Ακροδεξιοί οι αντιεμβολιαστές στην Ελλάδα, δείχνουν τα social media

Έναν εξαιρετικά ενδιαφέροντα χάρτη της συζήτησης γύρω από τα εμβόλια στο ελληνόφωνο Twitter, δημοσίευσε ο αναπληρωτής καθηγητής στο Tμήμα Ψηφιακών Μέσων του Pανεπιστημίου της Τουλούζης, Νίκος Σμυρναίος, στο προφίλ του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Ο χάρτης αναλύει περισσότερες από 156 χιλιάδες αναρτήσεις στο Twitter ανάμεσα στις 17 Φεβρουαρίου 2020 και 3 Οκτωβρίου 2021, προερχόμενες από 25.103 μεμονωμένους και διακριτούς χρήστες του μέσου. Αποτυπώνει την επιρροή κάθε χρήστη, τις συνδέσεις του με άλλους χρήστες και την ισχύ των αναφορών του στις λέξεις «εμβόλια, εμβολιασμοι, εμβολιασμος», συσχετίζοντάς τους με την πολιτική τους τοποθέτηση και τη θέση που παίρνουν υπέρ ή κατά του εμβολιασμού.

Το αποτέλεσμα είναι ένας χάρτης που δείχνει πως η μεγάλη κινητήριος δύναμη του αντιεμβολιασμού στο Twitter είναι λογαριασμοί που τοποθετούνται στην άκρα δεξιά, αλλά και απολίτικοι χρήστες. Πολλοί από τους τελευταίους, όπως σχολιάζει ο καθηγητής Σμυρναίος στην ανάρτησή του, «είναι ακροδεξιοί αλλά αποσιωπούν την πολιτική τους ταυτότητα».

Επεξήγηση των γράφων

  • Οι κουκκίδες αντιστοιχούν σε λογαριασμούς χρηστών στο Twitter. Οι γραμμές αντιστοιχούν στις συνδέσεις δύο ειδών (mentions και retweets) μεταξύ των λογαριασμών.
  • Η τοπολογία του γράφου είναι αποτέλεσμα των σχέσεων μεταξύ των χρηστών. Με άλλο λόγια αυτοί που βρίσκονται στο κέντρο του χάρτη έχουν σημαντική επιρροή στην κοινότητα, σε αντίθεση με αυτούς που βρίσκονται στην περιφέρεια.
  • Το μέγεθος των κουκκίδων (από το μικρότερο στο μεγαλύτερο) εξαρτάται από το βαθμό in degree του κάθε χρήστη, δηλαδή τον αριθμό (mentions και retweets) που δέχθηκε. Η παράμετρος αυτή αντιστοιχεί στην επιρροή του κάθε χρήστη στο συγκεκριμένο θέμα.
  • Το χρώμα της κουκκίδας εξαρτάται από την υποκοινότητα στην οποία ο κάθε χρήστης ανήκει. Οι υποκοινότητες αποτελούνται από χρήστες οι οποίοι έχουν μεταξύ τους ιδιαίτερα εντατικές σχέσεις όπως αυτές εκφράζονται μέσα από mention και retweets.
  • Δείγμα: (εμβολια, εμβολιασμοι, εμβολιασμος)
  • Startdate: 2020-02-17
  • Enddate: 2021-10-03
  • Number of tweets: 156.350
  • Number of distinct users: 25.103

 

Πηγή: Infowar

 

Εργατικό ατύχημα στο Ηράκλειο: Διασωληνωμένος σε κρίσιμη κατάσταση ο 56χρονος που έπεσε από το απορριμματοφόρο

Εργατικό ατύχημα στο Ηράκλειο: Διασωληνωμένος σε κρίσιμη κατάσταση ο 56χρονος που έπεσε από το απορριμματοφόρο

Ο 56χρονος βρίσκεται διασωληνωμένος και σε καταστολή στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ ενώ νωρίτερα υποβλήθηκε σε…

ΚΕΕΡΦΑ: Ομαδική φασιστική επίθεση σε βάρος μεταναστών εργατών στον Ασπρόπυργο

ΚΕΕΡΦΑ: Ομαδική φασιστική επίθεση σε βάρος μεταναστών εργατών στον Ασπρόπυργο

Ομαδική φασιστική επίθεση δέχτηκαν τρεις μετανάστες εργάτες σε αποθήκες αλυσίδας σούπερ μάρκετ στην Γκορυτσά Ασπροπύργου,…

Ο συγγραφέας Θανάσης Τριαρίδης γράφει για τον Οικισμό Αγίας Σοφίας Θεσσαλονίκης του 16χρονου Κώστα

Ο συγγραφέας Θανάσης Τριαρίδης γράφει για τον Οικισμό Αγίας Σοφίας Θεσσαλονίκης του 16χρονου Κώστα

Με τους Τσιγγάνους αυτού του Οικισμού έζησε ως ενεργός εθελοντής του Δικτύου DROM για πέντε…