Ακόμα πιο κοντά το χαοτικό no deal για τις εμπορικές σχέσεις Βρετανίας – ΕΕ

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε το δείπνο του Μπόρις Τζόνσον με την Ουρσούλα φον ντερ Λάιεν στις Βρυξέλλες

AP 20344849976560

Χωρίς συμφωνία για τις εμπορικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Βρετανία από την 1η Ιανουαρίου 2021 ολοκληρώθηκε το χθεσινό δείπνο του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον με την επικεφαλής της ΕΕ Ουρσούλα φον ντερ Λάιεν στις Βρυξέλλες, με το σενάριο ενός χαοτικού no deal να ενισχύεται.

Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε στo BBC ότι «παραμένουν πολύ μεγάλες αποστάσεις», αλλά οι συνομιλίες θα συνεχιστούν, με μία «οριστική απόφαση» έως την Κυριακή σχετικά με το εάν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία. Η ίδια η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι οι δύο πλευρές είναι ακόμη «μακριά».

Το χθεσινό δείπνο θεωρήθηκε από πολλούς ως μία τελευταία ευκαιρία ώστε οι δύο πλευρές να εξετάσουν τα κύρια σημεία μίας ενδεχόμενης συμφωνίας και να προσπαθήσουν να βρουν κοινό έδαφος, κάτι που φαίνεται πως δε συνέβη.

Ο χρόνος τελειώνει καθώς πλησιάζει η 31η Δεκεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο θα σταματήσει να ακολουθεί τους εμπορικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Αγκάθια» που δεν επιτρέπουν μέχρι τώρα την επίτευξη συμφωνίας αποτελούν οι σημαντικές διαφωνίες σχετικά με τα αλιευτικά δικαιώματα, τους κανόνες επιχειρηματικού ανταγωνισμού και τον τρόπο εποπτείας μιας ενδεχόμενης συμφωνίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία αποχώρησε από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου 2020, όμως το τρέχον εμπορικό καθεστώς διατηρήθηκε μέχρι το τέλος του 2020, με την προοπτική ότι έως τότε θα υπήρχε μία συμφωνία για τον τρόπο μετάβασης σε μία νέα εμπορική σχέση. Σε περίπτωση μη συμφωνίας, θα τεθούν σε ισχύ τελωνειακοί έλεγχοι και θα επιβληθούν δασμοί σε αγαθά που διακινούνται μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…