Αλ. Τσίπρας: Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ να προετοιμαστεί για τη Δεύτερη φορά Αριστερά

Ιστορική και συμβολική στιγμή χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας την σημερινή συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ διότι αφορά τον απολογισμό μιας μακράς και εξαιρετικά πυκνής περιόδου στη βάση ενός κειμένου που ξεκινά από το 2012 που ανέδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ σε αξιωματική αντιπολίτευση και φτάνει ως τον Ιούλιο του 2019.

5034016

Όπως εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας πρόκειται «για μια ιστορική και συμβολική στιγμή γιατί είναι η πρώτη φορά που στην Ελλάδα που ένα κόμμα που κυβέρνησε τη χώρα και μάλιστα για τεσσεράμισι χρόνια, έχει το πολιτικό θάρρος, την τόλμη, την πολιτική γενναιότητα να αποτιμήσει όχι την διακυβέρνηση κάποιας άλλης πολιτικής δύναμης αλλά την δική του διακυβέρνηση. Την δική του πολιτική πορεία. Και να το κάνει με τόλμη και με αυστηρή αυτοκριτική διάθεση. Να τονίσει τις επιτυχίες, τις νίκες, τις ορθές επιλογές αλλά και να επισημάνει τις αστοχίες, τις αδυναμίες ακόμα και τις ενδεχόμενες παρεκκλίσεις από τον στρατηγικό προσανατολισμό».

«Ο απολογισμός αυτός δεν κοιτά προς τα μέσα. Δεν είναι ούτε ενδοσκόπηση, ούτε αυτομαστίγωμα, ούτε μελαγχολική αυτοκριτική. Έχει το βλέμμα στραμμένο στον κόσμο, έχει το βλέμμα στραμμένο στην κοινωνία, στους εργαζόμενους, στους αριστερούς, στους προοδευτικούς, στους δημοκράτες πολίτες που κουράστηκαν με την αυταρέσκεια, την αυτάρκεια, την αλαζονεία των παλιών πολιτικών δυνάμεων. Που ως γνωστόν δεν τόλμησαν ποτέ να αποτιμήσουν αυτοκριτικά το παρελθόν τους» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Διότι επενδύουν στην λήθη. Έτσι δεν είδατε και δεν πρόκειται να δείτε ποτέ συλλογικές αποτιμήσεις της διακυβέρνησης Σημίτη, Καραμανλή, Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά.  Ούτε βέβαια για τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη θα δείτε, όταν από ότι φαινεται πολύ πιο σύντομα από όσο φανταζόμασταν αρχικά, θα έρθει η ώρα της. μετά την ήττα θα επιδοθούν στην αποδόμηση του πρώην αρχηγού και η ζωή θα συνεχιστεί. Με ένα και μόνο στόχο: την διαχείριση και αναπαραγωγή της υπάρχουσας κατάστασης πραγμάτων. Τη νομή της εξουσίας και την απόλαυση των προνομίων που τους προσφέρει.»

«Είμαστε ένα κόμμα εξουσίας αλλά όχι ενσωματωμένο στο δικό τους σύστημα εξουσίας»

Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ από την δική του πλευρά τολμά σε μια ανοιχτή δημόσια συζήτηση για τα σωστά και τα λάθη με στόχο να γίνει καλύτερος. Επιπλέον όπως υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας θα αποδειχθεί για άλλη μια φορά ότι «δεν είμαστε το ίδιο με τη δεξιά και το παλιό πολιτικό σύστημα. Είμαστε κόμμα εξουσίας, αλλά όχι ενσωματωμένο στο δικό τους σύστημα εξουσίας»

«Η Αριστερή και Δημοκρατική μας παράδοση μας επιβάλει άλλη κουλτούρα, άλλο ήθος , άλλη ποιότητα εσωκομματικής δημοκρατίας. Και το διαφορετικό ήθος, η διαφορετική ποιότητα της εσωκομματικής δημοκρατίας προδικάζει και διαφορετικό όραμα για τη ποιότητα της δημοκρατίας συνολικά στον τόπο.  Διαφορετικό όραμα για την αλλαγή της κοινωνίας, για την ισότητα, την αλληλεγγύη,  την κοινωνική δικαιοσύνη».

«Ο κος Μητσοτάκης μάλιστα χθες επιχείρησε να ειρωνευτεί την διαδικασία του διαλόγου με τους πολίτες αλλά και με το κόμμα. Και τόλμησε να μιλήσει για απολογία του ΣΥΡΙΖΑ. Πήρε την απάντηση που του αξίζει. Γιατί πάει πολύ να μας κουνάνε το δάχτυλο όσοι έχουν την ευθύνη της χρεοκοπίας της χώρας. Και τη βαριά ευθύνη μιας κυβερνητικής διαχείρισης  που την βύθισε τη χώρα στο πιο πυκνό σκοτάδι. Πήρε την απάντηση ότι αν κάποιος όφειλε να απολογηθεί είναι εκείνος και η παράταξη του.  Για τη χρεοκοπία, τα ρουσφέτια, τα μνημόνια, τις μίζες και τα δώρα, τις εξυπηρετήσεις συμφερόντων, το λαϊκισμό, την πατριδοκαπηλία, την καλλιέργεια του μίσους και του ρατσισμού».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα απολογηθεί, αλλά θα μάθει από τα λάθη και τις παραλήψεις της πρώτης φοράς αριστερά. Και θα το κάνει αυτό, ακριβώς επειδή πρώτιστο καθήκον της περιόδου, είναι να προετοιμαστούμε κατάλληλα για τη δεύτερη φορά. Θα κοιτάξουμε λοιπόν κατάματα και τις δυσκολίες. Και δε θα διστάσουμε έναν ειλικρινή και συντροφικό διάλογο».

«Που όχι μόνο δε θα σκιάσει τα κατορθώματά μας, αλλά θα τα αναδείξει ακόμη περισσότερο. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε μια χώρα χρεοκοπημένη και κατάφερε να την οδηγήσει στην έξοδο από τα Μνημόνια και την επιτροπεία. Και αυτό είναι ιστορικό δεδομένο. Δε μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς».

Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε αγώνα και κατάφερε να κρατήσει την κοινωνία όρθια

«Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε τέλος στο καθοδικό υφεσιακό σπιράλ και σε μια δύσκολη συνθήκη έδωσε αγώνα και κατάφερε να κρατήσει την κοινωνία όρθια. Και αυτό είναι ιστορικά αδιαμφισβήτητο. Και ακριβώς επειδή είναι αδιαμφισβήτητο, οι αντίπαλοι μας διαρκώς επιχειρούν να διαγράψουν την διακυβέρνηση 2015-2019 και εστιάζουν την κριτική τους αποκλειστικά στο πρώτο εξάμηνο της διαπραγμάτευσης.»

«Όμως το έχω πει και θα το ξαναπώ: χωρίς εκείνη την σκληρή διαπραγμάτευση η χώρα θα βρισκόταν ακόμα στην μέγγενη των Μνημονίων. Διότι παρά τον συμβιβασμό ήταν εκείνη η διαπραγμάτευση και η σύγκρουση που ανέδειξε το τεράστιο δημοκρατικό έλλειμμα της ΕΕ. Και μετέτρεψε την Ελλάδα, στη διεθνή κοινή γνώμη, από το μαύρο πρόβατο στη χώρα που διεκδικεί το δίκιο της».

«Και τους έλληνες από τους δήθεν τεμπέληδες που θέλουν να ζουν με δανεικά, σε αυτούς που άδικα πλήρωσαν το μάρμαρο της κρίσης της ευρωπαϊκής τραπεζοκρατίας. Και αυτή διαπραγμάτευση ήταν που δημιούργησε τιε μεγάλες πολιτικές και ιδεολογικές ρωγμές στην Ευρώπη. Ρωγμές που έδωσαν μετά τη δυνατότητα μέσα από συμμαχίες, για παρεμβάσεις υπέρ της κοινωνίας που ανακούφισαν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες παρά τη Μνημονιακή συνθήκη. Από τις παρεμβάσεις στην υγεία με την ένταξη 2,5 εκατομμυρίων συμπολιτών μας στο σύστημα, μέχρι τις παρεμβάσεις για την οικοδόμηση μιας ισχυρής προνοιακής πολιτικής».

«Και από τα κοινωνικά μερίσματα του 2016,17 και 2018 μέχρι τις παρεμβάσεις κόντρα στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας καταφέραμε να κάνουμε αυτό που είχαμε δεσμευθεί τον Σεπτέμβριο του 2015: να εφαρμόσουμε στα διάκενα του Μνημονίου ένα παράλληλο πρόγραμμα που κράτησε την κοινωνία όρθια».

«Και μετά το τέλος αυτού του δύσκολου δρόμου, από τον Αύγουστο του 2018 αποκτήσαμε την πολιτική και οικονομική δυνατότητα να προχωρήσουμε σε βαθιές τομές που ακουμπούσαν πλέον στον αξιακό πολιτικό μας πυρήνα:

…Με τον πρώτο επεκτατικό προϋπολογισμό μετά από μια δεκαετία και μέτρα ελάφρυνσης και ενίσχυσης πάνω από 2 δις για το 2019, στοχευμένα σε εκείνα τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα που πλήρωσαν το μάρμαρο της κρίσης. Γιατί αυτά τα στρώματα το πλήρωσαν και όχι το ευγενές στρώμα των Τραπεζιτών όπως μας ενημέρωσε πρόσφατα ο κος Σταικούρας» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

 

O γνωστός ράπερ Εθισμός «σπάει κόκκαλα» με το νέο του τραγούδι – Η αναφορά στον Κώστα Βαξεβάνη και στις υποκλοπές

433140002 767928198614916 439479898267640574 n

O γνωστός ράπερ Εθισμός «σπάει κόκκαλα» με το νέο του τραγούδι – Η αναφορά στον Κώστα Βαξεβάνη και στις υποκλοπές

Ο Εθισμός μέσα από τους στίχους του θίγει συχνά υποθέσεις που απασχολούν έντονα την ελληνική…