Αλβανία: Tραγικός επίλογος

Ο επίσημος απολογισμός ανέρχεται πια σε 50 νεκρούς, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα

NewsRoom 30/11/2019 | 11:57

Σταμάτησαν οι έρευνες των σωστικών συνεργείων μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Αλβανία, τα ξημερώματα της Τρίτης.

Σύμφωνα μάλιστα με το Associated Press δεν πιστεύεται πως υπάρχουν άλλοι εγκλωβισμένοι στα χαλάσματα.

Ο επίσημος απολογισμός ανέρχεται πια σε 50 νεκρούς, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα. Επίσης, υπάρχουν περίπου 2.000 τραυματίες. Όπως έγινε γνωστό 41 άτομα παραμένουν στο νοσοκομείο με διάφορα τραύματα, ενώ τρεις τραυματίες μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό για εξειδικευμένη νοσηλεία.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός κατά τη σημερινή πρωινή σύσκεψη είπε ότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως περίπου 900 κτίσματα στο Δυρράχιο και περισσότερα από 1.465 στην ευρύτερη περιοχή των Τιράνων έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις περίπου 4.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι από τον σεισμό των 6,4 Ρίχτερ. Εξ αυτών περίπου 2.500 άνθρωποι έχουν καταλύσει σε ξενοδοχεία, ενώ άλλοι μεταφέρθηκαν στο γειτονικό Κόσοβο ή σε άλλες περιοχές της Αλβανίας.

Ο Ράμα ανακοίνωσε ότι οι οικογένειες των θυμάτων θα στεγαστούν άμεσα σε καινούργια σπίτια ενώ κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και την περιφέρεια της Λέζιας βόρεια των Τιράνων.

Η αλβανική κυβέρνηση ανακοίνωσε αποζημιώσεις ύψους 1 εκατομμυρίου λεκ (8.154 ευρώ) στις οικογένειες των θυμάτων, ειδικές συντάξεις για τους ηλικιωμένους και υποτροφίες για τα παιδιά.

Επιπλέον, ετοιμάζει ένα νομοσχέδιο που προβλέπει βαρύ πέλεκυ σε κατασκευαστές, αρχιτέκτονες και εργολάβους για την παραβίαση των κανόνων πολεοδομίας.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός τόνισε ότι οι ζημιές ήταν μεγαλύτερες στα νεόχτιστα κτίρια και αποδίδει τα αίτια στην παραβίαση κάθε οικοδομικής αρχής και νομοθεσίας στο όνομα της κερδοσκοπικής απληστίας.

Τέλος, ευχαρίστησε τους διασώστες που έσπευσαν για βοήθεια από άλλες χώρες. «Πρέπει να ευχαριστήσω τις ομάδες διασωστών που ήρθαν από το εξωτερικό. Χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσαμε να είχαμε σώσει τους κατοίκους από τα ερείπια. Αυτό βέβαια δεν μειώνει το έργο των δικών μας σωστικών συνεργείων, αλλά οι στρατιώτες χρειάζονται εξειδικευμένα εργαλεία», δήλωσε.