Newsroom

Newsroom

Αλέξης Κούγιας: Διαψεύδει ότι αναπαράστησε τον βιασμό θύματος στη δίκη του Λιγνάδη

Ολόκληρη η δήλωση του Αλέξη Κούγια

5250392

Κατηγορηματικά διαψεύδει ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας τα όσα γράφτηκαν και αναδημοσιεύτηκαν σχετικά με την προσπάθειά του να αναπαραστήσει εντός του δικαστηρίου, τον φερόμενο βιασμό ενός από τους μηνυτές του Δημήτρη Λιγνάδη κατά τη διάρκεια της πολύκροτης δίκης του σκηνοθέτη.

Σε ανακοίνωσή του, την οποία στρέφει κατά συγκεκριμένων ιστοσελίδων, μεταξύ των οποίων και το koutipandoras.gr, παρά το γεγονός ότι η είδηση έχει διαχυθεί σε δεκάδες μικρές και μεγάλες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, ο κ. Κούγιας αναφέρει ότι «η διαδοθείσα είδηση είναι εντελώς ψευδής», εξηγώντας με λεπτομέρειες τη δική του εκδοχή για το τι συνέβη. «Οι συγκεκριμένες ιστοσελίδες παραπληροφόρησαν τους αναγνώστες τους περί του ότι εκείνη τη στιγμή στο ακροατήριο δήθεν το φερόμενο θύμα έβαλε τα κλάματα, κάτι που ουδέποτε συνέβη», αναφέρει, ενώ παράλληλα κάνει ιδιαίτερη αναφορά σε δύο παρόντες δημοσιογράφους (της efsyn.gr και του Παρατηρητηρίου για τη δίκη Λιγνάδη), τους οποίους και κατηγορεί για τη διάχυση της ψευδούς, κατά τον ίδιο, είδησης. 

Από την πλευρά του koutipandoras.gr, αξίζει να σημειωθεί ότι πράγματι αναπαρήγαγε την είδηση και εφόσον δεν είχε δικό του ανταποκριτή εντός της αίθουσας χρησιμοποίησε ως πηγή την αφήγηση του Παρατηρητηρίου, δίνοντας, ως οφείλει δεοντολογικά, σαφή αναφορά και ενεργό link στην αρχική πηγή της είδησης.

Το Παρατηρητήριο πάντως εξέδωσε τη δική του απάντηση στη δήλωση του Αλέξη Κούγια η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων (ολόκληρη παρακάτω), ότι «ο κ. Κούγιας επιχειρεί να διαψεύσει τα δεκάδες άτομα που παρακολουθούσαν εκείνη τη στιγμή τη διαδικασία. Είναι λοιπόν φανερό ότι η ανακοίνωση του κ. Κούγια αποτελεί μια αποδεδειγμένα αναίτια και αναληθή στοχοποίηση του Παρατηρητηρίου για τη Δίκη Λιγνάδη καθώς και του δημοσιογράφου της Εφημερίδας των Συντακτών».

Η δήλωση που απέστειλε ο Αλέξης Κούγιας έχει ως εξής: 

ΔΗΛΩΣΗ ΑΛΕΞΙΟΥ ΚΟΥΓΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ www.efsyn.gr, www.avgi.gr, www.koutipandoras.gr, www.thetoc.gr ΚΑΙ www.cnn.gr ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΜΕΣΩ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΟΣΩΝ ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΦΕΡΟΜΕΝΟΥ ΩΣ ΔΗΘΕΝ ΒΙΑΣΘΕΝΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΛΙΓΝΑΔΗ

Διεκινήθη από τις συγκεκριμένες ιστοσελίδες και άλλες φίλα προσκείμενες η εντελώς ψευδής είδηση ότι δήθεν εγώ ζήτησα αναπαράσταση ή προσπάθησα να κάνω αναπαράσταση του τρόπου που δήθεν εβιάσθη ο δεύτερος φερόμενος ως θύμα του Δημητρίου Λιγνάδη, ηλικίας 18 ετών τότε, επαγγέλματος μοντέλου.

Η διαδοθείσα είδηση είναι εντελώς ψευδής.

Η αλήθεια είναι η εξής:

Το συγκεκριμένο δήθεν θύμα έχει δώσει στη Δικαιοσύνη τρεις διαφορετικούς τρόπους που δήθεν χωρίς να το θέλει, με βία, τού έγλειψε τον πρωκτό του ο Δημήτρης Λιγνάδης.

Ο πρώτος τρόπος που είχε κατατεθεί στον Εισαγγελέα κ. Κωνσταντίνο Σπυρόπουλο στις 19.2.2021, ήταν ότι, ενώ το ίδιο το δήθεν θύμα παρακαλούσε τον κατηγορούμενο επί ένα χρόνο να του κάνει πρωκτικό έρωτα, ξαφνικά μία νύχτα ο Δημήτρης Λιγνάδης, ενώ το φερόμενο θύμα ήταν μπρούμυτα, ακινητοποίησε τα δύο του πόδια με τα δυο του χέρια και συγχρόνως αυνανιζόταν και του έγλειψε τον πρωκτό του.

Όταν ο ίδιος και το υπερασπιστικό περιβάλλον του αντιλήφθηκαν ότι αυτή η περιγραφή ήταν αδύνατο να γίνει πιστευτή, διότι ο Δημήτριος Λιγνάδης θα έπρεπε να έχει τρία χέρια, μετά από λίγες μέρες άλλαξε την περιγραφή αυτή και ισχυρίστηκε ότι ο κατηγορούμενος τον έπιασε από τη μέση με το αριστερό του χέρι τόσο σφικτά που πονούσε, με το δεξί του χέρι αυνανιζόταν και με τη γλώσσα του του έγλειφε τον πρωκτό, προκαλώντας του πόνο στον πρωκτό.

Όταν στο ακροατήριο αντελήφθη ότι και αυτή η εκδοχή δεν ήταν δυνατό να γίνει πιστευτή, άλλαξε και αυτό τον τρόπο του ιδιόμορφου δήθεν βιασμού του και ισχυρίστηκε ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης του έπιανε και τα δύο πόδια, τον έσφιγγε και στη μέση και αυνανιζόταν συγχρόνως και τότε, αφού προηγουμένως είχε ψευδορκήσει και σε σειρά άλλων σημείων της καταθέσεώς του, τον πλησίασα, για να αναδείξω ότι και αυτή η τελευταία εκδοχή ήταν αδύνατο να έχει γίνει, αφού το κεφάλι του κατηγορουμένου, στην περίπτωση κατά την οποία συνέβαιναν έτσι τα πράγματα, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να βρίσκεται στο ύψος του πρωκτού του φερόμενου θύματος, αλλά θα ήταν τουλάχιστον στο ύψος του λαιμού του, αν όχι ψηλότερα, και ποτέ στον πρωκτό του.

Οι συγκεκριμένες ιστοσελίδες παραπληροφόρησαν τους αναγνώστες τους περί του ότι εκείνη τη στιγμή στο ακροατήριο δήθεν το φερόμενο θύμα έβαλε τα κλάματα, κάτι που ουδέποτε συνέβη.

Παραπληροφόρησαν επίσης τους αναγνώστες τους περί του ότι δήθεν υπήρξε αντίδραση από το ακροατήριο, αποκρύπτοντας ότι οι μοναδικοί αυτόπτες στο ακροατήριο ήταν οι δύο μόνο συντάκτες, ο ένας σχετικά εύσωμος που τον έχω συναντήσει μόνο σε δίκες ομοφυλοφίλων, όπως του αείμνηστου Μένη Κουμανταρέα, και σε αυτή που εκδικάζεται, και πληροφορήθηκα ότι εργάζεται στην Εφημερίδα των Συντακτών, και η δεύτερη είναι μία αδύνατη κυρία, κουρεμένη με αγορίστικο τρόπο, που με πληροφόρησαν ότι εργάζεται σε κάποιο παρατηρητήριο.

Οι συγκεκριμένες ιστοσελίδες εκτός αυτής της παραπληροφόρησης απέκρυψαν και το γεγονός ότι αυτός ο δεύτερος φερόμενος ως παθών έδωσε ως ημερομηνία του φερόμενου βιασμού του τρείς εντελώς διαφορετικές ημερομηνίες, περιγράφοντας ότι αυτός ο φερόμενος βιασμός άλλοτε συνέβη σε σουίτα ξενοδοχείου και άλλοτε σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, άλλοτε μετά το τέλος παράστασης στην Επίδαυρο που σκηνοθέτησε ο κατηγορούμενος, και άλλοτε μετά από παράσταση με Ιάπωνες ηθοποιούς, στην οποία έμεινε μόνο για μισή ώρα.

Όλη αυτή την προσπάθεια παραπληροφόρησης θα καταγγείλω τη Δευτέρα ενώπιον του Δικαστηρίου και θα ζητήσω τα ονοματεπώνυμα όλων αυτών που έθιξαν την τιμή και την υπόληψή μου παραπληροφορώντας τους αναγνώστες τους, ώστε να τους μηνύσω και να τους ενάγω.

Άλλο πράγμα είναι η εξυπηρέτηση ιδιοτελών απόψεων και η ακτιβιστική συμπεριφορά και άλλο η απονομή της Δικαιοσύνης.

Η απάντηση του Παρατηρητηρίου για τη Δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη έχει ως εξής:

Το Σάββατο, 9 Απριλίου 2022, δημοσιεύτηκε ανακοίνωση του συνηγόρου υπεράσπισης του Δημήτρη Λιγνάδη, κ. Αλέξη Κούγια, σχετικά με περιστατικά, τα οποία έλαβαν χώρα στις 8 Απριλίου 2022, κατά την 7η δικάσιμο της διαδικασίας εκδίκασης των υποθέσεων βιασμών, στις οποίες φέρεται να εμπλέκεται ο εντολέας του κ. Κούγια.

Στην ανακοίνωση του ο κ. Κούγιας αναφέρει:

• «Διεκινήθη από τις συγκεκριμένες ιστοσελίδες και άλλες φίλα προσκείμενες η εντελώς ψευδής είδηση ότι δήθεν εγώ ζήτησα αναπαράσταση ή προσπάθησα να κάνω αναπαράσταση του τρόπου που δήθεν εβιάσθη ο δεύτερος φερόμενος ως θύμα του Δημητρίου Λιγνάδη».

• «Οι συγκεκριμένες ιστοσελίδες παραπληροφόρησαν τους αναγνώστες τους περί του ότι εκείνη τη στιγμή στο ακροατήριο δήθεν το φερόμενο θύμα έβαλε τα κλάματα, κάτι που ουδέποτε συνέβη».

• «Παραπληροφόρησαν επίσης τους αναγνώστες τους περί του ότι δήθεν υπήρξε αντίδραση από το ακροατήριο, αποκρύπτοντας ότι οι μοναδικοί αυτόπτες στο ακροατήριο ήταν οι δύο μόνο συντάκτες, ο ένας σχετικά εύσωμος που τον έχω συναντήσει μόνο σε δίκες ομοφυλοφίλων, όπως του αείμνηστου Μένη Κουμανταρέα, και σε αυτή που εκδικάζεται, και πληροφορήθηκα ότι εργάζεται στην Εφημερίδα των Συντακτών, και η δεύτερη είναι μία αδύνατη κυρία, κουρεμένη με αγορίστικο τρόπο, που με πληροφόρησαν ότι εργάζεται σε κάποιο παρατηρητήριο».

Προσπερνώντας την έκπληξή μας για το περιεχόμενο της ανωτέρω ανακοίνωσης, οφείλουμε να σημειώσουμε τα εξής προς αποκατάσταση της αλήθειας:

• Στις 8 Απριλίου και κατά την 7η δικάσιμο της διαδικασίας στην αίθουσα που διεξάγεται η δίκη του εντολέα του κ. Κούγια, πράγματι υπήρξε απόπειρα του συνηγόρου να αναπαραστήσει όσα ο εξεταζόμενος μηνυτής κατέθετε εκείνη τη στιγμή σχετικά με τον βιασμό που έχει καταγγείλει.

• Παρόντες/παρούσες στην αίθουσα την επίμαχη στιγμή, εκτός της σύνθεσης του Δικαστηρίου και της υπεράσπισης, δεν ήταν δύο όπως ψευδώς αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ. Κούγιας αλλά οι εξής, τουλάχιστον, δεκαπέντε: Τρεις παρατηρήτριες/δημοσιογράφοι από το Παρατηρητήριο για τη Δίκη Λιγνάδη (LTWatch), πέντε δημοσιογράφοι από διάφορα μέσα, τρεις συνήγοροι υποστήριξης κατηγορίας, δύο συνεργάτες τους και τουλάχιστον δύο άτομα στο κοινό. Η αντίδραση κάποιων εξ αυτών ήταν άμεση, συμπεριλαμβανομένου του υπό εξέταση καταγγέλλοντα, ενώ υπήρξε και σχετική ανακοίνωση από τον συνήγορο υποστήριξης κατηγορίας κ. Βλάχο.

• Το Παρατηρητήριο για τη Δίκη Λιγνάδη (LTWatch) μετέδωσε σε σχεδόν πραγματικό χρόνο κάθε κίνηση του συνηγόρου Α. Κούγια και κάθε αντίδραση του εξεταζόμενου κατά το χρόνο εκείνο μηνυτή, όπως επίσης μετέδωσε και τις συστάσεις του Δικαστηρίου προς τον κ. Κούγια να επιστρέψει στη θέση του. Παραθέτουμε το επίμαχο απόσπασμα της μετάδοσης:

«Στο σημείο αυτό ο συνήγορος Α. Κούγιας πλησίασε τον μάρτυρα, τον έπιασε και επιχείρησε να αναπαραστήσει κινήσεις σχετικές με την πράξη του βιασμού. Ο μάρτυρας έκανε βήμα πίσω προκειμένου να μην τον ακουμπά ο συνήγορος και προκλήθηκε ένταση στο ακροατήριο λόγω της παραπάνω εξέλιξης. Ο συνήγορος παρέμεινε σε πολύ κοντινή απόσταση με τον Σ. να επιχειρεί να απομακρυνθεί όσο ακούει τις ερωτήσεις που του υποβάλει. Ο συνήγορος συνεχίζει, προσεγγίζει ξανά τον Σ., τον αγγίζει και του ζητά να του δείξει που τον έπιασε στη μέση».

«Η Πρόεδρος αναγκάζεται να παρέμβει απευθυνόμενη στον συν.: Κύριε συνήγορε αν δεν υπάρχει κάτι άλλο μπορείτε να καθίσετε στη θέση σας».

(Σύνδεσμος: https://www.facebook.com/LignadisTrialWatch/posts/124477810176715)

• Ο μηνυτής πράγματι ξέσπασε σε κλάματα κατά τη διάρκεια της εξέτασής του από τη συνήγορο υποστήριξης κατηγορίας κ. Κουρτέση και όχι κατά τη διάρκεια της απόπειρας αναπαράστασης του καταγγελλόμενου βιασμού, όπως ψευδώς αναφέρει ο κ. Κούγιας. Παραθέτουμε και εδώ το επίμαχο απόσπασμα της μετάδοσης:

«Κουρτέση: Τελικά τη σωστή ημερομηνία για τον βιασμό την καταθέσατε στις 5 Μάρτη, αφού είχε συλληφθεί ο κατηγορούμενος. Γιατί αυτές οι αντιφάσεις;

Σ: Τόσα χρόνια προσπαθούσα να τα διαγράψω αυτά από τη μνήμη μου, μετά είπα στον εισαγγελέα αυτά που θυμόμουν, δε με ένοιαζε αν ηταν Δευτέρα ή Τριτη, με ένοιαζε ότι έχω υποστεί βιασμό, ότι μου έγινε κάτι που δεν έπρεπε να μου γίνει. Όλοι γύρω μου είπαν να μην πάω, ο Α ακόμα μου είπε να μην πάω γιατί φοβόταν τον κατηγορούμενο, όλα αυτά που θα μπορούσα να πάθω σε ένα δικαστήριο με έναν τόσο διάσημο (Ο Σ. ξεσπάει σε κλάματα, ζητάει συγγνώμη)».

(Σύνδεσμος: https://www.facebook.com/LignadisTrialWatch/posts/124425976848565)

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, ο κ. Κούγιας επιχειρεί να διαψεύσει τα δεκάδες άτομα που παρακολουθούσαν εκείνη τη στιγμή τη διαδικασία. Είναι λοιπόν φανερό ότι η ανακοίνωση του κ. Κούγια αποτελεί μια αποδεδειγμένα αναίτια και αναληθή στοχοποίηση του Παρατηρητηρίου για τη Δίκη Λιγνάδη καθώς και του δημοσιογράφου της Εφημερίδας των Συντακτών. Όλα αυτά μάλιστα σε συνέχεια πρόσφατης αντίστοιχης στοχοποίησης και επιχείρησης εκφοβισμού της δημοσιογράφου Ν. Χατζηαντωνίου η οποία έχει καλύψει εκτενώς την εκδικαζόμενη υπόθεση.

Τα προαναφερόμενα καταδεικνύουν με ανάγλυφο και αδιαμφισβήτητο τρόπο πόσο πολύτιμη για τη δημόσια πληροφόρηση και την αποτροπή διαστρέβλωσης των πραγματικών περιστατικών είναι η παρουσία ενός ανεξάρτητου παρατηρητηρίου καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης.

Το Παρατηρητήριο για τη Δίκη Λιγνάδη (LTWatch) θα συνεχίσει να μεταδίδει όσα συμβαίνουν στην αίθουσα διεξαγωγής της εν λόγω διαδικασίας με σοβαρότητα και αξιοπιστία, ανεξαρτήτως διαστρεβλώσεων, στοχοποιήσεων και εκφοβισμών, σε αντίθεση με όσους θα ήθελαν αυτή η διαδικασία να διεξαχθεί μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Για το Παρατηρητήριο για τη Δίκη Λιγνάδη (#LTWatch)

Μαρία Λούκα, Μύριαμ Πατρού, Κωνσταντίνα Μαλτεπιώτη, Μαρινίκη Αλεβιζοπούλου, Σταύρος Μαλιχούδης, Αντώνης Μπούγιας, Νικόλας Λεοντόπουλος, Χριστόφορος Κάσδαγλης, Αυγουστίνος Ζενάκος.

Βερύκιος «καρφώνει» Μητσοτάκη: «Αυτός έστειλε τους 2 στον Μαρινάκη και τους έδιωξε επειδή μαθεύτηκε»

δημος βερυκιοσ

Βερύκιος «καρφώνει» Μητσοτάκη: «Αυτός έστειλε τους 2 στον Μαρινάκη και τους έδιωξε επειδή μαθεύτηκε»

Μια αρκετά σημαντική αποκάλυψη για τις παραιτήσεις Παπασταύρου και Μπρατάκου έκανε ο Δήμος Βερύκιος

Μαρίνα Σάττι: Αποστομωτική απάντηση σε όσους απορούν, πώς θα τραγουδήσει τις ψηλές νότες στο «Ζάρι» (Video)

marina satti

Μαρίνα Σάττι: Αποστομωτική απάντηση σε όσους απορούν, πώς θα τραγουδήσει τις ψηλές νότες στο «Ζάρι» (Video)

Τραγούδησε ζωντανά την εισαγωγή του κομματιού και έγινε viral στο TikTok.

O γνωστός ράπερ Εθισμός «σπάει κόκκαλα» με το νέο του τραγούδι – Η αναφορά στον Κώστα Βαξεβάνη και στις υποκλοπές

433140002 767928198614916 439479898267640574 n

O γνωστός ράπερ Εθισμός «σπάει κόκκαλα» με το νέο του τραγούδι – Η αναφορά στον Κώστα Βαξεβάνη και στις υποκλοπές

Ο Εθισμός μέσα από τους στίχους του θίγει συχνά υποθέσεις που απασχολούν έντονα την ελληνική…