Newsroom

Newsroom

Αλ. Τσίπρας: Περιμένουμε την υποστήριξη των συμμάχων μας για τις Τουρκικές προκλήσεις

Σε ένα σύντομο απολογισμό της οικονομίας τα προηγούμενα χρόνια ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του 30ου συνεδρίου του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου ζήτησε να συγκρίνουν την Ελλάδα του 2015 με την σημερινή Ελλάδα του 2019. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να επιβληθούν κυρώσεις από τους εταίρους για την προκλητικότητα της Άγκυρας.

4972048

«Η χώρα μας βγήκε με ασφάλεια από την κρίση και επανήλθε σε τροχιά δημοσιονομικής ανάκαμψης. Δεν ήταν εύκολη υπόθεση η προσπάθεια αυτή τη στιγμή που σε αυτήν είχαν αποτύχει τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις σε δύο επάλληλα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής. Δεν έχουμε απλή ολοκλήρωση ενός προγράμματος αλλά την ανάκτηση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας και καταφέραμε να πείσουμε τους εταίρους μας για μια συμφωνία αποκατάστασης της βιωσιμότητας του χρέους. Αυτή η αποκατάσταση μας επέτρεψε να επιτύχουμε την έξοδο στις αγορές».

Στην 4η Έκθεση Δημοσιονομικής Εποπτείας, η Επιτροπή θεωρεί ότι μεσομακροπρόθεσμα το χρέος είναι βιώσιμο και οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας χαμηλή. Αυτό αντικατοπτρίζεται σε μια περαιτέρω την αξιοπιστία της χώρας κάτι που αντικατοπτρίζεται σε χαμηλά επιτόκια τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ανακτήσαμε μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας που είχαμε απωλέσει εξαιτίας της κρίσης χρέους. Παράλληλα εφαρμόσαμε ένα εκτεταμένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων σε όλο το εύρος της οικονομίας, το ασφαλιστικό σύστημα, τη δημόσια διοίκηση και το κράτος, μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να προταχθούν της δημοσιονομικής προσαρμογής όπως και η ρύθμιση χρέους έπρεπε να προηγηθεί».

«Παράλληλα θέσαμε σε εφαρμογή ένα σχέδιο εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος ώστε οι τράπεζες να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν και πάλι την οικονομία. Με τον εκσυγχρονισμό του νόμου Κατσέλη, το νόμο για τα κόκκινα δάνεια, το σχέδιο Ηρακλής καταφέραμε την ανάκαμψη του τραπεζικού συστήματος. Πέρσι σας είχα διαβεβαιώσει ότι το 2019 θα ήταν πολύ παραγωγικό έτος για την οικονομία».  Ο Αλέξης Τσίπρας απαρίθμησε 5 πυλώνες που επιβεβαίωσαν αυτό.

Από τον Αύγουστο του 2018 έως τον Ιούλιο του 2019 διαθέσαμε 3 δις ευρώ σε μέτρα ελάφρυνσης και κοινωνικής στήριξης. Τον Ιούλιο του 2019 παραδώσαμε στην επόμενη κυβέρνηση μια ελληνική οικονομία σε τροχιά βιώσιμης ανάκαμψης και ανάπτυξης, με άνοδο του ΑΕΠ 2% και απεγκλωβισμένη από την κρίση χρέους και ένα μαξιλάρι 37 δις ευρώ, με δημοσιονομική υπεραπόδοση και άνοδο των επενδύσεων, αποκλιμάκωση των οφειλών προς τις επιχειρήσεις, άνοδο της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Ενώ βελτιώσαμε και πολλούς κοινωνικούς δείκτες ειδικά σε ότι αφορά την εργασία ενώ αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό και μειώσαμε την ανεργία κατά 10 μονάδες.

Ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε κριτική στη Ν.Δ. και τον τρόπο που αντιπολιτεύτηκε, κάτι που όπως είπε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ακολουθήσει. Όπως σημείωσε αποτελεί «υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να μην αντιστρέψει την πορεία ανάκαμψης» και είναι χρέος της είναι να μην επιστρέψουμε στις αιτίες που δημιουργήσαν την κρίση. Δηλαδή, όχι επιστροφή στο γνωστό πελατειακό κράτος, στη διαπλοκή και στα χατίρια στην εγχώρια ολιγαρχία, όχι στην επιστροφή στην κατασπατάληση πόρων.

Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας

«Περιμένουμε από τους εταίρους μας και ειδικά τις ΗΠΑ πολύ πιο ουσιαστικές καταδικαστικές δηλώσεις σε σχέση με τις τελευταίες συμφωνίες της Τουρκίας με τη Λιβύη που παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο. Άλλωστε η στήριξη στις δύσκολες στιγμές ήταν και ένας από τους λόγους που αναβαθμίσαμε σημαντικά τις διμερείς μας σχέσεις και καθιερώσαμε τον στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ, καθιερώσαμε το σχήμα 3+1 με το Ισραήλ και την Κύπρο, προωθήσαμε τα ενεργειακά έργα όπως τον TAP τον IGB τον ΕastMed και το FSRU στην Αλεξανδρούπολη», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ακόμη, πρόσθεσε ότι «την ίδια στιγμή καλλιεργήσαμε τις σχέσεις μας με νέους και παραδοσιακούς φίλους στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής. Θεωρώ απαραίτητο αυτή η ελληνική ενεργητική στρατηγική να συνεχιστεί. Και θέλω να εκφράσω την ανησυχία μου για τις εξελίξεις που βλέπουμε στην περιοχή και απαιτούν έναν πολύ πιο αποφασιστικό ρόλο των ΗΠΑ υπέρ της ειρήνης και του διεθνούς δικαίου».

«Θέλω να εκφράσω την ανησυχία μου για τις εξελίξεις που βλέπουμε στην περιοχή και απαιτούν έναν πολύ πιο αποφασιστικό ρόλο των ΗΠΑ υπέρ της ειρήνης και του διεθνούς δικαίου. Είτε αυτό αφορά την καταδίκη της Τουρκίας για την επιθετικότητα της και την επιβολή κυρώσεων όπου χρειάζεται. Είτε αυτό αφορά την εξασφάλιση μιας ειρηνικής λύσης στη Συρία και μιας δίκαιης λύσης δυο κρατών στο Μεσανατολικό. Είτε αυτό αφορά την πίεση προς τις Λιβυκές Αρχές να σέβονται το διεθνές δίκαιο. Είτε τέλος αφορά μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα», συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αντί, λοιπόν, για λόγια υποστηρικτικά του Προέδρου Τραμπ προς την Τουρκία, λόγια που ενθαρρύνουν μια συμπεριφορά παραβατικότητας, περιμένουμε από τους συμμάχους μας υποστήριξη στην υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και την αποφασιστική καταδίκη ενεργειών που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο», επεσήμανε ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε έμφαση στον ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα ως «κρίσιμη χώρα στον παγκόσμιο χάρτη, στο αντάμωμα τριών ηπείρων» και εξήγησε πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να επιτευχθεί, «αν δεν είμαστε την ίδια στιγμή πυλώνας και εγγυητής ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή μας».

Αναφερόμενος, ειδικότερα στις ευρωτουρκικές σχέσεις, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε τη συμβολή της κυβέρνησής του στη θέσπιση μιας «θετικής ατζέντας το 2015 – 2016 που οδήγησε στη δύσκολη Δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας και μείωσε δραστικά τις ροές και κυρίως τους θανάτους στο Αιγαίο».

«Και κυρίως γι’ αυτό, απέναντι στις εθνικιστικές και ρατσιστικές φωνές που μιλούσαν και μιλάνε ακόμα για λαθροεποικισμό, προστατέψαμε το διεθνές δίκαιο και μαζί με τον ελληνικό λαό προστατέψαμε τους ανθρώπους που έμπαιναν στη χώρα. Γι’ αυτό το 2017-2019 που η Τουρκία έγινε μια πιο επιθετική δύναμη, κρατήσαμε την ψυχραιμία μας, διατηρήσαμε τον διάλογο, με την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου και εξασφαλίσαμε μαζί με την Κύπρο, το πλαίσιο ευρωπαϊκών κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας»
 

Χάρης Δούκας: Δέχεται επίθεση από τον Ζούκοφ, τον Πλεύρη και δεξιά τρολ επειδή είπε… «μπάτσος» – Τι πραγματικά έγινε (video)

Χάρης Δούκας

Χάρης Δούκας: Δέχεται επίθεση από τον Ζούκοφ, τον Πλεύρη και δεξιά τρολ επειδή είπε… «μπάτσος» – Τι πραγματικά έγινε (video)

Μάλιστα θέση στον χορό πήρε και ο Θάνο Πλεύρης - Τι πραγματικά ειπώθηκε από τον…

Πάτρα: «Βρήκε η παλάμη μου εκεί και μαύρισε το χέρι μου», λέει ο 17χρονος που υπέστη ηλεκτροπληξία (Video)

image 3

Πάτρα: «Βρήκε η παλάμη μου εκεί και μαύρισε το χέρι μου», λέει ο 17χρονος που υπέστη ηλεκτροπληξία (Video)

Ένα 24ωρο μετά τα όσα έγιναν στο Λύκειο της Πάτρας, ο 17χρονος φέρνει στο μυαλό του εικόνες, που θα θυμάται για καιρό.

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

433589017 703248218462576 2760550193709265598 n

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

Bίντεο ντοκουμέντο με τη σπείρα που ξάφριζε σπίτια σε Εκάλη και Νέα Ερυθραία - Αίσθηση…

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Ακρίτα 1

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Την ώρα που συζητούσαν για τους 57 νεκρούς των Τεμπών, ο Βορίδης με τη Μιχαηλίδου…

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Καταγραφή 13

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Για τη βουλευτική ασυλία και τη δικαιοσύνη στην περίπτωση του Αχιλλέα Καραμανλή αρπάχτηκαν η Ράνια…