Ακυρώνει την εγκύκλιο απόδοσης ΑΜΚΑ σε πρόσφυγες και μετανάστες ο Βρούτσης

Η εγκύκλιος αποσαφήνιζε τη σύνθετη διαδικασία απόδοσης ΑΜΚΑ ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση μεταναστών, αιτούντων διεθνούς προστασίας και ασυνόδευτων προσφυγόπουλων στις δημόσιες δομές υγείας και παιδείας.

NewsRoom 12/07/2019 | 16:59

Ανακλήθηκε με απόφαση του νέου υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων η πρόσφατη εγκύκλιος με την οποία απλοποιούνταν οι διαδικασίες απόδοσης ΑΜΚΑ, μεταξύ άλλων, σε μετανάστες, αιτούντες διεθνούς προστασίας, ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.

Όπως αναφέρει το left.gr πρόκειται για την εγκύκλιο που είχαν συνυπογράψει οι αρμόδιοι υπουργοί και υφυπουργοί στις 20 Ιουνίου 2019, και η οποία αποσαφήνιζε το γραφειοκρατικό πλαίσιο που δυσκόλευε την απόδοση ΑΜΚΑ σε αυτές τις κατηγορίες.

Πολιτικός στόχος της εγκυκλίου ήταν η ευκολότερη πρόσβαση των ανθρώπων αυτών σε βασικά αγαθά και δικαιώματα (Υγεία, Παιδεία, Εργασία) και άρα η δυνατότητα ομαλότερης ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία. 

Αν κρίνουμε με βάση τα ως τώρα πεπραγμένα της νέας κυβέρνησης στο πεδίο των δικαιωμάτων, μάλλον δυσοίωνο προβλέπεται το μέλλον ως προς τη διαδικασία χορήγησης ΑΜΚΑ, την απλοποίηση και συγκεκριμενοποίηση της οποίας είχαν ζητήσει, μεταξύ άλλων, κατά την πρόσφατη απεργία τους και οι εργαζόμενοι στα ΚΕΠ. 

Υπενθυμίζεται ότι ήδη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει υλοποιήσει την κατάργηση του αυτοτελούς υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, εντάσσοντας την αρμοδιότητα αυτή στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις. 

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.