Newsroom

Newsroom

Αλεξιάδης: Μόνο άβατο το Άγιο Όρος – Δε θα διστάσουμε μπροστά σε κανέναν

Συνεντεύξεις εφ’ όλης της ύλης έδωσε ο Τρύφωνας Αλεξιάδης, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι το μόνο άβατο για το ΥΠΟΙΚ είναι αυτό του Αγίου Όρους. «Δεν υπάρχει κανείς μπροστά στον οποία θα διστάσουμε» αναφερόμενος στον οδικ χάρτη αναφορικά με την πάταξη της φοροδιαφυγής.

alexiadis 4

Συνεντεύξεις εφ’ όλης της ύλης έδωσε ο Τρύφωνας Αλεξιάδης, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι το μόνο άβατο για το ΥΠΟΙΚ είναι αυτό του Αγίου Όρους. «Δεν υπάρχει κανείς μπροστά στον οποία θα διστάσουμε» αναφερόμενος στον οδικ χάρτη αναφορικά με την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Μιλώντας στον Alpha 989 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε με έμφαση ότι «έχοντες, κατέχοντες, φοροφυγάδες και λαθρέμποροι να πληρώσουν το μεγάλο κομμάτι της πίτας».

«Στο εξωτερικό υπάρχει “μια άλλη Ελλάδα” σε καταθέσεις και ομόλογα, όλα αυτά θα αποκαλυφθούν, ανέφερε και πρόσθεσε: «Οι αντιδράσεις και οι ψευτοτσαμπουκάδες μάς δυναμώνουν, δεν θα διστάσουμε στον αγώνα για τη φοροδιαφυγή και το εμπόριο».

Με αφορμή τις αντιδράσεις για τις εφόδους εφοριακών σε σπίτια και επιχειρήσεις ο κ. αλεξιάδης απόρησε με τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα. «Αναφέρθηκα στα πρότυπα ευρωπαϊκών χωρών ώστε να μην ταλαιπωρείται ο πολίτης. Αυτό που έγινε στη Γερμανία ξημερώματα (δεν είπα ποτέ βράδυ) είναι να μπαίνουν σε μεγάλες επιχειρήσεις, αυτό πρέπει να είναι πρότυπο» εξήγησε.

«Δεν θα χαριστούμε σε οποιονδήποτε άλλο. Κάποιοι το παραποίησαν. Οι φορολογικές υπηρεσίες μπαίνουν για έλεγχο σε όποιο χώρο λειτουργεί. Αν λειτουργεί βράδυ, θα μπούμε μεσημέρι;», διερωτήθηκε. 

Σε άλλες δηλώσεις του στο Mega, ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ μίλησε για 25.000 υποθέσεις με μέσο όρο απόδοσης φόρου 600.000 ευρώ η κάθε μια, από τις οποίες όμως έχουν ελεγχθεί λιγότερες από 1.500.

«Εμείς δεν θέλουμε να ασχοληθούμε κυρίως με τη μικρή και τη μεσαία φοροδιαφυγή. Πάμε να αντιγράψουμε τη λειτουργία των φορολογικών υπηρεσιών της Ευρώπης όπου στοχεύεις κυρίως στη μεγάλη φοροδιαφυγή. Έχουμε υποθέσεις αυτή τη στιγμή σε ελεγκτικό κέντρο που αποδίδει κάθε υπόθεση μέσο όρο φόρου 600.000 ευρώ», σημείωσε.

«Είναι δυνατό από τις 25.000 περίπου αυτές υποθέσεις να έχουμε ελέγξει λιγότερες από 1.500 και να μην έχουμε ελέγξει τις 10.000 με τέτοια εισπραξιμότητα;», διερωτήθηκε, λέγοντας χαρακτηριστικά πως μέχρι τώρα η στόχευση δεν πήγαινε προς τα μεγάλα ποτάμια, αλλά «στα ρυάκια και στους παραπόταμους».

Ακόμη, ο κ. Αλεξιάδης ανακοίνωσε ότι με ρύθμιση θα δοθεί παράταση για τον έλεγχο της λίστας Λαγκάρντ, τα αδικήματα της οποίας παραγράφονται στο τέλος του έτους.

100 δόσεις

Αναφορικά με τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις είπε πως η αρχική διατύπωση «προέβλεπε ότι έβγαινες εάν δεν ακολουθούσες τις δόσεις, τώρα έχει επεκταθεί η διάταξη και θα βγαίνεις από τη ρύθμιση εάν δεν ικανοποιείς και άλλες φορολογικές υποχρεώσεις». 

Ακόμη, ανέφερε ότι αν ο φορολογούμενος έχει έναν τραπεζικό λογαριασμό και έχει 200.000 στην τράπεζα, «δεν μπορεί να πει ότι είμαι στις 100 δόσεις και θα πληρώνω τις 100 δόσεις» και πρόσθεσε ότι θα εκδοθεί το επόμενο διάστημα υπουργική απόφαση που θα ξεκαθαρίζει το πλαίσιο, θέτοντας κριτήρια.

«Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να πούμε ότι το όριο θα είναι οι 5, 10, 15, 20 χιλιάδες γιατί είναι κάτι που συζητάμε με τους θεσμούς» διευκρίνισε.

ΕΝΦΙΑ

Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ του 2015 είπε ότι θα είναι ίδιος με τον ΕΝΦΙΑ του 2014. Σε κάποιες μόνο πολύ μικρές κατηγορίες θα έχουμε αλλαγή, συνέχισε και πρόσθεσε ότι το πολύ μέχρι 15/10 θα είναι έτοιμα τα εκκαθαριστικά.

Για την επιβολή ΕΝΦΙΑ σε ακίνητα Ελλήνων στο εξωτερικό ο κ. Αλεξιάδης τόνισε πως εξετάζει «την πρόταση που μας έχει έρθει να επιβληθεί φόρος και στην Ελλάδα όπως έκανε ο Μόντι στην Ιταλία». «Ο Μόντι έφερε ένα νόμο στην Ιταλία και είπε ότι φορολογούνται τα ακίνητα των Ιταλών φορολογούμενων που είναι στο εξωτερικό», συνέχισε, διασαφηνίζοντας ότι θα το φορολογήσει με όποια αξία το φορολογεί η φορολογική υπηρεσία της εκεί χώρας.

Αγροτεμάχια

Σχετικά με τα αγροτεμάχια είπε πως «άλλο πράγμα είναι το αγροτεμάχιο σε ένα εύφορο μέρος της Κρήτης που έχει απόδοση, άλλο το χωράφι στη Μύκονο που δηλώνει ο άλλος ότι είναι χωράφι και δεν είναι χωράφι και άλλο πράγμα το χωράφι στην ορεινή Ήπειρο που το έχει ο άλλος για να μπορέσει να επιζήσει».

Εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων

Το υπουργείο θα φέρει άμεσα νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη των κεφαλαίων, «με το οποίο θα πρέπει να δηλωθούν τα χρήματα που είναι στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και δεν έχουν δηλωθεί». 

«Ένα από τα σενάρια που έχει κατατεθεί και νομίζω ότι είναι κοντά σε μια ρεαλιστική λύση είναι να μην υπάρχουν ποινικές κυρώσεις στο κομμάτι της φοροδιαφυγής -άλλο εάν τα χρήματα είναι αποτέλεσμα λαθρεμπορίου όπλων ή ναρκωτικών- και δεύτερον να φορολογηθεί με ό,τι ίσχυε την αντίστοιχη χρονιά βεβαίως δίνοντάς του κάποιο κίνητρο σε σχέση με τη διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων. Θα κάνουμε ένα συνδυασμό τέτοιο που να είναι λειτουργικός», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. 

Πηγή: naftemporiki.gr

Ανασχηματισμός: Ο Μητσοτάκης έβαλε στο νέο κυβερνητικό σχήμα στελέχη που είχαν καταψηφίσει τον γάμο των ομόφυλων

ανασχηματισμός

Ανασχηματισμός: Ο Μητσοτάκης έβαλε στο νέο κυβερνητικό σχήμα στελέχη που είχαν καταψηφίσει τον γάμο των ομόφυλων

Όχι το μήνυμα των ευρωεκλογών κατάλαβε ο Μητσοτάκης, αλλά έκανε και ανασχηματισμό στο πόδι...