Ακήρυχτος πόλεμος η αθλητική βία

Στο παιχνίδι εξουσίας που παίζεται, έξω από τις γραμμές του αγωνιστικού χώρου με πρωταγωνιστές τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ, και τα όσα διαδραματίστηκαν πριν το ντέρμπι της Κυριακής, ήρθε να προστεθεί και η ανακοίνωση από τους συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ,  για να δείξει ότι η κυβέρνηση είναι απλά παρατηρητής...  στο άβατο των γηπέδων-ΠΑΕ και της βίας και πλέον είναι πιο ορατός από ποτέ ο κίνδυνος του Grexit.

4970244

Μπορεί η κυβέρνηση να έθεσε ως κύριο στόχο της το  δόγμα  νόμος και τάξη για να επανέλθει η  κανονικότητα-νομιμότητα, από το άσυλο ως τα Εξάρχεια και από τον αντικαπνιστικό μέχρι την πάταξη της φοροδιαφυγής, όμως παραμένει αδρανής στην αθλητική βία που διαδραματίζεται στην προστατευμένη αρένα (από νόμους, αστυνομία, ομάδες) εντός κι εκτός γηπέδου.  

Ανακοίνωση στον απόηχο των επεισοδίων, λίγο πριν το ντέρμπι Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ, εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων.

Στην ανακοίνωση της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία  Αστυνομικών Υπαλλήλων αδειάζει το αφήγημα της κυβέρνησης-του Υπουργού Δημοσίας Τάξης και του Υφυπουργού Αθλητισμού-για κανονικότητα… και πάταξη της βίας. Οι συνδικαλιστές κάνουν λόγο ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική για την Ελληνική Αστυνομία και τι πρέπει να κάνει και είναι  εγκλωβισμένη σε ρόλους που δεν της ανήκουν. Μάλιστα όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία, κατά τη διάρκεια των προχθεσινών  επεισοδίων τραυματίστηκε ένας αστυνομικός, και αφήνει αιχμές για την κυβέρνηση και την συνεχιζόμενη αδυναμία της να αντιμετωπίσει το μείζον ζήτημα της αθλητικής βίας. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Τα όσα επικίνδυνα, αν και τραγελαφικά επεισόδια, έλαβαν χώρα χθες στον Πειραιά, στο πλαίσιο ποδοσφαιρικού αγώνα Α΄ Εθνικής Κατηγορίας «Super League», που είχαν ως αποτέλεσμα έναν ακόμα τραυματισμό συναδέλφου, μας καθιστούν για άλλη μια φορά μάρτυρες της συνεχιζόμενης αδυναμίας της πολιτείας να αντιμετωπίσει το μείζον ζήτημα της αθλητικής βίας, παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις της.

Δυστυχώς, οι ανησυχίες μας εξακολουθούν να υφίστανται, καθόσον η αναμενόμενη πρόοδος δεν προκύπτει σε κανένα επίπεδο. Ο «ακήρυχτος πόλεμος» συνεχίζεται και οι καθ’ ύλην αρμόδιοι παραμένουν σε ρόλο παρατηρητή, αφού οι όποιες πρωτοβουλίες τους είναι κατώτερες των περιστάσεων και αναλώνονται σε νομοθετικές ρυθμίσεις επί μέρους ζητημάτων.

Η Ομοσπονδία μας, σε αυτήν την κρίσιμη χρονική στιγμή, όπου η Κυβέρνηση προβαίνει στην προώθηση νέου νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της βίας των γηπέδων, με τη νέα δημόσια παρέμβασή της επισημαίνει την αναγκαιότητα λήψης των δραστικών μέτρων που έχουν προταθεί από το συνδικαλιστικό μας κίνημα τα προηγούμενα χρόνια, ως καταστάλαγμα μακράς υπηρεσιακής εμπειρίας και ανταλλαγής επιχειρημάτων σε διάφορες συναντήσεις και φόρουμ.

Ευελπιστούμε, τέλος, η νέα αθλητική Πολιτική Ηγεσία να ανταποκριθεί στο αίτημά μας για άμεση συνάντηση εργασίας ώστε να λάβουν σάρκα και οστά οι προεκλογικές δεσμεύσεις των κυβερνώντων. Δεν αρκούν οι διαπιστώσεις ούτε οι ανέξοδες υποσχέσεις για γήπεδα χωρίς μπαχαλάκηδες. Απαιτείται ξεκάθαρη πολιτική με την Ελληνική Αστυνομία στο πραγματικό της έργο και όχι εγκλωβισμένη σε ρόλους που δεν της ανήκουν

 
Το ζήτημα είναι σοβαρό και προχωράει και παραπέρα,  καθώς οι αξιωματούχοι της FIFA και UEFA που βρέθηκαν στο γήπεδο και έζησαν τα γεγονότα και είδαν την αδυναμία… του υφυπουργού αθλητισμού που πρόσφατα προώθησε το αθλητικό νομοσχέδιο, ότι τελικά δεν στέκεται ικανό για να δοθεί λύση στο πρόβλημα, ενώ παράλληλα τινάζει στον αέρα όλο το σχέδιο των FIFA και UEFA για την εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Όπως είναι φυσικό, στις τάξεις των αξιωματούχων της FIFA και UEFA, υπάρχει έντονος προβληματισμός για την κατάσταση που επικρατεί και ανεπισήμως διαρρέεται ότι σκέπτονται να αναθεωρήσουν τη στάση τους σχετικά με το ελληνικό ποδόσφαιρο είτε προχωρώντας πιθανότητα σε Grexit, είτε αναλαμβάνοντας δράση ενισχύοντας την παρουσία τους.