Newsroom

Newsroom

Αίτηση πτώχευσης από την ιστορική οινοποιία «Τσάνταλης»

«Φημολογίες μόνο ακούμε, το μόνο που ενδιαφέρει εμάς είναι να έρθει επιτέλους κάποιος επενδυτής στην εταιρεία και εμείς να μπούμε ξανά μέσα να δουλέψουμε»

wine 4813260 1280

Αίτηση πτώχευσης, η οποία αναμένεται να συζητηθεί στις 11 Οκτωβρίου, κατέθεσε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης η ιστορική οινοποιία «Τσάνταλης», ζητώντας να οριστεί και η ημέρα παύσης των πληρωμών της.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της εταιρείας, Σάκης Καλιγάς, που επιβεβαίωσε την κατάθεση της αίτησης και την ημερομηνία εκδίκασής της, η εταιρεία έχει διακόψει την παραγωγή της από τον Αύγουστο του 2023, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία της δεν έγινε ο τρύγος, οπότε δεν μπορεί να εμφιαλώσει και να διαθέσει στην αγορά προϊόντα της νέας σοδειάς.

Η είδηση της κατάθεσης αίτησης πτώχευσης μπορεί να τάραξε τα νερά, αλλά δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, δεδομένου πως η εταιρεία αντιμετώπιζε επίμονα προβλήματα, παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες για επιβίωση και για εξεύρεση επενδυτή.

Σε ερώτημα αν το ενδιαφέρον της Sterner Stenhus- «Ελληνικά Οινοποιεία» για την Τσάνταλης (σ.σ. πρόκειται για την εταιρεία που εξαγόρασε και τη «Μπουτάρης Οινοποιεία»  έχει οριστικά και αμετάκλητα ατονήσει, ο κ. Καλιγάς ξεκαθάρισε πως δεν γνωρίζει:

«Φημολογίες μόνο ακούμε, το μόνο που ενδιαφέρει εμάς είναι να έρθει επιτέλους κάποιος επενδυτής στην εταιρεία και εμείς να μπούμε ξανά μέσα να δουλέψουμε».

Ο κ. Καλιγάς εργάζεται στην ιστορική οινοποιία σχεδόν 40 χρόνια, από το 1985, αλλά και οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους εργαζομένους της εταιρείας είναι δεμένοι με την ιστορία και την πορεία της, αφού κολλάνε ένσημα στην «Τσάνταλης» για τουλάχιστον δυόμισι δεκαετίες στην πλειονότητά τους, λέει.

Αυτή τη στιγμή, διευκρινίζει, πάνω από 70 μέλη του σωματείου βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, ενώ αντίστοιχες κινήσεις έχουν κάνει μεμονωμένα και εργαζόμενοι που δεν είναι μέλη.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, οι υποχρεώσεις της εταιρείας ξεπερνούν τα 65 εκατ. ευρώ και αφορούν οφειλές προς πέντε τράπεζες, την εφορία, τ’ ασφαλιστικά ταμεία και τους εργαζόμενους. Ο δε τζίρος ακολουθεί τα τελευταία χρόνια αντίστροφη πορεία από εκείνη των υποχρεώσεων.

Κι αυτό παρότι, όπως θυμάται ο κ. Καλιγάς, στην αποκορύφωση της πανδημίας «δεν προλαβαίναμε να στέλνουμε κρασιά στα σούπερ μάρκετ».

Ερωτηθείς κατά πόσο το κλείσιμο της ρωσικής αγοράς, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ενδέχεται να λειτούργησε σαν τη χαριστική βολή για την ιστορική οινοποιία, ο κ.Καλιγάς εκτίμησε μονολεκτικά ότι επηρέασε την οινοποιία, η οποία έχει έδρα τον Άγιο Παύλο και παραγωγικές εγκαταστάσεις/αμπελώνες σε Μαρώνεια (Ροδόπη), Χαλκιδική, Ραψάνη και Νάουσα (σ.σ. περίπου 150 στρέμματα αμπελώνων στη Χαλκιδική, 700 ειδικά στο Άγιο Όρος, 580 στη Μαρώνεια και 200 στη Νάουσα, ενώ στη Ραψάνη διαχειρίζεται 800).

Ανάμεσα στους κωδικούς των προϊόντων της εταιρείας ξεχωρίζει ένα κρασί με μεγάλη απήχηση στη ρωσική αγορά και αξιοσημείωτη ιστορία, η ερυθρά «Κορμίλιτσα», η οποία παράγεται στο Μετόχι του Αγίου Παντελεήμονα στο Άγιο Όρος και έχει επιλεγεί από το Κρεμλίνο για να σερβίρεται στα επίσημα γεύματα που παρατίθενται με φόντο την Κόκκινη Πλατεία.

Μάλιστα, παλαιότερα στην ιστοσελίδα της εταιρείας (η οποία την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν ήταν προσβάσιμη) αναφερόταν η ακόλουθη ιστορία:

«Ήταν το 1969 όταν ο Ευάγγελος Τσάνταλης, κατά τη διάρκεια μιας ημέρας κυνηγιού στο Άγιο Όρος, αναγκάστηκε να βρει καταφύγιο στη Μονή του Αγίου Παντελεήμονα λόγω μιας ξαφνικής καταιγίδας.

Όταν η βροχή καταλάγιασε, ο Ευάγγελος Τσάνταλης δέχτηκε την πρόσκληση των μοναχών να τον ξεναγήσουν στη Μονή και στους γύρω χώρους. Καθώς περπατούσαν έξω, η θέα των παλιών, σχεδόν εγκαταλελειμμένων αμπελιών σε μια εξαιρετική τοποθεσία που λεγόταν Μετόχι Χρωμίτσας, κέρδισε αμέσως το ενδιαφέρον του.

Ακριβώς εκείνη τη στιγμή γεννήθηκε στο μυαλό του Ευάγγελου Τσάνταλη η ιδέα της αναβίωσης των αμπελώνων. Μια ιδέα που έγινε έργο ζωής.

Ένα χρόνο αργότερα, ο Ευάγγελος Τσάνταλης υπέγραψε συμφωνία με τους μοναχούς του Αγίου Παντελεήμονα για την αξιοποίηση των αμπελώνων στο Μετόχι Χρωμίτσας, ενώ δεσμεύτηκε για την πλήρη αναβίωσή τους, αλλά και για την ανακατασκευή του οινοποιείου.

Ήταν ξεκάθαρο από την αρχή ότι επρόκειτο για ένα έργο εξαιρετικά ακριβό σε όλα τα στάδιά του.

Παρά ταύτα, η πίστη του Ευάγγελου Τσάνταλη στη μοναδικότητα του terroir, κυριάρχησε.

Όταν ο επικεφαλής γεωπόνος τόνισε το υψηλό κόστος της επένδυσης, ο Ευάγγελος Τσάνταλης απάντησε:

“Δεν ρωτάω πόσο κάνει. Ρωτάει αν αυτός ο αμπελώνας μπορεί να δώσει σταφύλια υψηλής ποιότητας“».

Η οικογένεια Τσάνταλη καλλιεργεί αμπέλια, οινοποιεί σταφύλια και αποστάζει τσίπουρα και ούζο από το 1890, ενώ βρίσκεται σήμερα στην τέταρτη γενιά της.

Αύριο Σάββατο, οι εργαζόμενοι στην εταιρεία πραγματοποιούν γενική συνέλευση, παρουσία εργατολόγου, ώστε να ενημερωθούν πληρέστερα για την αίτηση πτώχευσης.

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ηλεία: Πολύνεκρο δυστύχημα από σύγκρουση νταλίκας με τρία αυτοκίνητα – Πληροφορίες για νεκρή μητέρα και παιδί

Γιατρός αφιερώνει τραγούδι στον Άδωνι – «Είσαι η λαχτάρα μου, όταν πήζει η κ… μου» (video)

Νίκος Παππάς: Το story που αφιέρωσε στον Παύλο Πολάκη με άρωμα από Κρήτη (εικόνα)

Οι 22 παραλίες που χάνουν τη Γαλάζια Σημαία: Οι 2 πασίγνωστες στην Αττική – Αναλυτικά η ανακοίνωση

Σλοβενία: Ανοίγει την συζήτηση για δημοψήφισμα εξόδου από το ΝΑΤΟ – «Ανεξάρτηση και κυρίαρχη εξωτερική πολιτική»

slovenia

Σλοβενία: Ανοίγει την συζήτηση για δημοψήφισμα εξόδου από το ΝΑΤΟ – «Ανεξάρτηση και κυρίαρχη εξωτερική πολιτική»

«Καλές σχέσεις με όλους, αλλά πάντα με γνώμονα τα συμφέροντα της Σλοβενίας», ανέφερε ο πρόερος…

Τουρκία: Πυροβολισμοί σε λύκειο στη Σανλιούρφα – 18 τραυματίες, ανάμεσά τους 7 μαθητές

Τουρκία

Τουρκία: Πυροβολισμοί σε λύκειο στη Σανλιούρφα – 18 τραυματίες, ανάμεσά τους 7 μαθητές

Ο δράστης παρέμεινε για κάποιο διάστημα εντός του σχολικού συγκροτήματος και φέρεται να κράτησε μαθητές…

Προειδοποιεί η Greenpeace: Κίνδυνος διαρροής ραδιενέργειας εάν καταρρεύσει το νέο ατσάλινο περίβλημα του Τσέρνομπιλ

greenpeace

Προειδοποιεί η Greenpeace: Κίνδυνος διαρροής ραδιενέργειας εάν καταρρεύσει το νέο ατσάλινο περίβλημα του Τσέρνομπιλ

Τον Φεβρουάριου του 2025, το ατσάλινο περίβλημα που τοποθετήθηκε το 2016 προκειμένου να καλύψει τον…

ΗΠΑ: Σε εφαρμογή ναυτικός αποκλεισμός στο Ιράν – Πτώση των τιμών του πετρελαίου λόγω προσδοκιών για διάλογο

ipa iran e1776155453623

ΗΠΑ: Σε εφαρμογή ναυτικός αποκλεισμός στο Ιράν – Πτώση των τιμών του πετρελαίου λόγω προσδοκιών για διάλογο

Μετά την αποτυχία των συνομιλιών στο Ισλαμαμπάντ το Σαββατοκύριακο, αμερικανικές πηγές ανέφεραν ότι οι επαφές…

Σπάνε το ρεκόρ οι καισαρικές στην Ελλάδα: Άνω του 60% των γεννήσεων – Τριπλάσιες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

vrefos

Σπάνε το ρεκόρ οι καισαρικές στην Ελλάδα: Άνω του 60% των γεννήσεων – Τριπλάσιες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

H αύξηση των καισαρικών σύμφωνα με τον ειδικό εν μέρει μόνον δικαιολογείται από την αύξηση…

Οι Προτάσεις μας

Έρχεται η μεγαλύτερη έκλειψη του αιώνα: Τι είναι και πότε αναμένεται να συμβεί

pexels israwmx 22487891

Έρχεται η μεγαλύτερη έκλειψη του αιώνα: Τι είναι και πότε αναμένεται να συμβεί

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η χρήση ειδικών προστατευτικών γυαλιών είναι απαραίτητη σε όλα τα στάδια…

Ιστορική στιγμή για το γερμανικό ποδόσφαιρο: Πρώτη γυναίκα προπονητής η Μαρί Λουίζ Έτα

Στιγμιότυπο οθόνης 2026 04 12 3.54.41 μμ

Ιστορική στιγμή για το γερμανικό ποδόσφαιρο: Πρώτη γυναίκα προπονητής η Μαρί Λουίζ Έτα

Η φετινή πορεία της ομάδας στο πρωτάθλημα δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες, γεγονός που οδήγησε τη…

Σχετικά με ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τραγωδία στη Μυτιλήνη: Μοτοσικλέτα έπεσε στο πίσω μέρος απορριμματοφόρου – Νεκρός ο αναβάτης

lamia

Τραγωδία στη Μυτιλήνη: Μοτοσικλέτα έπεσε στο πίσω μέρος απορριμματοφόρου – Νεκρός ο αναβάτης

συνελήφθη ο οδηγός του απορριμματοφόρου και αφέθηκε στη συνέχεια ελεύθερος με εντολή εισαγγελέα