Newsroom

Newsroom

Αλέξη, τέτοιου είδους υποχωρήσεις, δεν συγχωρούνται…

Του Σταύρου Χριστακόπουλου

merkel tsipras

Του Σταύρου Χριστακόπουλου

Η κυβέρνηση βρέθηκε «καπελωμένη» από την επιλογή των Βορειο- ευρωπαίων να αποτρέψουν μαζικά κύματα προσφύγων προς τις χώ­ρες τους. Υπό τον ενεργό εκβιασμό του Grexit και του κουρέματος καταθέσεων, η χώρα μας βρίσκεται στην πολύ δυσάρεστη θέση να αντιμετωπίζει ευρωπαϊκά σχέδια (Γερμανία, Κομισιόν) διαχείρισης των προσφυγικών κυμάτων με συνεταίρο την Τουρκία στο Αιγαίο.

Η ελληνική πλευρά, αφού άργησε να καταλάβει τι είδους «καπέ­λο» επιχειρούν να της φορέσουν οι Ευρωπαίοι, εν συνεχεία απέκλει­σε κάθε ενδεχόμενο κοινών επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο με την Τουρκία, η οποία ανέκαθεν έβλεπε τις επιχειρήσεις αυτές ως πύλη εισόδου στις έως σήμερα «γκρίζες ζώνες».

Ωστόσο, η Κομισιόν και η Γερμανία, απέναντι στη χρεοκοπημένη και αυστηρά επιτηρούμενη Ελλάδα, προκρίνουν την επίλυση του δικού τους προβλήματος, ακόμη και αν χρειαστεί να κάνουν τεμενάδες στην Άγκυρα, παραχωρώντας της μέρος από όσα ο Ερντογάν ζητάει ως ανταλλάγματα για να βοηθήσει στον περιορισμό της διέλευσης προσφύγων.

Οι Ευρωπαίοι, επιπλέον, συνδέουν την εφαρμογή του μνημονίου με την εφαρμογή της ευρωπαϊκής πολιτικής για το προσφυγικό και, διόλου τυχαία, έχουν αναθέσει στον ίδιο άνθρωπο, τον Ολλανδό γε­νικό διευθυντή της Κομισιόν Μάρτεν Φερβέ, και ισχυρές εξουσίες επιτήρησης για την εφαρμογή του μνημονίου και τον συντονισμό για την εφαρμογή της πολιτικής της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό στην Ελλάδα.

Ενώ λοιπόν η Άνγκελα Μέρκελ την Κυριακή – αφού θα έχει προηγηθεί η μισή Κομισιόν – θα μεταβαίνει στην Υψηλή Πύλη του Ερ­ντογάν για να διαπραγματευθεί το βουνό απαιτήσεων της Τουρκί­ας, στην Ελλάδα ο Φερβέ θα μπορεί, αν η ευρωπαϊκή διπλωματία το απαιτεί, να πιέζει συνδέοντας την αξιολόγηση του μνημονίου με τις παραχωρήσεις που ζητούνται στα θέματα του Αιγαίου.

Στο ελληνικό ΥΠΕΞ ούτε καν διανοούνται ότι θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή μια τέτοια πίεση, όμως το ερώτημα είναι με ποια μέσα θα απαντήσουν αν ο εκβιασμός επιταθεί.

Εδώ και χρόνια επιμένουμε ότι το μνημονιακό καθεστώς επιβα­ρύνει και τη διεθνή θέση της Ελλάδας, καθώς της αφαιρεί πολλές από τις δυνατότητες διαχείρισης των εθνικών θεμάτων της. Τώρα έχουμε μια κλιμάκωση για την οποία πολλές φορές έχουμε προει­δοποιήσει. Η κυβέρνηση Τσίπρα θα πρέπει να προσέξει πολύ, για να μην βρεθεί η ίδια τυλιγμένη σε μια κόλλα χαρτί και η χώρα αντι­μέτωπη με σοβαρή επιδείνωση της θέσης της στα εθνικά θέματα. Τέτοιου είδους υποχωρήσεις – ηθελημένες ή αθέλητες – δεν συγχωρούνται.

ΦΩΤΟ:  (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

Πηγή: topontiki.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων