Αιχμές ΥΠΕΞ κατά Άιντε: Ο μεσολαβητής δεν μεσολαβούσε

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, επέρριψε τις ευθύνες στην Τουρκία για το «ναυάγιο» των συνομιλιών για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, τονίζοντας ότι αποκαλύφθηκαν οι προθέσεις της Άγκυρας.

NewsRoom 11/07/2017 | 20:45

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, επεσήμανε ότι η Τουρκία αρνήθηκε να υποβάλει γραπτές προτάσεις, παρά τις περί του αντιθέτου υποσχέσεις προς τον γ.γ. του ΟΗΕΑντόνιο Γκουτέρες.

Διερωτήθηκε, δε, γιατί η Άγκυρα επιμένει να έχει τον ρόλο του εγγυητή ένας «στρατός πραξικοπηματιών», σημειώνοντας ότι στελέχη του τουρκικού στρατού κατηγορούνται για την απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου.

Κατά τον κ. Κοτζιά, ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι «θέλουμε να διατηρήσουμε τα δικαιώματά μας τουλάχιστον για τα επόμενα 15 χρόνια».

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ άφησε επίσης αιχμές για τον ρόλο του ειδικού απεσταλμένου του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, σημειώνοντας ότι «ο μεσολαβητής δεν μεσολαβούσε», ενώ τον κατηγόρησε για μονομερείς θέσεις.

Επέμεινε ότι το Κυπριακό δεν έκλεισε στην Ελβετία, ενώ έκανε λόγο για φραστικούς λεονταρισμούς της Άγκυρας, αναφερόμενος στην αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου.

«Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου», υπογράμμισε.

Πάντως, ο κ. Κοτζιάς επεσήμανε ότι είναι σημαντικό πως τέθηκε επιτέλους το θέμα των εγγυήσεων στην Ελβετία, ενώ επανέλαβε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αν η Τουρκία θέλει να φερθεί ευρωπαϊκά.