Newsroom

Newsroom

Ακόμα δύο επιθέσεις με όπλα στις ΗΠΑ μέσα σε λίγες ώρες

Άνδρας πυροβόλησε και σκότωσε δύο γυναίκες στην Άιοβα προτού στρέψει το όπλο στον εαυτό του - Πυροβολισμοί κατά τη διάρκεια κηδείας στο Ουισκόνσιν

AP22153743778746

Άνδρας πυροβόλησε και σκότωσε δύο γυναίκες στον χώρο στάθμευσης εκκλησίας στην πολιτεία Άιοβα προτού στρέψει το όπλο στον εαυτό του, ανακοίνωσε η αστυνομία, καθώς ο κατάλογος των θυμάτων των επιθέσεων με τη χρήση πυροβόλων όπλων στις ΗΠΑ δεν σταματά να μακραίνει.

Το περιστατικό στην Άιοβα γνωστοποιήθηκε λίγη ώρα μετά το διάγγελμα του προέδρου Τζο Μπάιντεν για το ζήτημα των όπλων έπειτα από τα mass shootings στο Μπάφαλο (Νέα Υόρκη), στην Ουβάλντε (Τέξας) και στην Τάλσα (Οκλαχόμα).

Εξάλλου δύο άνθρωποι –πέντε, σύμφωνα με ΜΜΕ– τραυματίστηκαν, ο ένας σοβαρά, από σφαίρες κατά τη διάρκεια κηδείας στην πόλη Ρασίν (Ουισκόνσιν) χθες το μεσημέρι (τοπική ώρα). Δεν αναφέρθηκαν συλλήψεις.

Στην Άιοβα, σύμφωνα με τον Νίκολας Λένι, αξιωματικό της αστυνομίας στην κομητεία Στόρι, το φονικό έγινε έξω από την εκκλησία Κόρνερστοουν, ανατολικά της πόλης Έιμς. Πρόκειται για εκκλησία φονταμενταλιστών χριστιανών. Ο κ. Λένι μίλησε για «μεμονωμένο περιστατικό», αποφεύγοντας να αποκαλύψει ποια ήταν η σχέση του δράστη και των θυμάτων, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

“Φτάνει πια!”

Μερικά λεπτά νωρίτερα, ο πρόεδρος Μπάιντεν αναφωνούσε «φτάνει πια!» κατά τη διάρκεια διαγγέλματος με το οποίο ζήτησε το Κογκρέσο να απαγορεύσει τις πωλήσεις τουφεκιών εφόδου και γεμιστήρων μεγάλης χωρητικότητας και να προωθήσει αυστηρότερους ελέγχους του ποινικού μητρώου και του ψυχιατρικού ιστορικού των επίδοξων αγοραστών πυροβόλων όπλων.

«Πόσα ακόμη μακελειά είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχθούμε;» βρόντηξε ο αρχηγός του κράτους, επαναλαμβάνοντας στο δεκαεπτάλεπτο διάγγελμά του από τον Λευκό Οίκο ότι «φτάνουν πια» οι αέναα επαναλαμβανόμενες επιθέσεις με τη χρήση πυροβόλων όπλων, που βυθίζουν στο πένθος τις ΗΠΑ.

Πίσω από το βήμα βρίσκονταν παραταγμένα 56 κεριά, που αντιπροσώπευαν τα θύματα των σφαγών στο σύνολο των αμερικανικών πολιτειών και περιοχών.

Μετά τις πιο πρόσφατες, στο πρωτοβάθμιο σχολείο της Ουβάλντε, σε σούπερ μάρκετ στο Μπάφαλο, σε νοσοκομείο στην Τάλσα, τόνισε πως «πάρα πολλές» τοποθεσίες στη χώρα έχουν «μετατραπεί σε τόπους σκοτωμών, σε πεδία μάχης».

Ο κ. Μπάιντεν κάλεσε να απαγορευθεί σε εθνικό επίπεδο η πώληση ημιαυτόματων τουφεκιών εφόδου, όπως είχε γίνει από το 1994 ως το 2004. Όμως, έχοντας επίγνωση της δυσκολίας που ενέχει η υιοθέτηση τέτοιου μέτρου στο Κογκρέσο, όπου η παράταξή του δεν διαθέτει παρά ισχνή πλειοψηφία, ο Δημοκρατικός πρόσθεσε πως το ελάχιστο που μπορεί και πρέπει να γίνει είναι να αυξηθεί το όριο ηλικίας για την αγορά τέτοιου είδους όπλων, που σήμερα είναι τα 18 έτη, στα 21.

Απαίτησε επίσης να απαγορευθούν οι γεμιστήρες μεγάλης χωρητικότητας, να γίνουν αυστηρότεροι οι έλεγχοι του ποινικού μητρώου και του ψυχολογικού ιστορικού επίδοξων αγοραστών όπλων και να υποχρεώνονται οι ιδιώτες να κρατούν τον οπλισμό τους κλειδωμένο στα σπίτια τους.

«Εδώ και είκοσι χρόνια, έχουν σκοτωθεί από πυροβόλα όπλα περισσότεροι μαθητές από ό,τι αστυνομικοί και στρατιωτικοί σε ώρα καθήκοντος μαζί. Σκεφτείτε το», πέταξε.

«Η δεύτερη τροπολογία» του αμερικανικού Συντάγματος, που εγγυάται το δικαίωμα της οπλοκατοχής, δεν είναι«απόλυτη», έκρινε ο αμερικανός πρόεδρος.

Μετά το Σάντι Χουκ

«Υποστηρίζω την προσπάθεια (…) μικρής ομάδας Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών γερουσιαστών που ψάχνουν να βρουν έναν δρόμο, αλλά, Θεέ μου, το γεγονός ότι η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών δεν θέλει καμία από τις προτάσεις αυτές να συζητηθεί καν, πόσο μάλλον να τεθεί σε ψηφοφορία, αυτό το βρίσω απαράδεκτο», εξεμάνη.

«Δεν μπορούμε να προδώσουμε ξανά τον αμερικανικό λαό», πρόσθεσε. «Είναι καιρός η Γερουσία να κάνει κάτι».

«Ευχαριστώ, κ. πρόεδρε», ανέφερε μέσω Twitter μετά το διάγγελμα ο γερουσιαστής Κρις Μέρφι.

«Πρέπει να κάνουμε κάτι. Και μπορούμε», συνέχισε ο αιρετός του Κονέτικατ, ο οποίος, για πάντα σημαδεμένος από τη σφαγή στο Σάντι Χουκ (26 νεκροί, ανάμεσά τους 20 παιδιά, το 2012) έχει αναλάβει ρόλο πιλότου στη συζήτηση μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών στη Γερουσία.

Η πρόκληση για την ομάδα αυτή είναι να βρει μέτρα που θα μπορούσαν να εγκρίνουν δέκα Ρεπουμπλικάνοι — ώστε να εξασφαλιστεί η ενισχυμένη πλειοψηφία που απαιτείται.

Όμως σε μια χώρα όπου πάνω από το 30% των ενηλίκων έχει στην κατοχή του τουλάχιστον ένα πυροβόλο όπλο, οι συντηρητικοί εναντιώνονται σθεναρά σε κάθε μέτρο εναντίον των δικαιωμάτων των «νομοταγών πολιτών».

Οι συζητήσεις στη Γερουσία περιστρέφονται έτσι γύρω από προτάσεις περιορισμένης εμβέλειας, όπως ο έλεγχος του ποινικού μητρώου και του ιστορικού των επίδοξων αγοραστών όπλων, κάτι που ζητούν εδώ και χρόνια οργανώσεις πολιτών.

Μένει να φανεί αν οι διαπραγματεύσεις στο Κογκρέσο θα φέρουν αποτέλεσμα ή αν η τρέχουσα πρωτοβουλία θα έχει την τύχη των προηγούμενων, όπως εκείνη επί των ημερών του Μπαράκ Ομπάμα μετά το μακελειό στο Σάντι Χουκ.

Ο κ. Μέρφι διαβεβαίωσε πως υπάρχει «ολοένα ισχυρότερη ορμή» για να «καταφέρουμε να κάνουμε κάτι». Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Πατ Τούμι εξέφρασε «αισιοδοξία» ως προς αυτό.

Παράλληλα, στη Βουλή των Αντιπροσώπων συζητήθηκε χθες σχέδιο νόμου το οποίο προβλέπει την απαγόρευση της πώλησης τουφεκιών εφόδου σε ιδιώτες ηλικίας μικρότερης των 21 ετών, καθώς και την πλήρη απαγόρευση της πώλησης γεμιστήρων μεγάλης χωρητικότητας. Το κείμενο, που θα τεθεί σε ψηφοφορία στο σώμα την επόμενη εβδομάδα, έχει ήδη χαρακτηριστεί «αναποτελεσματικό», «ασυλλόγιστο», «αντιαμερικανικό», από ομάδα Ρεπουμπλικάνων. Ακόμα κι αν περάσει από τη Βουλή, δεν θεωρείται πως υπάρχει περίπτωση να ψηφιστεί στη Γερουσία.

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

χρονοπουλου10

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

«Υπάρχουν πολλά ερωτήματα και σκοτεινά σημεία σε αυτή την υπόθεση - Η ιατροδικαστική έκθεση δεν…

Σκληρή απάντηση από τον Ιάσονα Αποστολόπουλο στον Πύρρο Δήμα: «Τι σημαίνει ξεφτίλα μαμά;»

252295075 10165879121585385 8369428181626529769 n

Σκληρή απάντηση από τον Ιάσονα Αποστολόπουλο στον Πύρρο Δήμα: «Τι σημαίνει ξεφτίλα μαμά;»

Επίθεση στον Πύρρο Δήμα έκανε ο Ιάσονας Αποστολόπουλος σχετικά με τα σχόλια του πρώην αρσιβαρίστα…

Χάρης Δούκας: Δέχεται επίθεση από τον Ζούκοφ, τον Πλεύρη και δεξιά τρολ επειδή είπε… «μπάτσος» – Τι πραγματικά έγινε (video)

Χάρης Δούκας

Χάρης Δούκας: Δέχεται επίθεση από τον Ζούκοφ, τον Πλεύρη και δεξιά τρολ επειδή είπε… «μπάτσος» – Τι πραγματικά έγινε (video)

Μάλιστα θέση στον χορό πήρε και ο Θάνο Πλεύρης - Τι πραγματικά ειπώθηκε από τον…

Πάτρα: «Βρήκε η παλάμη μου εκεί και μαύρισε το χέρι μου», λέει ο 17χρονος που υπέστη ηλεκτροπληξία (Video)

image 3

Πάτρα: «Βρήκε η παλάμη μου εκεί και μαύρισε το χέρι μου», λέει ο 17χρονος που υπέστη ηλεκτροπληξία (Video)

Ένα 24ωρο μετά τα όσα έγιναν στο Λύκειο της Πάτρας, ο 17χρονος φέρνει στο μυαλό του εικόνες, που θα θυμάται για καιρό.

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

433589017 703248218462576 2760550193709265598 n

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

Bίντεο ντοκουμέντο με τη σπείρα που ξάφριζε σπίτια σε Εκάλη και Νέα Ερυθραία - Αίσθηση…

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Ακρίτα 1

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Την ώρα που συζητούσαν για τους 57 νεκρούς των Τεμπών, ο Βορίδης με τη Μιχαηλίδου…