Ακυβέρνητο σκάφος με 85 πρόσφυγες – ανάμεσά τους 30 παιδιά, εντοπίστηκε ανοικτά της Ζακύνθου (Εικόνες/ Βίντεο)

«Φοβόμαστε ότι οι Ελληνικές Αρχές σκέφτονται να επαναπροωθήσουν τους 85 πρόσφυγες πίσω στην Τουρκία», γράφει η Aegean Boat Report - Απεγνωσμένη έκκληση για επείγουσα βοήθεια απευθύνει η οργάνωση.

whatsapp image 2022 08 26 at 00.40.47

Ένα ακυβέρνητο σκάφος με τουλάχιστον 85 πρόσφυγες – εκ των οποίων οι 30 είναι ανήλικα παιδιά – εντοπίστηκε 26 μίλια (42 χλμ) νοτιοδυτικά της Ζακύνθου, σύμφωνα με την  οργάνωση Aegean Boat Report.

Όπως μεταδίδει η οργάνωση, η ομάδα προσφύγων ταξίδευε για πάνω από τέσσερις ημέρες με προορισμό την Ιταλία όταν ο κινητήρας του σκάφους χάλασε και ο χειριστής εγκατέλειψε το σκάφος, με αποτέλεσμα να παραμείνει ακυβέρνητο.

Αυτή τη στιγμή οι πρόσφυγες παραμένουν αβοήθητοι για πάνω από 20 ώρες στο έλεος των θαλάσσιων ρευμάτων τα οποία σπρώχνουν το ακυβέρνητο σκάφος όλο και πιο ανοικτά στο Ιόνιο Πέλαγος, μακριά από τη στεριά.

Τελευταία ενημέρωση: Το ιστιοφόρο έχει πλέον παρασυρθεί για σχεδόν 20 ώρες, όσο οι ελληνικές αρχές αρνούνται να διασώσουν μια βάρκα με ανθρώπους σε κίνδυνο.

Η ζωή 85 προσφύγων βρίσκεται σε υψηλό κίνδυνο.

Απεγνωσμένη έκκληση για επείγουσα βοήθεια απευθύνει η Aegean Boat Report, παραθέτοντας βιντεοληπτικό και φωτογραφικό υλικό από το σημείο όπου εντοπίστηκαν οι πρόσφυγες.

Μέχρι στιγμής, άνθρωποι της οργάνωσης έχουν έρθει σε επικοινωνία με την Ελληνική Ακτοφυλακή, καθώς και με τους ίδιους τους πρόσφυγες που βρίσκονται επί του παρόντος στο σκάφος.

«Φοβόμαστε ότι οι Ελληνικές Αρχές σκέφτονται να επαναπροωθήσουν τους 85 πρόσφυγες πίσω στην Τουρκία», γράφει η Aegean Boat Report.

301212735 832615267729028 6697148723458213980 n

Η ακριβής τοποθεσία, ο αριθμός των επιβαινόντων στο σκάφος, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας τους έχουνε γίνει διαθέσιμα.

301219930 5370445426396724 2428720870434986073 n
https://aegeanboatreport.com/2022/08/26/%e2%9a%a0%ef%b8%8fboat-carrying-85-people-in-distress-south-west-of-zakynthos-30-of-them-children%e2%9a%a0%ef%b8%8f/?fbclid=IwAR24OLDgoyRy6pp2F9OQTxXu-8LXefRD_4pIUXKyKjfahuSqpXoJnZlwARE

Η Ελληνική Ακτοφυλακή δεν έχει προς το παρόν προσεγγίσει το σημείο, παρόλο που υπάρχει συνεχής ενημέρωση και διαβεβαίωση πως θα αποσταλούν ομάδες διάσωσης. Την ίδια ώρα μακριά στον ορίζοντα διακρίνονται φώτα που ωστόσο θα μπορούσαν να ανήκουν απλώς σε άλλο σκάφος, ενημερώνει ο οργάνωση.

Η ομάδα προσφύγων που βρίσκεται στη βάρκα πληροφορεί την οργάνωση πως θα υποβάλλουν αίτηση ασύλου στην Ελλάδα. Όλοι τους φοβούνται τον κίνδυνο μιας πιθανής επαναπροώθησης στην Τουρκία, γεγονός που θα σήμαινε την απέλασή τους πίσω στο Ιράν. Οι περισσότεροι από τους επιβαίνοντες είναι Ιρανοί και Κούρδοι, που εξηγούν, το να απελαθούν πίσω στο Ιράν θα ήταν μια σαφής θανατική ποινή.

Η Aegean Boay Report ενημερώνει στη συνέχεια πως δεν μπορεί να κάνει πολλά σε περιπτώσεις σαν και αυτές, πέραν του να προχωρήσουν σε ενημέρωση της κατάστασης και να απευθύνουν έκκληση για επείγουσα βοήθεια.

Όπως μεταδίδει η οργάνωση, «Σε αυτή την περιοχή, το Ελληνικό Λιμενικό είναι η μόνη εναλλακτική λύση, αν ωστόσο δε σπεύσουν να βοηθήσουν δε μένει καμιά άλλη λύση».

«Ελπίζουμε το Ελληνικό Λιμενικό να εντοπίσει έγκαιρα το σκάφος και να διασώσει τους πρόσφυγες, προκειμένου να μεταφερθούν με ασφάλεια στη στεριά», γράφει η οργάνωση.

Ενημέρωση από το AEGEAN BOAT REPORT 26.08.2022 12.00 μ.μ.:

Η Ελληνική ακτοφυλακή είναι ενήμερη και αυτή τη στιγμή το σημείο έχουν προσεγγίσει τουλάχιστον δυο σκάφη. Ένα μεγαλύτερο σκάφος διακρίνεται σε απόσταση από το σημείο, και ένα μικρότερο, ένα Lambro 57 Coastal Patrol vessel ΛΣ-143, το οποίο ανήκει στην Ελληνική Ακτοφυλακή περικυκλώνει το σκάφος με τους επιβαίνοντες πρόσφυγες.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι άνθρωποι στο πλοίο προσπάθησαν να ξεκουραστούν, είναι δύσκολο να χαλαρώσουν κάτω από αυτές τις συνθήκες, χωρίς να γνωρίζουν τι θα γίνει.

Το πρωί της Παρασκευής πέρασε χωρίς καμία προσπάθεια από την ελληνική ακτοφυλακή να βοηθήσει ή να διασώσει το σκάφος που βρίσκεται σε κίνδυνο στα ελληνικά ύδατα.

Το Aegean Boat Report παραθέτει βίντεο όπου φαίνεται καθαρά ένα σκάφος της ακτοφυλακής, αλλά δεν πλησιάζει το ιστιοφόρο.

Οι επιβάτες περιμένουν και ελπίζουν ότι η ελληνική ακτοφυλακή θα τους σώσει τελικά, έχουν γίνει αρκετές κλήσεις προς τις ελληνικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης 112, η μόνη απάντηση είναι ότι έχουν πει στην ομάδα να είναι υπομονετικοί.

Ενημέρωση από το Aegean Boat Report 26.08.2022 17.00 μ.μ.:

Δύο άνδρες εμφανίζονται σε ένα βίντεο χρησιμοποιώντας ένα μικρό λαστιχένιο σκάφος που προσπαθεί να πάει για βοήθεια, αλλά δεν πιστεύουμε ότι αυτό είναι εξ αποστάσεως δυνατό, καθώς η απόσταση από τη Ζάκυνθο είναι τώρα κοντά στα 30 μίλια.

Από τα βίντεο μπορούμε να δούμε ότι οι άνθρωποι στο πλοίο φαίνεται να είναι, υπό τις συνθήκες αυτές, καλύτερα από ό, τι αναμενόταν. Αλλά λένε ότι δεν έχουν περισσότερο φαγητό και νερό, και δεν μπορούν να μείνουν στο να δουν περισσότερο.

Σε ένα φωνητικό μήνυμα που στάλθηκε στο Aegean Boat Report από έναν από τους επιβάτες του ιστιοφόρου, επιβεβαιώνει ότι δεν έχουν πλέον φαγητό και νερό και ότι οι επιβάτες ανησυχούν πολύ για το τι θα τους συμβεί. Ζητά και πάλι να διασωθούν, μέχρι στιγμής οι ελληνικές αρχές δεν ακούν.

Το ιστιοφόρο έχει πλέον παρασυρθεί για σχεδόν 20 ώρες, όσο οι ελληνικές αρχές αρνούνται να διασώσουν μια βάρκα με ανθρώπους σε κίνδυνο.

Και σε περίπτωση που οι ελληνικές αρχές «έχουν αμφιβολίες» για πώς θα «πρέπει» να δράσουν κάτω από αυτές τις συνθήκες, η Aegean Boat Report υπενθυμίζει τα εξής:

Η διάσωση ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα, ανεξάρτητα από την εθνικότητα ή το καθεστώς τους, αποτελεί άνευ όρων υποχρέωση για όλα τα πλοία που βρίσκονται κοντά και τις αρχές του παράκτιου κράτους. Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας (Σύμβαση UNCLOS) προβλέπει ότι: «Κάθε κράτος απαιτεί από τον πλοίαρχο πλοίου που φέρει τη σημαία του, εφόσον μπορεί να το πράξει χωρίς σοβαρό κίνδυνο για το πλοίο, το πλήρωμα ή τους επιβάτες: α) την παροχή βοήθειας σε κάθε πρόσωπο που βρίσκεται στη θάλασσα και κινδυνεύει να χαθεί· β) να προχωρούν με κάθε δυνατή ταχύτητα στη διάσωση των ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο, εφόσον ενημερώνονται για την ανάγκη συνδρομής τους, στο βαθμό που μπορεί ευλόγως να αναμένεται τέτοια ενέργεια από αυτόν.» (άρθρο 98 παράγραφος 1)
Επιπλέον, η σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το δίκαιο της θάλασσας επιβάλλει σε κάθε παράκτιο συμβαλλόμενο κράτος την υποχρέωση:

«…να προωθήσει τη δημιουργία, τη λειτουργία και τη διατήρηση επαρκούς και αποτελεσματικής υπηρεσίας έρευνας και διάσωσης όσον αφορά την ασφάλεια πάνω και πάνω από τη θάλασσα και, εφόσον το απαιτούν οι περιστάσεις, μέσω αμοιβαίων περιφερειακών ρυθμίσεων, να συνεργαστεί με τα γειτονικά κράτη για τον σκοπό αυτό». (Άρθρο 98 § 2)
Οι κατευθυντήριες γραμμές για τη μεταχείριση των ατόμων που διασώζονται στη θάλασσα (που εγκρίθηκαν τον Μάιο του 2004 από την Επιτροπή Ναυτικής Ασφάλειας μαζί με τις τροποποιήσεις της ΕΔΠ και της σύμβασης SOLAS) περιέχουν τις ακόλουθες διατάξεις:
«Η κυβέρνηση που είναι υπεύθυνη για την περιοχή SAR στην οποία ανασύρθηκαν επιζώντες είναι υπεύθυνη για την παροχή ενός χώρου ασφάλειας ή για την εξασφάλιση της παροχής ενός τέτοιου χώρου ασφαλείας» (ψήφισμα MSC.167(78), παράγραφος 2.5).

Σοκαριστικές λεπτομέρειες για το ακέφαλο πτώμα στην Καρδίτσα: Άγριο ζώο μπήκε στο σπίτι της

ΕΚΑΒ

Σοκαριστικές λεπτομέρειες για το ακέφαλο πτώμα στην Καρδίτσα: Άγριο ζώο μπήκε στο σπίτι της

Σοκάρει η ιατροδικαστική εξέταση της 85χρονης που βρέθηκε χωρίς κεφάλι στην Καρδίτσα

Καραμανλής: Θλιμμένη παράσταση στον αέρα του ΣΚΑΪ – «Δεν ήταν εύκολο το να κατέβω ξανά υποψήφιος» (video)

6028608

Καραμανλής: Θλιμμένη παράσταση στον αέρα του ΣΚΑΪ – «Δεν ήταν εύκολο το να κατέβω ξανά υποψήφιος» (video)

«Στην πολιτική δεν μπήκα στα 20, μπήκα στα 40 μου. Δεν είναι σκοπός για μένα…

Δικηγόρος μητέρας 12χρονης: «Κατήγγειλε τον βιαστή του παιδιού της και πήγε φυλακή. Μόνο εδώ συμβαίνουν αυτά» (Video)

6167994

Δικηγόρος μητέρας 12χρονης: «Κατήγγειλε τον βιαστή του παιδιού της και πήγε φυλακή. Μόνο εδώ συμβαίνουν αυτά» (Video)

Αθώα κρίθηκε η μητέρα της 12χρονης από τον Κολωνό από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών.…

Πρώτη αντίδραση Κούγια για ενοχή Πισπιρίγκου: «Τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο – Έχω πειστεί για την αθωότητά της» (Video)

image 1 2

Πρώτη αντίδραση Κούγια για ενοχή Πισπιρίγκου: «Τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο – Έχω πειστεί για την αθωότητά της» (Video)

«Εξεπλάγην από την απόφαση. Πρόκειται για τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο και μεγάλη δικαστική πλάνη».

Βερύκιος «καρφώνει» Μητσοτάκη: «Αυτός έστειλε τους 2 στον Μαρινάκη και τους έδιωξε επειδή μαθεύτηκε» (video)

δημος βερυκιοσ

Βερύκιος «καρφώνει» Μητσοτάκη: «Αυτός έστειλε τους 2 στον Μαρινάκη και τους έδιωξε επειδή μαθεύτηκε» (video)

Μια αρκετά σημαντική αποκάλυψη για τις παραιτήσεις Παπασταύρου και Μπρατάκου έκανε ο Δήμος Βερύκιος