Aκρίτα: Εγώ τις γυναίκες από τα 50 και πάνω τις λέω «κοριτσάρες μου»

Η Έλενα Ακρίτα μίλησε για τη λεκτική κακοποίηση και το body-shaming που υφίστανται οι γυναίκες άνω των 50 στο «Καλύτερα δε Γίνεται».

Η Έλενα Ακρίτα βρέθηκε στο πλατό του «Καλύτερα δε γίνεται» και μίλησε στη Ναταλία Γερμανού για όλα όσα μία γυναίκα μπορεί να κάνει προκειμένου να ελευθερωθεί από τα κοινωνικά δεσμά που της επιβάλλουν οι προσδοκίες των άλλων – αλλά και ίδιος της ο εαυτός.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκαλούν τα όσα είπε για την κατάθλιψή της και την καθημερινή εσωτερική μάχη που δίνει, αλλά και ειδικότερα τα όσα είπε για τον καθημερινό «Γολγοθά» των γυναικών. Κάνει μάλιστα λόγο για τη «λεκτική κακοποίηση» που συμβαίνει συχνά – όχι πάντα εκ προθέσεως – εις βάρος των γυναικών καθώς περνούν τα χρόνια, βάζοντας στο μικροσκόπιο την αποδοχή του εαυτού τους. 

Δείτε τα όσα ειπώθηκαν

Εγώ, τις γυναίκες που ξεκινάνε από τα 50+ τις έχω μέσα στην καρδιά μου. Τις λέω «κοριτσάρες μου»

 

Ναταλία Γερμανού: «Στις γυναίκες από 50 και πάνω αισθάνομαι ότι έχεις ξεκινήσει μια εσωτερική εκστρατεία αγάπης και φροντίδας που σύντομα θα δημοσιοποιηθεί κι όλας, θες να μου πεις δυο λόγια γιαυτό;»

«Θέλω να σου πω πάρα πολύ», λέει  η Έλενα Ακρίτα. «Εγώ, τις γυναίκες που ξεκινάνε από τα 50+ plus και περνάνε και τη δική μου ηλικία, τις έχω μέσα στην καρδιά μου. Τις λέω ”κοριτσάρες μου. Είναι οι γυναίκες που σαν ηλικιακό target group είναι, ίσως, το πιο κακοποιημένο που υπάρχει αυτή τη στιγμή διεθνώς. Κακοποιημένο λεκτικά».

«Αν μου αρέσω με μπότοξ ή χωρίς, αν μου αρέσω με λιποαναρρόφηση ή χωρίς, αν μου αρέσω με οτιδήποτε ή χωρίς οτιδήποτε, γούστο μου καπέλο μου και καουμποϋλίκι μου».

«Όσα χρόνια κι αν περάσουν το κορίτσι μέσα μας θα ζει, θα βασιλεύει και θα λιώνει με το γοβάκι του τα ξένα ”πρέπει” θα γράψει η Έλενα Ακρίτα στο άρθρο της «Οι γυναίκες με το πεσμένο στήθος».

«Ε, τώρα δεν θα το βάλεις αυτό στην ηλικία σου μαμά». Ο άντρας της λέει: «Πω πω αγάπη μου πώς έγινες; Θυμάμαι στα νιάτα σου τι κουκλάρα ήσουν». Όλα αυτά είναι, καμια φορά όχι κακοπροαίρετη, λεκτική κακοποίηση που αυτές τις γυναίκες τις διαλύουν.

Εγώ, είμαι μία γυναίκα που αγαπώ πολύ τη μόδα. Για να αποφασίσω αν θα βάλω αυτό ή κάτι άλλο θέλω μία ώρα. Κι αυτή τη μία ώρα την απολαμβάνω. Είναι κάτι το οποίο με γεμίζει ψυχικά, μου κάνει καλό. Ακόμα κι αν ακούγεται ρηχό, στα παλιά μου τα παπούτσια, μου αρέσει. Έτσι, θέλω να νιώθουν οι γυναίκες. Έτσι, θέλω να φοράνε χρώμα. Έτσι, θέλω να μην λογοδοτούνε για τα κιλά τους» ανέφερε η Έλενα Ακρίτα.

 

«Είχα βάλει μία φωτογραφία από αφρατούλες γυναίκες με τα μαγιό τους και είπα «ναι, όλοι έχουμε δικαίωμα σε αυτό». Μια κοπέλα γύρω στα 35, έκανε τη δεύτερη γέννα της, στο Instagram την πέτυχα. «Αχ μου λέει εγώ δεν μπορώ να το κάνω. Έχω μόλις γεννήσει και ο άντρας μου μού λέει μόνο με παρεό». Έκατσα στο messenger δύο ώρες μαζί της και μιλάγαμε και της έλεγα «αυτό είναι δικαίωμά σου. Θέλω να πας και να χαρείς τη θάλασσα». Μου είπε «φοβάμαι», «ντρέπομαι» και την άλλη μέρα μου γράφει: «Έλενα, έκανα το ωραιότερο μπάνιο της ζωής μου. Δεν με ένοιαζε ποιος με κοίταζε και τελικά ανακάλυψα ότι δεν με κοίταζε και κανένας και κανένας δεν μου έδινε σημασία».

Δεν είναι καθόλου απαραίτητο να αγαπάω τις ρυτίδες μου

Εγώ, επί χρόνια πέρασα τεράστιες κρίσεις ηλικίας, να τα λέω κι εγώ. Έλεγαν «αγαπήστε τις ρυτίδες σας» κι εγώ έλεγα »μα να μην τις αγαπάω καθόλου, δεν τις ήθελα καθόλου». Έλεγα «τι σπουδαίες γυναίκες, με είχε πάρει από κάτω. Ανακάλυψα ένα πρωί ότι δεν είναι καθόλου απαραίτητο να αγαπάω τις ρυτίδες μου.

Εάν κάποια είναι τόσο φιλοσοφημένη γυναίκα που μπορεί να κάνει αυτή την υπέρβαση, με γεια της με χαρά της. Αν κάποια άλλη γυναίκα αισθάνεται καλύτερα γιατί θα κάνει μπότοξ ή γιατί θα κάνει ό,τι μα ό,τι γουστάρει στο δικό της το σώμα, επίσης. Θέλω οι γυναίκες να καθόμαστε στον καθρέφτη και να λέμε «μου αρέσω, Καταρχάς αρέσω σε εμένα κι αυτό θα το εκπέμψω και στους άλλους». Αν μου αρέσω με μπότοξ ή χωρίς, αν μου αρέσω με λιποαναρρόφηση ή χωρίς, αν μου αρέσω με οτιδήποτε ή χωρίς οτιδήποτε, γούστο μου καπέλο μου και καουμποϋλίκι μου.

Όλη αυτή η κουλτούρα που λέει «τι ωραία είναι αυτή με τις ρυτίδες, είναι κούκλα». Βεβαίως, είναι κούκλα κι αν αισθάνονται έτσι είναι θεές. Αν όμως δεν θέλουν, πάλι θα κάνουν αυτό που εκείνες θέλουν κι αυτό που δεν τους επιτάσσει κανείς».

Δείτε το βίντεο από την εκπομπή

 

Κρήτη: Νεκρός κρατούμενος στις φυλακές της Αγυιάς – Πέπλο μυστηρίου γύρω από τον θανατό του

Κρήτη: Νεκρός κρατούμενος στις φυλακές της Αγυιάς – Πέπλο μυστηρίου γύρω από τον θανατό του

Νεκρός εντοπίστηκε ένας 53χρονος κρατούμενος, ο οποίος είχε καταδικαστεί για κλοπές και εξέτιε την ποινή…

Κραυγή αγωνίας εκπαιδευτικών: «Δίνουμε αγώνα ζωής, επιβίωσης και αξιοπρέπειας»

Κραυγή αγωνίας εκπαιδευτικών: «Δίνουμε αγώνα ζωής, επιβίωσης και αξιοπρέπειας»

«Φέτος τα σχολεία, παρά τις θριαμβολογίες του υπουργείου Παιδείας για τις καινοτομίες που τάχα εισάγει,…

Κρήτη: Υπάλληλος οδικής βοήθειας παρασύρθηκε από όχημα – Νέο εργατικό ατύχημα

Κρήτη: Υπάλληλος οδικής βοήθειας παρασύρθηκε από όχημα – Νέο εργατικό ατύχημα

Διερχόμενο αυτοκίνητο τον παρέσυρε έναν 30χρονο υπάλληλο οδικής βοήθειας, σε ένα χρονικό διάστημα που τα…