Αλά καρτ ανθρωπισμός για τους Ουκρανούς πρόσφυγες από την κυβέρνηση των pushbacks στο Αιγαίο

Push backs για θύματα πολέμου στο Αιγαίο - «Αλληλεγγύη» για θύματα πολέμου από την Ουκρανία - Υποκρισία μετά την επιλογή να εμπλακεί η Ελλάδα στην εν εξελίξει σύγκρουση Ουκρανίας - Ρωσίας

5300617

Η επιλογή της Νέας Δημοκρατίας να ταχθεί ενάντια στη Ρωσία την οδηγεί σε αλλαγή του τρόπου διαχείρισης των προσφυγικών ροών που έρχονται από την Ουκρανία. 

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει ακόμα και πρακτικές push-backs για να διώξει πρόσφυγες που έρχονται από περιοχές όπως η Συρία, το Αφγανιστάν και η Βόρεια Αφρική, τώρα, η εξαιρετικά επικίνδυνη και εγκληματική της επιλογή να εμπλέξει άμεσα τη χώρα στην εν εξελίξει σύγκρουση Ουκρανίας – Ρωσίας, την οδηγεί σε έναν αλά – καρτ ανθρωπισμό για τους πρόσφυγες πολέμου από την Ουκρανία.

Η αλλαγή στάσης καταγράφηκε στα λεγόμενα του Υπουργού Μετανάστευσης, ο οποίος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΕΡΤ1, σημείωσε ότι: «Η Ελλάδα είναι ανοιχτή στη φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων. Θεωρούμε υποχρέωσή μας να συμμετάσχουν σε αυτή την ανθρωπιστική αλυσίδα».

Μη την ίδια υποκρισία τοποθετήθηκε και ο Υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, δηλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ότι: «Δεν έχει χαθεί η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη στην Ελλάδα. Δεν θα κλείσουμε τα μάτια μας στην ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία. Θα δεχθούμε Έλληνες ομογενείς και Ουκρανούς πρόσφυγες, παρέχοντάς τους φροντίδα, άδεια παραμονής και εργασίας».

Ο αλά – καρτ ανθρωπισμός που φανερώνει την υποκρισία της κυβέρνησης Μητσοτάκη γίνεται ακόμα πιο εμφανής αν αναλογιστεί κανείς τα ξένα και εγχώρια δημοσιεύματα που έχουν επισημάνει τις δολοφονικές ενέργειες του Ελληνικού Λιμενικού και κατ’επέκταση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο πλαίσιο παράνομων και βίαιων επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο.

Το πλέον πρόσφατο δημοσίευμα με τίτλο «Θηριωδία κατά της ανθρωπότητας» που αναδείκνυε τις εγκληματικές πρακτικές της Νέας Δημοκρατίας, ήρθε από τους Guardian (Bρετανία), Lighthouse Reports (Ολλανδία), Mediapart (Γαλλία) και Spiegel (Γερμανία), και αποδείκνυε ότι το Ελληνικό λιμενικό δεν διστάζει να ρίχνει πρόσφυγες ακόμα και στη θάλασσα.

Όμως τώρα, η εγκληματική και άκρως τυχοδιωκτική απόφαση της κυβέρνησης να στείλει 2 αεροπλάνα C-130 με πολεμικό υλικό στην Ουκρανία, την αναγκάζει να υιοθετήσει ένα άκρως υποκριτικό ανθρωπιστικό προφίλ απέναντι στα θύματα πολέμου που έρχονται από την Ουκρανία.

Μάλιστα στις σημερινές του δηλώσει ο κ. Μηταράκης δεν δίστασε να απευθύνει ακόμα και «ευρωπαϊκό προσκλητήριο αλληλεγγύης» για τα θύματα πολέμου από την Ουγγαρία, λέγοντας ότι: «πρέπει να γίνει υποχρεωτικό για όλες τις χώρες της ΕΕ να συμβάλουν στην ανακατανομή των ροών από την Ουκρανία. Όπως το ζητήσαμε εμείς όταν είχαμε την κρίση από την Τουρκία, είναι θέμα αρχών να το λέμε και τώρα, όταν εμείς πρέπει να βοηθήσουμε τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης».

Για ακόμα μια φορά, μόνο αποτροπιασμό προκαλεί η υποκριτική αλληλεγγύη που επιδεικνύει η Νέα Δημοκρατία. Πολλώ δε μάλλον όταν αυτή προκύπτει στη βάση της εξαιρετικά επικίνδυνης και εγκληματικής της επιλογής να εμπλέξει άμεσα τη χώρα στην εν εξελίξει σύγκρουση Ουκρανίας – Ρωσίας.

Μόνο αποτροπιασμό μπορεί να προκαλέσει η κυβερνητική προπαγάνδα με βάση την οποία ονομάζονται «κανονικοί πρόσφυγες» τα θύματα πολέμου από την Ουκρανία και «ασύμμετρη απειλή» τα θύματα πολέμου που καταφτάνουν από οποιαδήποτε άλλη χώρα.