Ακροδεξιές ασχήμιες στην Κρήτη 

Αγανάκτηση επικρατεί στην κοινωνία της Κρήτης από τη θρασύδειλη επίθεση κουκουλοφόρων της Χρυσής Αυγής, κατά των μαθητών στο «Καπετανάκειο» Γενικό Λύκειο Ηρακλείου, Ηρακλείου που είχαν υψώσει πανό κατά του φασισμού.

Όπως καταγγέλλει η Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών Ν. Ηρακλείου «την ημέρα της διοργάνωσης των υποκινούμενων από τους φασιστικούς κύκλους εθνικιστικών συλλαλητηρίων (Πέμπτη 29/11), επέλεξε η εγκληματική συμμορία της Χρυσής Αυγής να κάνει επίδειξη τρομοκρατικής δράσης έναντι  των μαθητών  και των εκπαιδευτικών του  1ου ΓΕΛ».

Και συνεχίζει: «Μια φασιστική συμμορία περίπου 30 κουκουλοφόρων- αφού πρώτα κατέβασε το πανό με το σύνθημα «ΕΞΩ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ» που είχε αναρτήσει, με τη συλλογική της απόφαση  η μαθητική κοινότητα,  στη συνέχεια επιδόθηκε για δυο ώρες σε μια  επίμονη προσπάθεια πρόκλησης των  δημοκρατών μαθητών. Με υβρεολόγια και  πέτρες ανά χείρας και  λέγοντας το γνωστό σύνθημα της Χ. Αυγής, παρευρισκόμενοι εθνικιστές  απειλούσαν  τους έκπληκτους μαθητές, ενώ  χωρίστηκαν   σε δυο ομάδες, παίρνοντας θέση μάχης (!) και κρατώντας μεγάλη εφεδρεία από πέτρες στο παγκάκι απέναντι από την είσοδο του σχολείου.

Λόγω της ουσιαστικής παρέμβασης του φύλακα, που έκλεισε την πύλη της αυλής μόλις αντιλήφθηκε τις προθέσεις και..τον εξοπλισμό των εθνικιστών της Χ. Αυγής, αλλά και των μελών του συλλόγου  διδασκόντων που με το διάλογο έπεισαν τους μαθητές να μην παρασυρθούν από τους ομοϊδεάτες των Ναζί σε προσχεδιασμένα σκηνικά βίας, τα επεισόδια αποτράπηκαν. Ο σύλλογος των εκπαιδευτικών ζήτησε από την αστυνομική Αρχή να κατοχυρώσει την ασφαλή μεταφορά των μαθητών από το σχολείο στα σπίτια τους και εξέτασε την κατηγορηματική αντίθεσή του στις φασιστικές πρακτικές του εκφοβισμού, των απειλών και της ανελευθερίας».

Η τοπική κοινωνία του Ηρακλείου καταδίκασε την εισβολή μελών της Χρυσής Αυγής στο 1ο ΓΕΛ Ηρακλείου «Καπετανάκειο».

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, «τακτικές τέτοιου είδους και εκφοβισμοί δεν θα περάσουν όχι επειδή αντιδράει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά επειδή δεν τις ανέχεται η κοινωνία του δημοκρατικού Ηρακλείου και οι μαθητές που γνωρίζουν και την ιστορία μας αλλά και είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν τη ζωή τους δημοκρατικά, αλληλέγγυα και χωρίς φανατισμούς». Τόνισε μάλιστα πως φασίστες και ναζί είναι όσοι προσπαθούν να υποκινήσουν 15χρονα παιδιά.

Μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου προέτρεψαν τους γονείς να μην αφήσουν μόνα τους τα παιδιά τους, ενώ η Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών του Νόμου Ηρακλείου, με ανακοίνωσή της, έκανε λόγο για επίδειξη τρομοκρατικής δράσης έναντι των μαθητών και των εκπαιδευτικών του «Καπετανάκειου», με στόχο «να απειλήσει και να εκφοβίσει το μαθητικό και εκπαιδευτικό κίνημα». 

Από την πλευρά της η Ένωση Συλλόγου Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου, καταγγέλλει την επίθεση την οποία χαρακτηρίζει ως θρασύδειλη η οποία, ωστόσο, έλαβε την απάντηση των μαθητών που δεν ήταν άλλη από την απομόνωση τέτοιων ομάδων ακροδεξιών στις οποίες δεν επιτρέπουν την είσοδο όχι μόνο στο «Καπετανάκειο» αλλά και σε όλα τα σχολεία του νομού.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου Ζαχαρίας Ρηγάκης, ο οποίος ήταν μπροστά στο περιστατικό, μίλησε για φανατισμένα άτομα τα οποία προσπάθησαν να εκφοβίσουν αλλά εξαφανίστηκαν μόλις διαπίστωσαν ότι φτάνει η αστυνομία. «Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, θεωρούμε ότι τα παιδιά μας που ανέβασαν το πανό απειλήθηκαν και αντέδρασαν σωστά, γνωρίζοντας και τα ίδια ότι η δημοκρατία μας έχει γερά θεμέλια. Δεν έχει τίποτα να φοβηθεί η χώρα από μη υγιή άτομα όπως τα συγκεκριμένα που προσπάθησαν να επιδείξουν δύναμη η οποία όμως δεν υφίσταται». Χαρακτήρισε μάλιστα το περιστατικό ως μεμονωμένο στο οποίο δεν πρέπει να δοθεί περισσότερη σημασία.

«Ούτε εμείς ως εκπαιδευτικοί, ούτε οι γονείς ούτε οι μαθητές φοβόμαστε διότι έχουμε γνώση της ιστορίας, ιδανικά που έχουν αποδεχτεί τα παιδιά μας και όλοι μαζί είμαστε σε θέση να βάλουμε στην άκρη το μαύρο και το άθλιο», είπε ο κ. Ρηγάκης.

Πηγή: patris.gr

 

Οι ΗΠΑ «ταΐζουν» την πολεμική μηχανή του Ισραήλ με στρατιωτική βοήθεια 13 δισ. δολαρίων

AP23317538119864

Οι ΗΠΑ «ταΐζουν» την πολεμική μηχανή του Ισραήλ με στρατιωτική βοήθεια 13 δισ. δολαρίων

Ανεξάρτητη διεθνής έρευνα ζητά ο ΟΗΕ για τους ομαδικούς τάφους στα δυο μεγαλύτερα νοσοκομεία της…

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

ataman 2 1

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού μίλησε μετά την ήττα της ομάδας του, δίνοντας σήμα ανασύνταξης και…

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

ΡΕΝΤΗ

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

Αντιμέτωποι με βαριές ποινικές διώξεις είναι πλέον οι 67 συλληφθέντες για την υπόθεση της δολοφονίας…