Newsroom

Newsroom

Ακατάλληλα περισσότερα από 250 σπίτια στη Φθιώτιδα

Ακατάλληλα έχουν κριθεί πάνω από 250 σπίτια στα χωριά της Φθιώτιδας που επλήγησαν από το σεισμό των 5,1 Ρίχτερ την…

Ακατάλληλα έχουν κριθεί πάνω από 250 σπίτια στα χωριά της Φθιώτιδας που επλήγησαν από το σεισμό των 5,1 Ρίχτερ την Τετάρτη και τους μετασεισμούς που ακολούθησαν.

Τα δύο τελευταία εικοσιτετράωρα τα συνεργεία ενισχύθηκαν από προσωπικό, από άλλα σημεία της Ελλάδας, έτσι ώστε να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες αποτίμησης των ζημιών μέχρι αύριο Δευτέρα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου του ΤΕΕ Ανατ. Στερεάς, Αποστόλη Καραναστάση «ο αριθμός των σπιτιών που έχουν πάθει σοβαρές ζημιές και αναμένεται να κριθούν ‘κόκκινα’ τελικά θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 350 σπίτια».

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα χωριά Ρεγγίνι, Μόδι, Ξυλικοί, Τιθρώνιο, Μενδενίτσα η γη κυριολεκτικά τρέμει ακόμη κάτω από τα πόδια των κατοίκων από την πληθώρα των μετασεισμών. Παρά το γεγονός ότι δίνονται καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις από όλη την επιστημονική κοινότητα στους κατοίκους οι -περισσότεροι από 300- μετασεισμοί δεν τους αφήνουν να ηρεμήσουν. Οι περισσότεροι από κατοίκους είτε έχουν φιλοξενηθεί σε συγγενικά τους πρόσωπα, εγκαταλείποντας τα σπίτια τους που έχουν χαρακτηριστεί ακατοίκητα από τους μηχανικούς, είτε προσπαθούν να μαζέψουν τα υπάρχοντά τους και έχουν κατασκηνώσει σε μεγάλες αυλές ή σε κοινόχρηστους χώρους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σε όλους τους ναούς της περιοχής η κυριακάτικη λειτουργία έγινε σε υπαίθριο χώρο από το φόβο του σεισμού, ενώ στον εξωτερικό χώρο των εκκλησιών γίνονται και οι βραδινές παρακλήσεις εν όψει του 15Αύγουστου με εντολή του Μητροπολίτη Φθιώτιδας.

Εκτός από σπίτια έχουν πληγεί και επαγγελματικές εγκαταστάσεις και ήδη πυκνώνουν οι φωνές για άμεσα μέτρα από την πλευρά της Πολιτείας. Κατά την επίσκεψή τους σε χωριά της περιοχής την περασμένη Παρασκευή, τόσο ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, διαβεβαίωσαν ότι ο κρατικός μηχανισμός θα ανταποκριθεί άμεσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη το Σάββατο το μεσημέρι μεταφέρθηκαν 40 σκηνές από τη Λάρισα στη Δρυμαία για να τις χρησιμοποιήσουν όσοι κάτοικοι έχουν στεγαστικά προβλήματα λόγω ακαταλληλότητας των κατοικιών τους. Παράλληλα μεταφέρθηκαν και εγκαταστάθηκαν στο Ρεγγίνι και στη Δρυμαία δύο υγειονομικές μονάδες, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής.

Καθησυχαστικοί όμως είναι και οι αρχαιολόγοι για τις πιθανές ζημιές σε αρχαία μνημεία και κυρίως στο κάστρο της Μενδενίτσας καθώς μετά από επιτόπιο έλεγχο διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχουν ζημιές. Αντίθετα κάνουν λόγο για σημαντικές ζημιές τουλάχιστον σε τρεις εκκλησίες της ευρύτερης περιοχής, ενώ την ίδια στιγμή γίνονται καταγραφές και στα δημόσια κτίσματα, κυρίως σχολεία, έτσι ώστε να προωθηθούν άμεσες παρεμβάσεις για αποκατάσταση των πιθανών ζημιών.