Αιθουσάρχες Ιντεάλ – Άστορ προς Μητσοτάκη: «Όχι» στις παράλληλες χρήσεις των αιθουσών – Χρήση αποκλειστικά ως κινηματογράφου

Προβληματισμός από τη δήλωση «στήριξης» του πρωθυπουργού στις δύο αίθουσες.

5737693

«Θεωρούμε απαραίτητο να κριθεί διατηρητέα η χρήση του Ιντεάλ και του ‘Αστορ αποκλειστικά ως κινηματογράφου», υπογραμμίζουν οι αιθουσάρχες τους, σχολιάζοντας τη χθεσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το θέμα.

Στη χθεσινή ανάρτησή του για τον εβδομαδιαίο απολογισμό, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα των κινηματογράφων του αθηναϊκού κέντρου, Ιντεάλ και ‘Αστορ. «Η παρέμβαση του πρωθυπουργού δείχνει πόσο επιβεβλημένη είναι η διάσωση των δύο κινηματογράφων», επισημαίνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι αιθουσάρχες του Ιντεάλ και του ‘Αστορ.

Παράλληλα σημειώνουν πως είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι -μετά την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας- αναγνωρίζει και ο πρωθυπουργός «πως πρέπει να χαρακτηριστεί ως ιστορικά προστατευόμενη και δεσμευτική η χρήση κινηματογράφου των δυο αυτών αιθουσών».

Ωστόσο, στην ανακοίνωσή τους, οι αιθουσάρχες υπογραμμίζουν ότι εάν προστεθούν και άλλες παράλληλες χρήσεις, τότε ο εκάστοτε επενδυτής θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει μία από αυτές, καταργώντας αυτή του κινηματογράφου. «Εάν προστεθούν και άλλες παράλληλες χρήσεις “πολιτισμού, αναψυχής και τουρισμού”, τότε ο εκάστοτε νέος επενδυτής-διαχειριστής θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει μια από τις άλλες χρήσεις (πχ αίθουσα σεμιναρίων, θεάτρου, συνεδριακού κέντρου, κλπ), καταργώντας αυτή του κινηματογράφου, όντας μάλιστα σύμφωνος και νόμιμος με τις χρήσεις μιας απόφασης, αφού αυτή θα προβλέπεται, όπως την προτείνει ο κ. πρωθυπουργός», αναφέρουν οι αιθουσάρχες.

«Θεωρούμε λοιπόν απαραίτητο να κριθεί διατηρητέα η χρήση των δυο αιθουσών αποκλειστικά ως κινηματογράφου, αφού εξάλλου αυτή είναι και η διαχρονικά εγκατεστημένη χρήση που τους έχει συνδέσει αναπόσπαστα με την μνήμη και την κοινωνική ζωή των κατοίκων της Αθήνας», καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους.

Υπενθυμίζεται πως στη χθεσινή ανάρτησή του για τον εβδομαδιαίο απολογισμό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε τα εξής, αναφορικά με τους κινηματογράφους Ιντεάλ και Άστορ:

«Μιλώντας για την Αθήνα θέλω να σταθώ στη λειτουργία των ιστορικών κινηματογράφων του κέντρου, ένα θέμα που έχει απασχολήσει όλους μας τις τελευταίες μέρες και αφορά στη φυσιογνωμία και ταυτότητα της πρωτεύουσας. Έχω ζητήσει από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να χαρακτηρίσει και επίσημα στο Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, ως ιστορικά προστατευόμενη και δεσμευτική τη χρήση κινηματογράφου μαζί με άλλες χρήσεις πολιτισμού, αναψυχής και τουρισμού στα δυο κτίρια που στεγάζουν το Ιντεάλ και το ‘Αστορ, ώστε οι επενδύσεις να αναδείξουν τη μοναδικότητα των τοποσήμων και τον ρόλο τους στη ζωή της πόλης αλλά και στις προσωπικές μας μνήμες. Μπορούμε να έχουμε αρμονική συνύπαρξη των ιδιωτικών επενδύσεων -που είναι αναγκαίες για ένα ζωντανό αστικό κέντρο- με ταυτόχρονη διαφύλαξη της ιστορικής, αρχιτεκτονικής και πολιτισμικής μνήμης, του σεβασμού των καθημερινών συνηθειών των κατοίκων αλλά και εναρμόνιση με τις σύγχρονες τάσεις. Ο πολιτισμός είναι μοχλός ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής στις πόλεις μας. Και αυτό υπηρετούμε ως κυβέρνηση».

Θεσσαλονίκη: Συντονισμός Φορέων κατά του Flyover – «Η καταστροφή του Σεϊχ Σου ξεκίνησε»

Screenshot 2024 06 15 214341

Θεσσαλονίκη: Συντονισμός Φορέων κατά του Flyover – «Η καταστροφή του Σεϊχ Σου ξεκίνησε»

Οι 53 Φορείς και Συλλογικότητες που αντιτίθενται στην κατασκευή του έργου της Υπερυψωμένης Ταχείας Λεωφόρου…

Γαλλία: Πάνω από μισό εκατομμύριο πολίτες διαδήλωσαν κατά της ακροδεξιάς

Screenshot 2024 06 15 210438

Γαλλία: Πάνω από μισό εκατομμύριο πολίτες διαδήλωσαν κατά της ακροδεξιάς

Μεταξύ των διαδηλωτών στο Παρίσι, ορισμένοι φώναζαν επίσης «Ελεύθερη Παλαιστίνη, viva Palestina» και φορούσαν παλαιστινιακά…