, στα φάρμακα. Είναι μια συζήτηση η οποία θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και δεκαετίες παρά το γεγονός ότι η συζήτηση γίνεται σε έκτακτες συνθήκες, δεν πρέπει να δούμε μόνο το σήμερα και το αύριο. Αλλά να δούμε και την επόμενη δεκαετία» επεσήμανε.

Ιδιαίτερο όμως βάρος όπως εξήγησε πρέπει να δοθεί και στο πολύ κρίσιμο ζήτημα του δημογραφικού αλλά και του brain drain. Χαρακτήρισε μείζονα κρίση την δημογραφική κρίση και σημείωσε ότι θα πρέπει να δούμε το brain drain αλλά και το γεγονός ότι η χώρα μας δεν έχει την δυνατότητα, την ικανότητα να προσελκύει και να συγκρατεί ανθρώπινο δυναμικό υψηλής ποιότητας για τις επιχειρήσεις.

Ο Μητσοτάκης εγκατέλειψε την Θεσσαλονίκη

Μιλώντας για την Θεσσαλονίκη αλλά και συνολικά για την βόρεια Ελλάδα ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε σκληρή κριτική στον Κ. Μητσοτάκη γιατί όπως είπε την εγκατέλειψε.

«Η Θεσσαλονίκη πνίγεται όχι μόνο κυριολεκτικά όταν βρέχει αλλά και μεταφορικά από την απουσία μιας στρατηγικής που θα μπορούσε να αναδείξει τα μεγάλα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες της πόλης. Πιστεύω ότι ο Μητσοτάκης θα έπρεπε να κάνει έναν τριετή απολογισμό του έργου της κυβέρνησης . Δεν είναι πια στην ευχάριστη θέση να ασκεί κριτική σε αυτούς που κυβερνάνε. Έχει κυβερνήσει τρία χρόνια . Και πιστεύω ότι αυτά τα τρία χρόνια έχει εγκαταλείψει την Θεσσαλονίκη. Υποτιμά τις ανάγκες της πόλης και τις δυνατότητές της. Την Θεσσαλονίκη που οραματιστήκαμε. Τη Θεσσαλονίκη ηγέτιδα δύναμη των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Τη Θεσσαλονίκη για την οποία δουλέψαμε ώστε να γίνει κέντρο διαμετακομιστικό, εμπορικό, οικονομικό, διπλωματικό» είπε.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Θεσσαλονίκη έχει μετατραπεί σε αντικείμενο εμπαιγμού από την κυβέρνηση της ΝΔ παρά τα μεγαλόπνοα σχέδια και τις μεγάλες εξαγγελίες γιατί όπως τόνισε «η Θεσσαλονίκη απουσιάζει παντελώς από το ταμείο ανάκαμψης που προσεγγίζει τα 70 δις. ευρώ μαζί με το ΕΣΠΑ».

World Press Photo: Η Παλαιστίνια που «νανουρίζει» τη νεκρή ανιψιά της είναι η φωτογραφία της χρονιάς

ΓΑΓ

World Press Photo: Η Παλαιστίνια που «νανουρίζει» τη νεκρή ανιψιά της είναι η φωτογραφία της χρονιάς

«Ήταν μία δυνατή και θλιβερή στιγμή και αισθάνθηκα ότι η εικόνα συνόψιζε με την ευρεία…

«Δημήτρη μου νικάμε»: Η αντίδραση του Π. Ασλανίδη για το πειθαρχικό κατά της εισαγγελέα που «έβγαλε λάδι» τον Τριαντόπουλο

InCollage 20240418 171302478

«Δημήτρη μου νικάμε»: Η αντίδραση του Π. Ασλανίδη για το πειθαρχικό κατά της εισαγγελέα που «έβγαλε λάδι» τον Τριαντόπουλο

«Όποιος έχει την ευθύνη για τον θάνατο τόσων ανθρώπων αλλά και για την πλήρη αλλοίωση…

SOS για Ελληνικά νησιά: Είναι στη λίστα με τα πιο απειλούμενα πολιτιστικά τοπία της Ευρώπης – Ποια βρίσκονται σε αυτή

4562797

SOS για Ελληνικά νησιά: Είναι στη λίστα με τα πιο απειλούμενα πολιτιστικά τοπία της Ευρώπης – Ποια βρίσκονται σε αυτή

Σε μια όχι και τόσο καλή λίστα βρίσκονται τρία Ελληνικά νησιά συμφωνά με λίστα της…

Βρήκαμε την πιο κουλ αγγελία ιδιοκτήτη: «Eπιβάλλεται οποιοδήποτε κατοικίδιο, άνθρωποι που αγαπούν το BBQ και μεσίτες ούτε για αστείο»

Αγγελία

Βρήκαμε την πιο κουλ αγγελία ιδιοκτήτη: «Eπιβάλλεται οποιοδήποτε κατοικίδιο, άνθρωποι που αγαπούν το BBQ και μεσίτες ούτε για αστείο»

«ΔΕΝ ψάχνω νοικάρη γενικά και αόριστα. Θέλω το σπίτι να γεμισει ζωή και να το…

Ο γγ της ομοσπονδίας ταξί ξεσπά (;) κατά της Μαρίνας Σάττι: «Το video clip προσβάλλει το επάγγελμα μας» (video)

Καταγραφή 22

Ο γγ της ομοσπονδίας ταξί ξεσπά (;) κατά της Μαρίνας Σάττι: «Το video clip προσβάλλει το επάγγελμα μας» (video)

Επίθεση στο videoclip της Μαρίνας Σάττι έκανε ο γγ της ομοσπονδίας ταξί