Αλαλούμ στη δίκη για τη Siemens – έψαχναν μέχρι και διερμηνέα

Παρουσία ελάχιστων από τους συνολικά 64 κατηγορούμενους και όχι βεβαίως του Μιχάλη Χριστοφοράκου ο οποίος δεν εκδόθηκε ποτέ από τις γερμανικές Αρχές στην Ελλάδα, ξεκίνησε σήμερα η δίκη της Siemens, η οποία πάντως σημαδεύτηκε από ασυνεννοησίες και ενστάσεις και τελικά διεκόπη για τις 12 Ιουλίου.

577bbc661dc524a85f8b4797

Απών από τη δίκη ήταν άλλωστε και ο άλλοτε ισχυρός άνδρας του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Τσουκάτος, που αντιμετωπίζει κατηγορίες για ποσό 1 εκατ. γερμανικών μάρκων που φέρεται να έλαβε από τη Siemens, χρήματα που όπως όμως υποστηρίζει δεν καρπώθηκε ο ίδιος αλλά μπήκαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Ο Τσουκάτος εκπροσωπείται στο δικαστήριο από τους συνηγόρους του.

Χαρακτηριστικό πάντως της καθυστέρησης με την οποία εξελίσσεται η δίκη είναι το γεγονός ότι σήμερα, οκτώ μήνες από την πρώτη συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ο πρόεδρος του δικαστηρίου αναγκάστηκε να διακόψει τη διαδικασία προς αναζήτηση διερμηνέα της γαλλικής γλώσσας, αφού τη δίκη παρακολουθεί και ο γαλλοελβετός κατηγορούμενος Ζαν Κλοντ Οσβαλντ. Ο πρόεδρος έφτασε μάλιστα στο σημείο να ρωτήσει απευθυνόμενος στο ακροατήριο, αν υπάρχει κάποιος ο οποίος δεν έχει σχέση με την υπόθεση και γνωρίζει τη γαλλική γλώσσα για να βοηθήσει. Τελικά και αφού βρέθηκε διερμηνέας οι συνήγοροι υπεράσπισης των γερμανών κατηγορουμένων υπέβαλαν ένσταση ακυρότητας κατά του παραπεμπτικού βουλεύματος καθώς επιδόθηκε μόνο στην ελληνική γλώσσα.

Ζήτημα όμως ανέκυψε και με την μη ολοκλήρωση της μετάφρασης του παραπεμπικού βουλεύματος από την ελληνική στη γερμανική και γαλλική γλώσσα. Η μη μετάφραση του βουλεύματος ζητείται από τους γερμανούς κατηγορούμενους που κάθονται στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Στα Γαλλικά θα πρέπει να μεταφραστεί για τον Ζαν Κλοντ Όσβαλντ. Ένσταση εν τω μεταξύ, υπέβαλε και η υπεράσπιση του ελληνοελβετού Φάνη Λυγινού, κάνοντας λόγο για ακυρότητα του κλητηρίου θεσπίσματος καθώς, όπως είπε, δεν έγινε νόμιμη επίδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος. Ο εισαγγελέας της έδρας πάντως εισηγήθηκε την απόρριψη και των δυο ενστάσεων, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την παραγραφή των αδικημάτων, ενώ το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει απόφαση επί των ενστάσεων.

Η δίκη για τη μεγάλη υπόθεση διαφθοράς είχε εκφωνηθεί τον περασμένο Νοέμβριο, ωστόσο η αποχή των δικηγόρων «πάγωσε» την εξέλιξη της. Για την επίμαχη σύμβαση καλούνται να λογοδοτήσουν 64 κατηγορούμενοι, αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες που σε ορισμένες περιπτώσεις επισύρουν ποινές ισόβιας κάθειρξης. Η δικογραφία αφορά τη σύμβαση που υπεγράφη, το 1997, ανάμεσα στον ΟΤΕ και την γερμανική Siemens, καθώς και τις επεκτάσεις της αρχικής συμφωνίας, για την αναβάθμιση της τεχνολογικής υποδομής του δικτύου του με την προμήθεια ψηφιακών παροχών, για τη σύναψη της οποίας φαίνεται να διακινήθηκαν τεράστια παράνομα χρηματικά ποσά επί μακρό χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ογκώδους δικογραφίας, τα ποσά που αποτέλεσαν «ωφέλιμες πληρωμές» -όπως στελέχη της πολυεθνικής εταιρίας αποκαλούσαν τις μίζες- εκτιμάται ότι αγγίζουν τα 70 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που πλέον υπολογίζεται ως ζημιά που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο, καθώς τα παράνομα χρήματα μετακυλήθηκαν στο κόστος για την υλοποίηση του έργου. Ωστόσο -και αυτό θα είναι ένα ακόμη θέμα που θα απασχολήσει ιδιαίτερα την δίκη – η πλευρά των κατηγορουμένων πρώην στελεχών του Οργανισμού αμφισβητεί τόσο την ύπαρξη ζημιάς όσο και το ύψος ζημίας του ΟΤΕ. Σύμφωνα πάντως με το κατηγορητήριο, τα παραπεμπόμενα πρώην στελέχη του ΟΤΕ καλούνται να λογοδοτήσουν καθώς δεν προστάτεψαν τα συμφέροντα του οργανισμού και επιπλέον ότι δεν κινήθηκαν με βάση τις πραγματικές ανάγκες της κρατικής -τότε- επιχείρησης.

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους