Ακτιβιστές καταγγέλλουν απειλές, επιθέσεις και παρενόχληση του έργου τους στην Ελλάδα

Οι πολιτικά υποκινούμενες δυσφημιστικές εκστρατείες σε ΜΜΕ, οι επιθέσεις από ακροδεξιούς και οι "ύποπτες" αστυνομικές έρευνες

Συντονισμένες προσπάθειες των ελληνικών αρχών να απονομιμοποιήσουν το έργο οργανώσεων γύρω με το μεταναστευτικό ζήτημα και να παρενοχλήσουν αυτές και τα μέλη τους κατήγγειλαν υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα σε συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα με την ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τους υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Mary Lawlor, κάνοντας λόγο για ενέργειες που δημιουργούν σοβαρές ανησυχίες για την ικανότητά τους να δραστηριοποιηθούν στη χώρα μας.

«Άκουσα με μεγάλη ανησυχία τις περιγραφές των υποστηρικτών για απειλές και σωματικές επιθέσεις από ακροδεξιές οργανώσεις, καθώς και φερόμενες δυσφημιστικές εκστρατείες σε βάρος τους στα ΜΜΕ, που φέρονται να υποκινούνται από βουλευτές και από την αστυνομία και περιλαμβάνουν διαρροές προσωπικών δεδομένων των υποστηρικτών, αυξάνοντας το επίπεδο κινδύνου τους», δήλωσε η Lawlor μετά τη συνάντηση.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ ενημερώθηκε για παρενοχλήσεις και απειλές σε βάρος οργανώσεων που ερευνούν περιστατικά κακομεταχείρισης μεταναστών στα ελληνικά σύνορα. Οι καταγγέλλοντες επικαλέστηκαν δύο περιπτώσεις, τον περασμένο Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο του 2020, όπου σχηματίστηκαν δικογραφίες για διευκόλυνση παράνομης εισόδου μεταναστών στη χώρα, από τις οποίες όμως δεν προέκυψαν ποινικές διώξεις, γεγονός που υποδεικνύει ότι οι σχετικές αστυνομικές έρευνες αποτελούν μία μορφή κρατικής παρενόχλησης.

Αναφέρθηκε επίσης η περίπτωση των ακτιβιστών Seán Binder και Sara Mardini στη Λέσβο, που συνελήφθησαν τον Αύγουστο του 2018 και αφέθηκαν ελεύθεροι τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, ενώ ακόμα είναι αντιμέτωποι με κατηγορίες που επιφέρουν πολυετείς ποινές φυλάκισης.

Η Lawlor δήλωσε προβληματισμένη από το πώς ο φόβος της σύλληψης έχει αποθαρρύνει ορισμένους ακτιβιστές από το να εργαστούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα και να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Με την Ελλάδα να είναι αντιμέτωπη με έντονη διεθνή κριτική για επαναπροωθήσεις και ευρύτερες ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα που σχετίζονται με τη μετανάστευση και το άσυλο, η ελληνική κυβέρνηση έχει προβεί στη φίμωση ομάδων των οποίων οι αναφορές ρίχνουν φως σε αυτές τις παραβιάσεις. Σε έκθεσή της τον Ιούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεσήμανε τον όλο και λιγότερο χώρο στην Ελλάδα για ομάδες που δουλεύουν με τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο. Θα πρέπει να ασχοληθεί περισσότερο με αυτό το θέμα και να πιέσει την Ελλάδα να σταματήσει να παρενοχλεί ομάδες της κοινωνίας των πολιτών και ακτιβιστές», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία.

Χιονοθύελλα Μπαρμπαρα: Νέα έκτακτη οδηγία – Πότε σταματάνε τα delivery, ποια καταστήματα θα λειτουργήσουν

Χιονοθύελλα Μπαρμπαρα: Νέα έκτακτη οδηγία – Πότε σταματάνε τα delivery, ποια καταστήματα θα λειτουργήσουν

Tα εμπορικά καταστήματα θα είναι κλειστά τη Δευτέρα σε περιοχές της Αττικής, ενώ παράλληλα θα…

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Κλειστοί δρόμοι στην Αττική – Αποκλείστηκε λεωφορείο στην Εύβοια

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Κλειστοί δρόμοι στην Αττική – Αποκλείστηκε λεωφορείο στην Εύβοια

Από το απόγευμα της Κυριακής χιόνια θα πέσουν στα ορεινά κυρίως των βόρειων Κυκλάδων καθώς…

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών: Κατάληψη στο κτίριο Τσίλερ από σπουδαστές δραματικών σχολών

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών: Κατάληψη στο κτίριο Τσίλερ από σπουδαστές δραματικών σχολών

Όσο η κυβέρνηση κωφεύει και δεν αλλάζει το νομοσχέδιο για την υποβάθμιση των πτυχίων των…