Αλ. Τσίπρας: Aν δεν αλλάξει η Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει ευημερία

Την ανησυχία του για τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και ιδίως στην ΠΓΔΜ εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παρέμβασή του στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Παράλληλα, επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή και βασικός άξονας για τη σταθεροποίηση σε οποιασδήποτε χώρα των Βαλκανίων.

590496341dc5247c308b4641

Για την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης -η οποία έγινε αποδεκτή και στα πρακτικά της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το Brexit θα συμπεριληφθεί δήλωση, σύμφωνα με την οποία οι κατευθυντήριες γραμμές, οι διαπραγματεύσεις για το Brexit και τα αποτελέσματα αυτών, δεν συνιστούν κανενός είδους νομικό ή πολιτικό προηγούμενο για άλλη πράξη εντός της ΕΕ και στις σχέσεις της με τρίτες χώρες- ενημέρωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, στην οποία συμμετείχε με την ιδιότητα του παρατηρητή.

Στην παρέμβαση του ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία και χαρακτήρισε “ανησυχητικό” το γεγονός αν η Μαρίν Λεπέν στο δεύτερο γύρο κινηθεί σε ένα ποσοστό κοντά στο 40%. Μια τέτοια εξέλιξη αντικατοπτρίζει τη μεγάλη δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στη σημερινή Ευρώπη. Ενδεικτικό αυτού του κλίματος είναι και το γεγονός πως ούτε καν οι ψηφοφόροι του Μακρόν επιδοκιμάζουν τη σημερινή Ευρώπη, είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι «σε καμιά χώρα της Ευρώπης δεν μπορεί να υπάρξει ευημερία, αν δεν αλλάξει η Ευρώπη».

Σε ό,τι αφορά στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία ο απερχόμενος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επαίνεσε τον κ. Τσίπρα για το τηλεφώνημα που έκανε την επομένη των εκλογών στον Εμανουέλ Μακρόν, λέγοντας ότι έδωσε το “σωστό σήμα”, όπως το “σωστό σήμα” έδωσε και η δήλωση του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και ιδίως στα Σκόπια. Παράλληλα τόνισε ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή και βασικός άξονας για τη σταθεροποίηση σε οποιασδήποτε χώρα των Βαλκανίων.

Η σημερινή συμμετοχή του Προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ήταν η τελευταία στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και ο Έλληνας πρωθυπουργός τον ευχαρίστησε για τη συμβολή και τη συμπαράσταση του στις προσπάθειες της Ελλάδας.

Στο περιθώριο της Συνόδου ο κ. Τσίπρας, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα και ο κ. Ολάντ είχαν χαλαρή συζήτηση. Ο κ.. Τσίπρας κάλεσε τον κ. Ολάντ να επισκεφθεί την Ελλάδα το καλοκαίρι με άνεση για ξεκούραση, χωρίς τα καθήκοντα του Προέδρου, και ο κ. Ολάντ είπε ότι είναι μια καλή ιδέα και μπορεί να πάει έναν μήνα στην Ελλάδα κι έναν μήνα στην Πορτογαλία.

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας πρότεινε στους ηγέτες που μετέχουν στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος να προσκαλέσουν τον Εμανουέλ Μακρόν, ως εκλεγμένο Πρόεδρο της Γαλλίας στη Σύνοδο, με την ιδιότητα του παρατηρητή από τα δεξιά, εξήγησε, όπως συμμετέχει με την ίδια ιδιότητα ο Αλέξης Τσίπρας, από τα αριστερά.

Αισιοδοξία για συμφωνία έως τις 22 Μαΐου

Αισιόδοξος ότι στις 22 Μαΐου θα υπάρξει συμφωνία για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης εμφανίστηκε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. για το Brexit.

«Βρισκόμαστε εντός του στόχου και εντός του πλαισίου, ώστε να έχουμε κατάληξη στις 22 Μαΐου» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ερωτηθείς για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Όσον αφορά τη στάση της Ε.Ε. απέναντι στο Brexit, σημείωσε ότι «υπήρξε ομοφωνία των 27 κρατών – μελών για τις κατευθυντήριες γραμμές της διαπραγματευτικής διαδικασίας»

Ειδική μνεία έκανε στο ζήτημα του χρηματοοικονομικού, εξηγώντας πως «το οικονομικό σκέλος είναι το πιο δύσκολο σε κάθε διαζύγιο»

Ανέφερε επίσης, ότι «προτεραιότητά μας είναι οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι ζουν στη Μεγάλη Βρετανία» και επεσήμανε την ανάγκη «να δουλέψουμε για μία πιο κοινωνική και δημοκρατική Ευρώπη».

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη διασφάλιση των ομαλών εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας – Βρετανίας αλλά και στην «απρόσκοπτη ροή των Βρετανών τουριστών» προς τη χώρα μας.

«Σήμερα ανοίγει ένας κύκλος, όχι και τόσο ευχάριστος, καθώς το Brexit είναι ένα γεγονός δυσάρεστο, το οποίο συνέβη εξαιτίας της δυσαρέσκειας των πολιτών απέναντι στις πολιτικές της Ε.Ε.» κατέληξε.  

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…