Αλέκα Παπαρήγα: Αποχαιρετά το Κοινοβούλιο ύστερα από 30 χρόνια – Οι μεγάλες στιγμές της πολιτικής της πορείας

«Είμαι πάρα πολύ ευτυχισμένη γιατί ποτέ δεν ζήλεψα»

209886

Σαν βόμβα έπεσε σήμερα στα δημοσιογραφικά γραφεία η είδηση ότι η πρώην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, δεν θα βρίσκεται στα ψηφοδέλτια του Κόμματος στις επερχόμενες εκλογές.

Η έκπληξη δεν έγκειται τόσο στο γεγονός της απουσίας από τα ψηφοδέλτια αυτό καθαυτό, αλλά περισσότερο επειδή συμβολίζει το τέλος μιας μεγάλης πολιτικής διαδρομής και η παρουσία της στη Βουλή τις τελευταίες δεκαετίες ήταν μια από τις λίγες κοινοβουλευτικές σταθερές.

Η Αλέκα Παπαρήγα λοιπόν, αποσύρεται από την ενεργή πολιτική δράση σε επίπεδο Βουλής, ύστερα από τριάντα χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας. Η Αλέκα Παπαρήγα πλέον θα παραμείνει ενεργή μόνο εσωτερικά στο κόμμα, αφού παραμένει μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, θέση την οποία έλαβε για πρώτη φορά το 1978.

Με αφορμή την ανακοίνωση της αποχώρησής της από τα κοινοβουλευτικά δρώμενα και το κλείσιμο ενός ιστορικού πολιτικού κύκλου τόσο για το ΚΚΕ, όσο και για ολόκληρη την Αριστερά, θυμόμαστε τα βασικά σημεία της προσωπικής, κομματικής και πολιτικής της πορείας. Άλλωστε, πρόκειται για τη δεύτερη γυναίκα στην Ελλάδα που ανέλαβε την ηγεσία ενός κόμματος (πρώτη ήταν η Μαρία Δαμανάκη). Μάλιστα, είναι η μακροβιότερη αρχηγός κόμματος μετά τη μεταπολίτευση καθώς συμπλήρωσε 22 συνεχή χρόνια στη θέση αυτή (1991-2013).

5111321

Η δυναμική ζωή της Αλέκας Παπαρήγα

Η Αλέκα Παπαρήγα (οικογένεια Δρόσου) γεννήθηκε στην Αθήνα στις 5 Νοεμβρίου 1945. Οι γονείς της ήταν και οι δύο αντιστασιακοί, μέλη του ΚΚΕ. Σπούδασε στο Ιστορικό-Αρχαιολογικό τμήμα της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και κατόπιν εργάστηκε ως υπάλληλος σε επιχειρήσεις και ως εκπαιδευτικός.

Το 1961 συμμετείχε στο Κίνημα Ειρήνης. Ήταν μέλος του γραφείου οργάνωσης της νεολαίας της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς και της τριμερούς γραμματείας του γραφείου σπουδάζουσας της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη. Το 1968, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, οργανώθηκε στο ΚΚΕ και δραστηριοποιήθηκε στο κίνημα των οικογενειών των πολιτικών κρατουμένων. Συνελήφθη από τη χούντα των συνταγματαρχών και κρατήθηκε και υπέστη βασανιστήρια επί 4 μήνες.

Το 1974 έγινε μέλος του γραφείου της Επιτροπής Πόλης της Κομματικής Οργάνωσης Αθηνών και ασχολήθηκε με το γυναικείο κίνημα. Υπήρξε μεταξύ των ιδρυτικών μελών της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος και συμμετείχε στη διοργάνωση εκδηλώσεων για το Διεθνές Έτος της Γυναίκας.Το 1978 εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και το 1986 μέλος του Πολιτικού Γραφείου.

Παντρεύτηκε τον δημοσιογράφο Θανάση Παπαρήγα, σημαντικό στέλεχος του ΚΚΕ, με τον οποίο απέκτησαν δύο παιδιά.

Η Παπαρήγα μιλάει αγγλικά και ρωσικά και έχει συγγράψει βιβλίο σχετικά με τη χειραφέτηση και την απελευθέρωση της γυναίκας

Το μεγάλο σταυροδρόμι του ΚΚΕ και ο ρόλος της Αλέκας Παπαρήγα

Μετά την ανατροπή της ΕΣΣΔ και την πτώση του Τείχους λαμβάνει χώρα το κρίσιμο 13ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Είχε προηγηθεί η διάσπαση στην ΚΝΕ και η συγκρότηση του Συνασπισμού όπου πρόεδρος είχε εκλεγεί τον Μάρτιο του 1990 η Μαρία Δαμανάκη, με τη σύμφωνη γνώμη των ηγετών Χαρίλαου Φλωράκη και Λεωνίδα Κύρκου.

Τον Φεβρουάριο του 1991, στο… επεισοδιακό 13ο Συνέδριο του ΚΚΕ, η Αλέκα Παπαρήγα αναλαμβάνει τη θέση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και μαζί τη μεγάλη ευθύνη της «ανασυγκρότησης».

Εκλέγεται βουλευτής για πρώτη φορά το 1993. Η απόφαση του ΚΚΕ και της ίδιας να μη συμμετέχει ως υποψήφια στις εκλογές του 2023 σημαίνει ότι η Αλέκα Παπαρήγα θα κλείσει την κοινοβουλευτική της πορεία συμπληρώνοντας ακριβώς 30 χρόνια στη Βουλή.

Από τη θέση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αποχωρεί ύστερα από 22 χρόνια και συγκεκριμένα το 2013 όταν στο 19ο Συνέδριο εξελέγη ΓΓ ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Είμαι πάρα πολύ ευτυχισμένη γιατί ποτέ δεν ζήλεψα»

Σε όλη την πολιτική της πορεία η Αλέκα Παπαρήγα έχει παραχωρήσει δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες συνεντεύξεις σε δημοσιογράφους και ΜΜΕ προκειμένου να εξηγήσει τις θέσεις του κόμματός της. Ιδιαίτερα σε περιόδους οξυμένων αντιθέσεων και σε περιπτώσεις που το ΚΚΕ δέχονταν επιθέσεις για πολιτικούς και ιστορικούς λόγους, η Αλέκα Παπαρήγα αναλάμβανε το βάρος να εκλαϊκεύσει σύνθετες έννοιες ώστε αυτές να γίνουν κατανοητές από τα λαϊκά στρώματα στα οποία παραδοσιακά απευθύνεται το κόμμα της.

Ωστόσο από όλες τις συνεντεύξεις που έχει παραχωρήσει, υπάρχει μία που κατάφερε να «ξεκλειδώσει» τη γυναίκα που είχε ταυτιστεί από τα ΜΜΕ ως «μονολιθική» και «ξύλινη»: Η συνέντευξη στη Σεμίνα Διγενή.

Στη συγκεκριμένη συνέντευξή της, η Αλέκα Παπαρήγα άφησε στην άκρη το σκληρό προφίλ που της επέβαλλε η θέση της και μίλησε ανοιχτά για τη ζωή της, για αστεία και παράξενα περιστατικά που έχει ζήσει.

«Ποτέ δεν αισθάνθηκα την ανάγκη να μιμηθώ κάποιον άλλο. Θαύμαζα, ήθελα να είμαι σαν κάποιους άλλους, αλλά ποτέ δεν ένιωσα να ζηλεύω. Είμαι πάρα πολύ ευτυχισμένη γιατί ποτέ δεν ζήλεψα. Δεν ξέρω αν αυτό είναι κατανοητό!»

Αίσθηση είχε προκαλέσει μάλιστα όταν μίλησε με αφοπλιστική ειλικρίνεια για το ζήτημα της εμφάνισης.

«Δεν υποτιμώ καθόλου την αισθητική της εμφάνισης, όμως πράγματα που δε με απασχολούσαν τόσο στα 18 χρόνια, δε μπορεί να με απασχολούν στα 63 που είμαι εγώ. Να αρχίσω δηλαδή σε αυτή την ηλικία να αποκτώ αγωνίες που έπρεπε να τις έχω στα 18»