Newsroom

Newsroom

Ακιντζί: Η τουρκική πλευρά αναζητούσε λύση – η ελληνοκυπριακή "είχε ετοιμάσει τις βαλίτσες της"

O Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, επέρριψε ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά για το αδιέξοδο στη διάσκεψη για το Κυπριακό, λέγοντας ότι επιχείρησε να την μετατρέψει «σε μια διάσκεψη για το ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας».

595fcdd61dc52484108b4606

Σύμφωνα με τον Ακιντζί η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έπρεπε να επιμείνει στην θέση «μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις».

Ο κ. Ακιντζί ισχυρίστηκε ότι παρά τα βήματα καλής θελήσεως της Τουρκίας στο πεδίο της ασφάλειας, η ε/κ πλευρά απέφυγε να «απαντήσει» σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες.

Ανέφερε ακόμα ότι αποχωρεί ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντε (σ.σ: αυτό είναι προγραμματισμένο για το τέλος Ιουλίου, γιατί θα είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές στην Νορβηγία) «και δεν θα έρθει αντικαταστάτης».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο κ. Ακιντζί ισχυρίστηκε επίσης, ότι ενώ η τουρκική πλευρά αναζητούσε λύση, η ελληνοκυπριακή «είχε ετοιμάσει τις βαλίτσες της». Έκανε λόγο για αποτυχία της τελευταίας προσπάθειας της γενιά τους και ευχήθηκε οι επόμενες γενιές να σημειώσουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Υποστήριξε ότι ο ίδιος πραγματοποίησε «άνοιγμα» στο εδαφικό, ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά κατάθεσε έγγραφο με το οποίο απέρριπτε την εκ περιτροπής προεδρία. Στη συνέχεια, πρόσθεσε, τροποποίησε τη θέση της ζητώντας ανταλλάγματα στον χάρτη και στο ζήτημα της ασφάλειας (μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις).

Τις τελευταίες ώρες της διάσκεψης, η ελληνοκυπριακή πλευρά άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να αποδεχθεί τον χάρτη του Σχεδίου Ανάν, ανέφερε ο Ακιντζί, ωστόσο, η ελληνοκυπριακή πλευρά, κατά τους ισχυρισμούς του, δεν αποδέχθηκε τη συνολική επανεξέταση του συγκεκριμένου σχεδίου.

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κολομβίας και Αργεντινής: Ο Μιλέι… ξαναχτύπησε

AP23310835745895

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κολομβίας και Αργεντινής: Ο Μιλέι… ξαναχτύπησε

Ο Αργεντίνος πρόεδρος χαρακτήρισε σε συνέντευξή του τον κολομβιανό ομόλογό του Γουστάβο Πέτρο «δολοφόνο» και…

Οι ΗΠΑ παίρνουν αποστάσεις από το Ισραήλ, αλλά ο Νετανιάχου δε… χαμπαριάζει

μπενιαμίν νετανιάχου

Οι ΗΠΑ παίρνουν αποστάσεις από το Ισραήλ, αλλά ο Νετανιάχου δε… χαμπαριάζει

Έξαλλος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός με την αλλαγή στάσης της Ουάσινγκτον - Ακύρωσε επίσκεψη ισραηλινής αντιπροσωπείας…