ΜΑ

ΜAΚΗΣ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ

Αλέξη, κάντο όπως ο Μαυριδόγλου

Πώς ένας παλιός συνδικαλιστής έσωσε το ΙΚΑ για δεκαετίες Τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 80 εντοπίστηκε ένα ασύμμετρο έλλειμμα…

andronopoulos 0 1 0 0 0

Πώς ένας παλιός συνδικαλιστής έσωσε το ΙΚΑ για δεκαετίες

Τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 80 εντοπίστηκε ένα ασύμμετρο έλλειμμα στις ασφαλιστικές εισφορές των οικοδόμων, καθώς η οικοδομή ήταν και παραμένει μέχρι πρόσφατα η τεράστια μαύρη τρύπα της παραοικονομίας και της αδήλωτης εργασίας, της εισφοροδιαφυγής, της φοροδιαφυγής και του ξεπλύμματος παράνομου χρήματος.

Τότε λοιπόν, ο Διαμαντής (Τάκης) Μαυριδόγλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων πήγε στον Χαρίλαο Φλωράκη, του έθεσε το θέμα, απαίτησε να γίνει κάτι ουσιαστικό για τους εργάτες της οικοδομής και πρότεινε να θεσπισθεί μια τεκμαρτή δαπάνη για ασφαλιστικές εισφορές που προέκυπτε από από τα τετραγωνικά και τον όγκο της οικοδομής.

Έτσι, κρατήθηκε για δεκαετίες το ΙΚΑ με τις τεκμαρτές εισφορές και οι εργολάβοι της εποχής άρχισαν να εξαφανίζονται και να συγκροτούνται οι οργανωμένες οικοδομικές επιχειρήσεις. Δηλαδή, το μέτρο έφερε λεφτά στα ταμεία και αναβάθμισε την οικοδομική δραστηριότητα και την επιχειρηματικότητα στο χώρο.

Σήμερα ξέρουμε ότι δύο χώροι οικονομικής δραστηριότητας που αποτελούν μεγάλες μαύρες τρύπες της εισφοροδιαφυγής και της φοροδιαφυγής είναι τα δημόσια έργα και ο τουρισμός. Αντί λοιπόν να μειώνουν τις συντάξεις και να βάζουν τον κόσμο να βγει στα 67 στη σύνταξη (λες και έχουν να του προσφέρουν εργασία μέχρι αυτή την ηλικία στον ιδιωτικό τομέα) και να ψάχνουν τρόπους να οργανώσουν σε πιο επαγγελματική βάση τους άναρχους αυτούς χώρους της οικονομίας, καλό θα ήταν να ακολουθήσουν τη μέθοδο ττης τεκμαρτής απασχόλησης-ασφάλισης.

Αλέξη, κάντο όπως ο Μαυριδόγλου, και άσε τα περίπλοκα ιδεολογικά προγράμματα. Φαντάζεσαι τι σημαίνει για το δημόσιο και το ασφαλιστικό ταμείο, αν σε ένα δημόσιο έργο το 30% πάει υποχρεωτικά στην ασφάλιση +23% ΦΠΑ; Και άσε το ΤΕΕ και τους κατασκευαστές να γκρινιάζουν. Εκείνο που θα συμβεί θα είναι να σοβαρέψει η αγορά, διότι δεν μπορεί να δίνουν κάποιοι εκπτώσεις 40% σε ένα έργο και άλλοι 3%, να το παίρνουν και στη συνέχεια να τριπλασιάζουν με εκβιασμούς το κόστος. Σου θυμίζω ότι περσινή μελέτη της Κομισιόν έβγαλε πως η κατασκευή αεροδιαδρόμων στην Ελλάδα κοστίζει 7 φορές περισσότερο από την Πορτογαλία… Όσο για τον τουρισμό, όλοι ξέρουμε πως τα 5άστερα δουλεύουν με σπουδαστές τουριστικών επαγγελμάτων από την Πολωνία, την Ρουμανία κ.ο.κ. και ότι τα ρουμλετάδικα τα δουλεύουν αλλοδαπές χωρίς ένσημα.

Αυτά είναι τα ριζοσπαστικά και τα αριστερά μέτρα και όχι αυτή η σύγχυση που αποπνέει το «παράλληλο πρόγραμμα» (ΣΣ: ελπίζουμε ότι το νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που θα ανακοινωθεί να είναι προσανατολισμένο στην Ανάπτυξη και όχι στο τέλμα της αναποτελεσματικότητας των ιδεοληψιών). Αλέξη, διάβασε τι είπε ο Χριστοδουλάκης για το ΕΣΠΑ που δεν έγινε 7 μήνες για να καταλάβεις την διαφορά.

ΥΓ: Τα κείμενα του υπογράφοντος ανήκουν σε αυτό που λέγεται «κριτική συμπαράταξη», για όσους κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους…

 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…