Newsroom

Newsroom

Αλ. Τσίπρας: Δεν έχουμε χόμπι τις εκλογές, ποιος ο λόγος να γίνουν

O Πρωθυπουργός είπε σήμερα τα «Χρόνια Πολλά» στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, μετά την ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια για την ψήφιση της αναστολής του ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση.

585adb7b1dc524644f8b4dac

Ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε μια άτυπη ενημέρωση αφού δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων για όλα τα θέματα της επικαιρότητας. Σημείωσε πως όσον αφορά το κλείσιμο της αξιολόγησης στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει στο τέλος Ιανουαρίου. «Αυτό θέλουμε, γι’ αυτό παλεύουμε» ανέφερε και προανήγγειλε ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τον Μάρτιο.

Σε ερώτηση αν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έστειλε την επιστολή στους θεσμούς για την «13η σύνταξη» ο κ. Τσίπρας είπε: «υποθέτω την έχει στείλει, του έχω εμπιστοσύνη».

Ο πρωθυπουργός απάντησε και στο ερώτημα αν υπάρχει ζήτημα εκλογών λέγοντας ότι «δεν είναι στις προθέσεις μας και εφόσον δεν είναι, πώς θα πάμε σε εκλογές;», διερωτήθηκε. «Για να προχωρήσει μια κυβέρνηση σε εκλογές πρέπει να υπάρχει λόγος, αυτός ο λόγος δεν υπάρχει, δεν έχουμε χόμπι τις εκλογές», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας αφού ανέφερε πως το 2017 θα είναι μια χρονιά πραγματικής οικονομίας επισήμανε ακόμη πως «το 2017 θέλουμε να αλλάξουμε την πολιτική ατζέντα, να ανοίξουμε την κουβέντα για την συνταγματική αναθεώρηση και να προχωρήσουμε στην παραγωγική ανασυγκρότηση».

Ως προς το Κυπριακό, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «προετοιμαζόμαστε για την Γενεύη, αλλά δεν μπορώ να κάνω προβλέψεις. Είναι ο γνωστός Ερντογάν». Επιβεβαίωσε ότι στην πολυμερή διάσκεψη της Γενεύης θα συμμετέχει και η Ε.Ε., όπως επεδίωξε η ελληνική πλευρά, αλλά και την εμπλοκή της Γερμανίας που, όπως συμπλήρωσε, συνιστά στροφή της στην εξωτερική πολιτική.

Για την διάσκεψη ο Πρωθυπουργός ουσιαστικά είπε ότι η Ελλάδα θέλει να ξεκινήσει, αλλά να συνεχίσει εφόσον μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα.

Για το δημοψήφισμα μετά από ενδεχόμενη συμφωνία για το Κυπριακό ο κ. Τσίπρας επιβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση «θα πάρει θέση. Δεν θα παίξουμε τις κουμπάρες».

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για τις εκλογές στη Γερμανία και είπε χαμογελώντας πως «το ενδιαφέρον είναι θα γίνει υπουργός Οικονομικών». Εκτίμησε ότι η Μέρκελ δεν θα πάει με το ακροδεξιό AFD και ενδεχομένως θα αναζητήσει συμμαχία με τους Πράσινους και ότι οι σοσιαλδημοκράτες έχουν αποφασίσει να σπάσουν την συμμαχία με τους χριστιανοδημοκράτες.