Newsroom

Newsroom

Ακατάλληλα τα μισά κτίρια στην Κεφαλονιά

Ακατάλληλα έχουν κριθεί τα μίσα κτίρια από εκείνα τα οποία έχουν ελεγχθεί στην Κεφαλονιά. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου…

spiti kefalonia

Ακατάλληλα έχουν κριθεί τα μίσα κτίρια από εκείνα τα οποία έχουν ελεγχθεί στην Κεφαλονιά. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μέχρι την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου είχαν διενεργηθεί 699 αυτοψίες σε κτίρια και οικίες στις περιοχές Παλική και Αργοστόλι, προκειμένου να καταγραφούν οι ζημιές από τον σεισμό της Κυριακής. Από τον πρωτοβάθμιο έλεγχο 360 κατοικίες κρίθηκαν μη κατοικήσιμες, ενώ το 60% από αυτές βρίσκονται στην περιοχή της Παλικής. Σύμφωνα με πληροφορίες οι έλεγχοι μέχρι σήμερα έχουν ξεπεράσει τους 1.000 και 500 από τα κτίσματα έχουν κριθεί ακατάλληλα.  

Ακατάλληλα έχουν κριθεί επίσης το Λύκειο και το 2ο δημοτικό σχολείο στο Ληξούρι, το νηπιαγωγείο Λακήθρας, ο 2οςπαιδικός σταθμός, το 3ο Νηπιαγωγείο και το συγκρότημα που συστεγάζει το 2ο και 3ογυμνάσιο στο Αργοστόλι. Για το λόγο αυτό θα υπάρξουν συνενώσεις, διπλές βάρδιες ενώ για την άμεση κάλυψη των αναγκών θα σταλούν 40 αίθουσες ελαφράς προκατασκευής, από τις οποίες οι τέσσερις είναι ετοιμοπαράδοτες και θα σταλούν σήμερα. Οι  υπόλοιπες θα παραδίδονται σταδιακά βάση πλάνου που θα καταρτισθεί.

Επιπλέον, θα παραταθεί για μια ακόμα εβδομάδα η έναρξη της εξεταστικής περιόδου στα τμήματα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, επειδή οι χώροι του ΤΕΙ αποτελούν το κέντρο διαχείρισης για πολλές υπηρεσίες της πολιτείας που αντιμετωπίζουν τις έκτακτες συνθήκες που επικρατούν στο νησί. Έτσι οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν την Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου, οπότε οι αρμόδιοι ελπίζουν να έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί και στα δύο γενικά νοσοκομεία του νησιού, καθώς  και σε δεκατέσσερα περιφερειακά – αγροτικά ιατρεία. Τα σημαντικότερα προβλήματα εντοπίζονται στο νοσοκομείο Ληξουρίου, όπου διαπιστώθηκαν ρωγμές στο σκυρόδεμα τριών υποστυλωμάτων. Στις εν λόγω ρωγμές έγινε και αποκόλληση της επικάλυψης και διαπιστώθηκαν εκτεταμένες και έντονες οξειδώσεις στους οπλισμούς. Επίσης, διαπιστώθηκαν ανάλογα προβλήματα σε ένα κυκλικό υποστύλωμα του στεγάστρου της κυρίας εισόδου του νοσοκομείου. Πάντως έπειτα από σημερινό έλεγχο 20 μηχανικών στο νοσοκομείο Ληξουρίου, το κτίριο κρίθηκε και πάλι κατάλληλο, ενώ στις επόμενες ημέρες αναμένεται η επαναλειτουργία του.

Από εχθές το βράδυ εκκενώθηκε και το δημαρχείο της Παλικής με τους υπαλλήλους να μεταφέρονται στον δημοτικό παιδικό σταθμό “Στέλλα Κουρούκλη”, λόγω ακαταλληλότητας του κτιρίου.

Εν τω μεταξύ, οι αιτήσεις για την καταγραφή ζημιών έχουν ξεπεράσει τις 2000 με την κίνηση να είναι εμφανώς μειωμένη συγκριτικά με το προηγούμενο διάστημα. Αυξημένη είναι βέβαια η προσέλευση των πολιτών των οποίων οι κατοικίες τους έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες. “Μέχρι χθες ο αριθμός των αιτούντων για το προνιακού χαρακτήρα επίδομα ανήλθε στους 175 ενώ υπολογίζουμε πως μέχρι αυτοί την ώρα θα έχουν ξεπεράσει τους 200” αναφέρουν δημοτικοί υπάλληλοι.