Αίσχος στην Τουρκία: Κατέστρεψαν μνημείο για τον Αϊλάν και όλα τα αδικοχαμένα προσφυγόπουλα

Από άγνωστους βανδάλους καταστράφηκε ένα μαρμάρινο μνημείο στη μνήμη του Αϊλάν και όλων των άλλων προσφυγόπουλων που πνίγηκαν περνώντας με τις οικογένειές τους στην Ευρώπη και είχε στηθεί στην περιοχή Σιλιφκέ στη Μερσίνη της νότιας Τουρκίας.

5788b5071dc52442698b45f2

Το γλυπτό στη μνήμη του Αϊλάν είχε φιλοτεχνηθεί δυο μήνες πριν από τον Μαλίκ Μπουλούτ κατά τη διάρκεια της 43ης Διεθνούς Καλλιτεχνικής Εβδομάδας που οργανώθηκε από το δήμο Σιλιφκέ. Πολλά κομμάτια του γλυπτού έσπασαν και πετάχτηκαν σε ένα παρακείμενο ποτάμι.

«Είμαι πολύ στενοχωρημένος, θα ήθελα να μην είχε συμβεί κάτι τέτοιο. Η Τέχνη, οι καλλιτέχνες και οι ανθρωπιστικές προσπάθειες θα έπρεπε να υποστηρίζονται» είπε ο Μ. Μπουλούτ στο Dogan News Agency.

«Σκαλίσαμε στη μνήμη των νεκρών τα αποτυπώματα των ποδιών των παιδιών πάνω σε μια βάρκα. Υπήρχαν σημεία πάνω στο γλυπτό όπου θα μπορούσαν να κάθονται και να παίζουν παιδιά. Ήθελα οι βάρκες να μην κουβαλούν τις σορούς αθώων παιδιών. Ήθελα να είναι μέρος των παιχνιδιών τους», συμπλήρωσε.

Πρόκειται για ένα γεγονός που έρχεται να προστεθεί στο αρνητικό κλίμα που έχει αναπτυχθεί στις τουριστικές περιοχές της Τουρκίας, ενάντια στους, Σύρους κύρια, πρόσφυγες καθώς πολλοί θεωρούν ότι η κρίση στον τομέα του τουρισμού προκλήθηκε από αυτούς.