Αιχμές κατά της διευθύντριας του Αναισθησιολογικού στο νοσοκομείο Σάμου από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο για το ζήτημα των εκτρώσεων

Με δήλωσή του ο γενικός γραμματέας του ΠΙΣ στρέφεται ευθέως κατά της διευθύντριας του Αναισθιοσιολογικού τμήματος μετά την απόφαση άρνησης χορήγησης αναισθησίας σε γυναίκες που πρόκειται να υποβληθούν σε εθελούσια διακοπή κύησης, για λόγους συνείδησης.

NewsRoom 17/05/2017 | 19:47

Η ανακοίνωση των αναισθησιολόγων του γενικού νοσοκομείου Σάμου ότι πρόκειται να σταματήσουν να χορηγούν αναισθησία σε γυναίκες που επιθυμούν να διακόψουν την κύησή τους προκάλεσε αναταραχή στην τοπική κοινωνία καθώς κάτι τέτοιο δημιουργεί ουσιαστικό πρόβλημα δεδομένου ότι το  νοσοκομείο Άγιος Παντελεήμονας είναι το μοναδικό δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα του νησιού. 

Με δήλωσή του ο Δημήτρης Βαρνάβας, γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου στρέφεται ευθέως κατά του σκεπτικού της Διευθύντριας του Αναισθησιολογικού τμήματος αναφέροντας ότι "προκύπτουν  σοβαρά ερωτήματα για τη χρονική στιγμή που οι αναισθησιολόγοι έγιναν αντιρρησίες συνείδησης, διότι από το 2005 μέχρι πρόσφατα η Διευθύντρια Αναισθησιολογικού κυρία Αποστόλου χορήγησε αναισθησία σε 550 περιστατικά εθελούσιας διακοπής κύησης. Τότε Διευθυντής Γυναικολογικής Κλινικής ήταν ο σύζυγός της κυρίας Αποστόλου, ο οποίος πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκε".

Αναλυτικά η δήλωση:

«Έκπληξη προκάλεσαν οι πληροφορίες πως οι αναισθησιολόγοι στο Νοσοκομείο Σάμου αρνούνται πλέον να χορηγούν αναισθησία σε γυναίκες που πρόκειται να υποβληθούν σε εθελούσια διακοπή κύησης. Οι Σαμιώτισες, αν θέλουν εφεξής να διακόψουν μια ανεπιθύμητη κύηση, θα πρέπει να μεταβαίνουν σε άλλα νησιά ή να μετέρχονται αυτοσχέδιες μεθόδους, τις οποίες η ανθρωπότητα και η ιατρική κατάφεραν με πολλούς κόπους να απωθήσουν στη μνήμη τους ως σκοτεινό και εφιαλτικό παρελθόν.

Οι αναισθησιολόγοι του Νοσοκομείου Σάμου επικαλούνται λόγους συνείδησης και ισχυρίζονται πως τις καλύπτει νόμος που ψηφίστηκε το 2005. Προκύπτουν όμως σοβαρά ερωτήματα για τη χρονική στιγμή που οι αναισθησιολόγοι έγιναν αντιρρησίες συνείδησης, διότι από το 2005 μέχρι πρόσφατα η Διευθύντρια Αναισθησιολογικού κυρία Αποστόλου χορήγησε αναισθησία σε 550 περιστατικά εθελούσιας διακοπής κύησης. Τότε Διευθυντής Γυναικολογικής Κλινικής ήταν ο σύζυγός της κυρίας Αποστόλου, ο οποίος πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκε.

Τι συνέβη και προέκυψαν λόγοι συνείδησης τον τελευταίο καιρό;

Μήπως η κυρία Αποστόλου, η οποία ως συνδικαλίστρια ήταν προσκείμενη στο ΚΚΕ, προσχώρησε πλέον σε θρησκευτικό δόγμα που της απαγορεύει να παρέχει ιατρικές υπηρεσίες σε γυναίκες που θέλουν να διακόψουν μια ανεπιθύμητη κύηση; Αν ναι τότε πρέπει να ενημερώσει τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και τον Ιατρικό Σύλλογο και να πάψει να κρύβεται πίσω από αόριστους λόγους συνείδησης.

Αν όχι, τότε οφείλει να διακόψει αμέσως αυτή την παρελκυστική τακτική. Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες δύο συναδέλφους αναισθησιολόγους.

Ταυτόχρονα οφείλουν να λάβουν θέση όλοι οι φορείς του νησιού (Ιατρικός Σύλλογος, Δήμος, συλλογικότητες) απέναντι σ΄ ένα ζήτημα που μπορεί να λάβει τραγικές διαστάσεις αν κάποια απελπισμένη γυναίκα αποπειραθεί να διακόψει μόνη της μια ανεπιθύμητη κύηση.

Ως γιατροί σεβόμαστε τα συνειδησιακά προβλήματα των συναδέλφων μας.

Όμως πάνω απ΄ όλα σεβόμαστε την αξιοπρέπεια, τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή των ασθενών μας.»