ΓΜ

Γιάννης Μυλόπουλος

Ακροδεξιά στροφή και προοδευτική συσπείρωση

Ο πρωθυπουργός οδηγεί την αντιπαράθεση στα άκρα, πιστεύοντας ότι μόνο μέσα σε πολιτικό βούρκο έχει πιθανότητες επιτυχίας.

mitsotakis Medium 0 1

Το μήνυμα του ανασχηματισμού δεν είναι οι πρόωρες εκλογές στις οποίες θα υποχρεωθεί να καταφύγει εντός του 2021 ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως συνέπεια της κοινωνικής δυσαρέσκειας που ξεσηκώνει η αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής σε όλα τα μέτωπα.

Το μήνυμα του ανασχηματισμού κρύβεται πίσω από τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα οδηγηθούμε σε εκλογές, από τις πολιτικές με τις οποίες θα διεξαχθούν οι πρόωρες εκλογές και βεβαίως και από τα πρόσωπα με τα οποία ο πρωθυπουργός επιλέγει να δώσει τη μάχη αυτών των εκλογών.

Που όπως προδίδει ο ανασχηματισμός συμπυκνώνονται στο τρίπτυχο: Πιο ακροδεξιά, πιο αυταρχικά, πιο υποκριτικά.

Η κοινωνική δυσαρέσκεια που θα κληθεί να διαχειριστεί φέτος η κυβέρνηση θα είναι πρωτοφανής, καθώς οι αποτυχίες της κυβερνητικής πολιτικής εκτείνονται σε όλα τα μέτωπα της κυβερνητικής δραστηριότητας:

  • Στο μέτωπο της Δημοκρατίας
  • Στο μέτωπο της υγειονομικής κρίσης
  • Στο μέτωπο της οικονομικής κρίσης και
  • Στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής

Σε αυτό το ζοφερό κλίμα της ήττας, της υποχώρησης και των αλλεπάλληλων αποτυχιών της δεξιάς πολιτικής, ο πρωθυπουργός επιλέγει ως τελευταία του ευκαιρία την ακραία πολιτική αντιπαράθεση με ακροδεξιές θέσεις, με αυταρχικές μεθόδους, με αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και με ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής.

Κάνει δηλαδή ό,τι κάθε απεγνωσμένος για να ανατρέψει το παιχνίδι που βλέπει ότι χάνει.

Οδηγεί την αντιπαράθεση στα άκρα, πιστεύοντας ότι μόνο μέσα σε πολιτικό βούρκο έχει πιθανότητες επιτυχίας.

Προσπαθεί να σύρει λοιπόν και τους πολιτικούς του αντιπάλους σε έναν ακραίο, μετωπικό και χωρίς δημοκρατικούς κανόνες εκλογικό αγώνα με μόνο σκοπό τη δική του πολιτική επιβίωση.

Η επιλογή του προερχόμενου από το ΛΑΟΣ, πρώην αρχηγού της νεολαίας του χουντικού δικτάτορα Παπαδόπουλου και κάποτε τσεκουροφόρου Μάκη Βορίδη στο ευαίσθητο πολιτικά χαρτοφυλάκιο των Εσωτερικών, στο υπουργείο δηλαδή που θα οργανώσει και θα διαχειριστεί τις εκλογές, δεν προοιωνίζεται τίποτε άλλο παρά μια σαφή ακροδεξιά στροφή της κυβέρνησης της ΝΔ.

Η τοποθέτηση στο υπουργείο Εσωτερικών του πολιτικού που χαρακτήρισε τις ιδέες της Αριστεράς «ελαττωματικές» και πρότεινε τη θεσμική αποτροπή της επανόδου της Αριστεράς στην κυβέρνηση, δεν υπάρχει η παραμικρή πλέον αμφιβολία σε τι αποσκοπεί.

Η παραμονή του Άδωνι Γεωργιάδη στο κατ’ επίφαση υπουργείο Ανάπτυξης, που σε εποχή βαθιάς ύφεσης της οικονομίας αγγίζει τα όρια της τραγικής ειρωνείας, θα ενισχύσει την ακροδεξιά στροφή της κυβέρνησης. Αφού ο συγκεκριμένος προερχόμενος επίσης από το ΛΑΟΣ υπουργός, ευρισκόμενος χωρίς αντικείμενο, το μόνο που θα κάνει είναι να αλωνίζει τα φιλοκυβερνητικά, δηλαδή όλα τα κανάλια, περιφέροντας και προβάλλοντας τον ακροδεξιό λαϊκισμό που εκπροσωπεί. Αποσκοπώντας στη συσπείρωση των ακραίων οπαδών από όλο το εύρος της Δεξιάς, μέχρι και τον χώρο που αφήνει κενό η καταδίκη της Χρυσής Αυγής.

Η ακροδεξιά στροφή της κυβέρνησης βέβαια δεν θα είναι αναίμακτη, καθώς αναμένεται να δημιουργήσει στη ΝΔ εσωτερικά προβλήματα, αφού δεν είναι καθόλου βέβαιο αν θα μπορέσουν να την ενστερνιστούν οι προερχόμενοι από τη λαϊκή και τη φιλελεύθερη, τη λεγόμενη Καραμανλική πτέρυγα της Δεξιάς.

Όμως το μήνυμα του ανασχηματισμού επεκτείνεται πέραν της ακροδεξιάς στροφής, καλύπτοντας και τους χώρους του λαϊκισμού, της δημαγωγίας και της πολιτικής υποκρισίας.

Δηλωτική μιας επικίνδυνης για τη Δημοκρατία και τα δικαιώματα στροφής της κυβέρνησης είναι η τοποθέτηση της Σοφίας Βούλτεψη στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, με αρμοδιότητα την ένταξη.

Πρόκειται για τη γνωστή πολιτικό των τηλεπαραθύρων της δημαγωγίας, που δήλωσε χωρίς αιδώ και χωρίς επίκληση συγγνώμης ότι «δίπλα στους Ρομά ζουν άνθρωποι». Είναι η ίδια που πριν τις εκλογές του 2015 καλούσε τους οικογενειάρχες να προμηθευτούν χαρτί υγείας γιατί έρχονταν ο… ΣΥΡΙΖΑ!

Κι ακόμη, η τοποθέτηση δύο υφυπουργών στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ενισχύει το προφίλ του χαμηλού επιπέδου της πολιτικής έκφρασης και της πολιτικής υποκρισίας που, έτσι κι αλλιώς, κάθε ακραία Δεξιά κυβέρνηση χρησιμοποιεί προκειμένου να κρύψει τις πραγματικές προθέσεις της.

Πρόκειται για τον βουλευτή της ΝΔ Γιώργο Στύλιο, ο οποίος αποπέμφθηκε από υφυπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά, δύο μόλις μήνες μετά την είσοδό του σε αυτήν, γιατί δήλωσε μέσα στη Βουλή για τη βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλη, την οποία είχε προπηλακίσει τότε σε τηλεοπτικό κανάλι ο Κασιδιάρης της Χρυσής Αυγής, ότι «θέλει τον Κασιδιάρη της».

Κι ακόμη, νέος υφυπουργός Ναυτιλίας της κυβέρνησης τοποθετήθηκε ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Κατσαφάδος. Είναι αυτός που ως συνδικαλιστής της ΔΑΠ_ΝΔΦΚ το 2003 εισέβαλε με ομοίους του στην αίθουσα που συνεδρίαζε εκλεκτορικό σώμα του πανεπιστημίου Πειραιώς και συνεπλάκη βίαια με τον Πρύτανη Β. Μπένο, τον οποίο ψέκασε με πυροσβεστήρα, προκειμένου να επιβάλει τη θέληση της δεξιάς φοιτητικής παράταξης. Με τον Πρύτανη να νοσηλεύεται για μέρες με αναπνευστικά προβλήματα στο νοσοκομείο.

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ διέγραψε τότε, κάτω από την κατακραυγή, από τις τάξεις της τον Κατσαφάδο. Για να τον ανταμείψει όμως 17 χρόνια μετά για τους αγώνες του ο Μητσοτάκης.
Ο συγκεκριμένος υφυπουργός θα είναι ένας από τους κυβερνητικούς που θα υποστηρίξουν στη Βουλή και στα κανάλια τη διεθνή πρωτοτυπία της σύστασης πανεπιστημιακής αστυνομίας, προκειμένου να αποφεύγονται αυτά που οι ίδιοι που τώρα τα υποστηρίζουν τα προκαλούσαν επί χρόνια στα πανεπιστήμια.

Ο Μητσοτάκης εδώ το τερμάτισε. Αν δεν είχε το άγχος των εκλογών και την ανάγκη στελεχών με εμπειρία στους τραμπουκισμούς και τη βία, θα έλεγε κανείς ότι ειρωνεύεται με την παρούσα τοποθέτηση, κάθε έννοια ασφάλειας και κράτους δικαίου.

Με στελέχη λοιπόν με εμπειρία στα τσεκούρια της φιλοχουντικής ΕΠΕΝ και προϋπηρεσία στους προπηλακισμούς και τη βία, λεκτική ή με… πυροσβεστήρες, η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη οδεύει σε εκλογές.

Η ακροδεξιά, αυταρχική και ακραία συντηρητική στροφή της κυβέρνησης όμως, δεν είναι μόνο μια ευκαιρία για να κερδίσει η ΝΔ τις εκλογές.

Είναι συγχρόνως η μεγάλη ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, να δημιουργήσουν ένα ευρύ δημοκρατικό και προοδευτικό μέτωπο απέναντι στο ακροδεξιό νεοφιλελεύθερο μόρφωμα της ΝΔ.

Ένα μέτωπο που θα συσπειρώσει το σύνολο των προοδευτικών ψηφοφόρων από το Κέντρο μέχρι την Αριστερά που δεν ανέχονται τον αυταρχισμό, τις ακροδεξιές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και που έχουν δυσανεξία με την πολιτική υποκρισία. Και που συγχρόνως απορρίπτουν μετά βδελυγμίας τον κοινωνικά απαθή και οικονομικά ανάλγητο νεοφιλελευθερισμό του «όλα στους λίγους» που εκπροσωπεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Αυτή όμως είναι η μεγάλη στιγμή και για το ΚΙΝΑΛ, προκειμένου να ξαναζωντανέψει τις δημοκρατικές και προοδευτικές παραδόσεις της Κεντροαριστεράς.

Η συνεργασία των προοδευτικών πολιτικών χώρων της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς είναι ο μόνος δρόμος για να ανακοπεί η επέλαση της Ακροδεξιάς, αυταρχικής και νεοφιλελεύθερης λαίλαπας που μας απειλεί.

Πηγή: TVXS

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

viasmos 6

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε μια κοπέλα απ' τη Λάρισα, καθώς αποκάλυψε ότι βιαζόταν επί σειρά ετών…