Ακρίβεια: Η σύγκριση των μέτρων που προτείνουν Μητσοτάκης και Τσίπρας για την αντιμετώπισή της

Σκληρό πολιτικό μπραντεφέρ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας - Ποια τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας - Τι αντιπροτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση των τιμών σε αγαθά και ενέργεια 

My project 21

Ενώ η αγανάκτηση των πολιτών χτυπάει «κόκκινο» εξαιτίας του πρωτοφανούς κύματος ακρίβειας που ξεκίνησε πριν από τον Ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, την ίδια στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μια κρίσιμη πολιτική διαμάχη σχετικά με τα μέτρα που θα καταφέρουν με ουσιαστικό τρόπο να ανακουφίσουν την τσέπη των πολιτών.

Με τις τιμές στα βασικά αγαθά και στην ενέργεια να έχουν φτάσει σε ιστορικά υψηλά, πλέον οι πολιτικές δυνάμεις, και ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία, καλούνται να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις, ώστε να βοηθήσουν τους πολίτες να ανταποκριθούν στις οικονομικές απαιτήσεις της καθημερινότητας.

Μητσοτάκης: «Μέτρα μετρημένα στο μέτρο της πραγματικότητας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας»

Με μεγάλη χρονική καθυστέρηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε το περίγραμμα των νέων μέτρων για την αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών σε αγαθά και ενέργεια, τα οποία σήμερα εξειδίκευσαν οι αρμόδιοι Υπουργοί.

Στο πλαίσιο την οικονομικής ενίσχυσης των πλέον ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα για τα καύσιμα αλλά και έκτακτη οικονομική βοήθεια στους ευάλωτους πολίτες. Το οικονομικό πακέτο που έλαβε η κυβέρνηση φτάνει στο 1,1 δισ. ευρώ και αφορά 3,2 εκατομμύρια υπόχρεους με προτεραιότητα τα ευάλωτα νοικοκυριά, ωστόσο, οι πληγές που έχει δημιουργήσει η ακρίβεια σε τρόφιμα και ενέργεια είναι πολύ μεγαλύτερες. 

Σύμφωνα με τον Γιάννη Οικονόμου, η στήριξη επικεντρώνεται σε τρεις άξονες: «Πρώτον, στην πολύ σημαντική αύξηση επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος, δεύτερον στη στήριξη ευάλωτων συμπολιτών και τρίτον στην επιδότηση καυσίμων που ως αποτέλεσμα θα έχει τη μείωση της τιμής του πετρελαίου και της βενζίνης».

Όπως σημείωσε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός λέγοντας ότι πρόκειται για «μέτρα μετρημένα», πρόκειται για κυβερνητικές παρεμβάσεις που δεν αρκούν για να καλύψουν την έκταση του προβλήματος της ακρίβειας που βαραίνει τόσο τα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις.

13 ευρώ το μήνα επιδότηση για 3 μήνες 

Η κυβέρνηση αντί να παρέμβει με άμεσο τρόπο στις τιμές και στους φόρους των καυσίμων, αποφάσισε να εκδώσει ηλεκτρονική κάρτα καυσίμων -κατά το πρότυπο του freedom passs- η οποία θα χρησιμοποιείται στα πρατήρια και μέσω της οποία θα γίνεται η επιδότηση του κόστους αγοράς καυσίμων για 3 μήνες.

Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε η επιδότηση καυσίμων με 22 λεπτά το λίτρο ανά μήνα για αγορά 60 λίτρων καυσίμων για τρεις μήνες σε φυσικά πρόσωπα, μεταξύ αυτών και ελεύθεροι επαγγελματίες, με οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ που διαθέτουν ένα αυτοκίνητο. Για τις νησιωτικές περιοχές θα είναι 0,27 ευρώ ανά λίτρο. Ουσιαστικά πρόκειται για μια επιδότηση 40 ευρώ για τρεις μήνες στους κατόχους ΙΧ με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ 

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Σκυλακακη, το μέτρο αφορά περίπου «3 εκτ. φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν έστω ένα αυτοκίνητο και δηλώνεται οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Η μέση κατανάλωση πανελλαδικά ανά φορολογούμενο (που διαθέτει ένα αυτοκίνητο) υπολογίζεται σε περίπου 54 λίτρα το μήνα».

Επιδοτήσεις στα καύσιμα θα δοθούν και στους οδηγούς των ταξί. Αναλυτικότερα, κατά τον μήνα Απρίλιο θα δοθεί αποζημίωση ειδικού σκοπού στις υπηρεσίες ταξί (ΚΑΔ 49.32 και ΚΑΔ 52.21.29.01) ύψους 200 ευρώ, ώστε να καλυφθεί το αυξημένο κόστος καυσίμου Μαρτίου και Απριλίου. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού, το παραπάνω μέτρο θα αφορά περίπου 28.600 εκμεταλλευτές και οδηγούς ταξί με κόστος 5,7 εκατ. ευρώ.

Έκτακτο επίδομα στους ευάλωτους: 324 εκατ. ευρώ σε 1,7 εκατ. δικαιούχους.

Μειωμένο έκτακτο επίδομα αποφάσισε ότι θα δώσει η κυβέρνηση σε χαμηλοσυνταξιούχους και ΑΜΕΑ. Παρά το γεγονός ότι τα Χριστούγεννα η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει έκτακτο βοήθημα ύψους 250 ευρώ, για το Πάσχα αποφάσισε ότι θα καταβάλει εν είδει οικονομικής ενίσχυσης το ποσό των 200 ευρώ. Δικαιούχοι είναι (όπως τον Δεκέμβριο) συνταξιούχοι που έχουν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα φορολογικού έτους 2020 έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως), ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ και η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ. Το κόστος υπολογίζεται σε 135 εκατ. ευρώ.

Ακόμη, θα χορηγήσει μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού τον Απρίλιο, στους δικαιούχους Μαρτίου (δόση δηλαδή που αντιστοιχεί σε 1,5 μήνα). Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί. Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 625.000, με περισσότερα από 1 εκατ. παιδιά και το κόστος εκτιμάται σε 97,5 εκατ. ευρώ.

Ενίσχυση 200 ευρώ σε 34.964 ανασφάλιστους υπερήλικες με κόστος 7 εκατ. ευρώ.

Ενίσχυση 200 ευρώ σε 166.982 δικαιούχους επιδομάτων ΑΜΕΑ με κόστος 33,4 εκατ. ευρώ.

Τέλος θα δοθεί διπλή δόση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε 241.281 δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, με κόστος 50,9 εκατ. ευρώ.

Το κόστος των παραπάνω μέτρων οικονομικής ενίσχυσης ανέρχεται σε 324 εκατ. ευρώ και απευθύνεται σε 1,7 εκατ. δικαιούχους.

Αλέξης Τσίπρας: πέντε μέτρα για να πέσουν οι τιμές

Άμεση η αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα στο άκουσμα του διαγγέλματος που απηύθυνε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Με ανάρτησή του στο twitter επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός είχε «αυτογνωσία» όταν ο ίδιος στο διάγγελμά του χρησιμοποίησε την λέξη «ψίχουλα»

Η Κουμουνδούρου εδώ και αρκετές μέρες έχει επιμένει στην ανάγκη να ληφθούν εγκαίρως γενναία μέτρα, ενώ έχει ήδη ανακοινώσει ένα πακέτο πέντε μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κύμα ακρίβειας ώστε να πέσουν οι τιμές που βαραίνουν τους πολίτες και τα νοικοκυριά. 

Σε ότι αφορά τα καύσιμα και το φυσικό αέριο, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τη μείωση του ΕΦΚ, υιοθετώντας έτσι ένα μοντέλο άμεσης παρέμβασης στους φόρους και τις τιμές. Μάλιστα σημειώνουν ότι και η εργαλειοθήκη της Κομισιόν ήδη από τον Οκτώβρη αναφέρεται στη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, μέτρο που έχει υιοθετηθεί σε τουλάχιστον 19 Ευρωπαϊκές χώρες

Παράλληλα, έχει επιλέξει να προαναγγείλει την εφαρμογή ενός πλαφόν στα τιμολόγια ενέργειας προκειμένου οι καταναλωτές να δουν άμεσα μειώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι δεν επιλέγουν τις επιχορηγήσεις όπως κάνει η Νέα Δημοκρατία, αλλά ότι θα επιλέξουν να θέσουν πλαφόν στις τιμές ενέργειας για να αποφύγουν να στηρίξουν την αισχροκέρδεια των μεγάλων εταιρειών ενέργειας. 

Σε ότι αφορά το «ράλι» τιμών στα ράφια του σούπερ μάρκετ, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τη μείωση ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, προκειμένου να διευρυνθεί η πρόσβαση σε βασικά αγαθά από κοινωνικές ομάδες οι οποίες ήδη αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες ως προς τη προμήθειά τους. 

Επιπλέον, η Κουμουνδούρου υιοθετεί ακόμα μια θέση της νέας εργαλειοθήκης της Κομισιόν, προτείνοντας την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας. Σημειώνουν μάλιστα, ότι το τελευταίο διάστημα οι εταιρείες ενέργειας έχουν κέρδη που υπερβαίνουν το 1 δισ. εκατομμύριο ευρώ. 

Τέλος, προαναγγέλλει την αύξηση του βασικού μισθού στα 800 ευρώ, επισημαίνοντας ότι το μέτρο αυτό θα τονώσει την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, θα αυξήσει τις θέσεις εργασίας, τονώνοντας έτσι συνολικότερα την εγχώρια οικονομία. 

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

ataman 2 1

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού μίλησε μετά την ήττα της ομάδας του, δίνοντας σήμα ανασύνταξης και…

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

ΡΕΝΤΗ

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

Αντιμέτωποι με βαριές ποινικές διώξεις είναι πλέον οι 67 συλληφθέντες για την υπόθεση της δολοφονίας…