Αισιοδοξία για επίλυση του Μακεδονικού μετά την τριμερή συνάντηση

Για βήματα προόδου όσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ έκαναν λόγο τόσο ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς στη Βιέννη.

5abe58241dc5248d2d8b4652

Συγκεκριμένα, ο Μάθιου Νίμιτς  υποστήριξε μετά τη συνάντηση με τους 

κ.κ. Κοτζιά και Ντιμιτρόφ, πως υπάρχει«μεγάλη βελτίωση» στις συνομιλίες, ωστόσο, δεν παρέλειψε να επισημάνει πως υπάρχουν ακόμα εκκρεμή ζητήματα τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν.

«Εργαζόμαστε όλη τη μέρα πολύ εποικοδομητικά. Και αυτό μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ενόψει του μέλλοντος. Παράλληλα υπήρχε μία παράλληλη συνάντηση διπλωματικών αντιπροσώπων των δύο χωρώ, για να εξετάσουν τα πιο διφορούμενα ζητήματα. Μια σειρά συναντήσεων θα συνεχιστεί στο μέλλον … αυτό που μπορώ να πω είναι ότι υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, αλλά κατά τη γνώμη μου υπάρχει μεγάλη βελτίωση σε διάφορα θέματα», επισήμανε ο Μάθιου Νίμιτς.

Ο κ. Νίμιτς δεν δέχθηκε ερωτήσεις, ενώ οι δύο υπουργοί Εξωτερικών δεν παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου, αλλά περιορίστηκαν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ της χώρας τους.

Αισιοδοξία Κοτζιά για λύση

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς σε δήλωσή του στην ΕΡΤ, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την εξεύρεση λύσης και υπογράμμισε ότι έχουν εντοπιστεί τα δύσκολα ζητήματα, τα οποία πρέπει να επιλυθούν. 

Παράλληλα, επισήμανε ότι έχουν τεθεί χρονοδιαγράμματα, δίχως ωστόσο να δώσει ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο ολοκλήρωσης των συνομιλιών για την επίλυση της διένεξης επί του ονοματολογικού.

«Είναι δύσκολα τα βήματα που κάνουμε, αλλά όλα τα βήματα μας φέρνουν πιο κοντά στην πιθανότητα μιας λύσης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς και πρόσθεσε: 

«Έχουμε καταγράψει στις λεπτομέρειες τους ποια είναι αυτά που συμφωνούμε και ποια πού διαφωνούμε. Έχουμε εντοπίσει ποια είναι τα κύρια θέματα για κάθε πλευρά και ελπίζω στην επόμενη συνάντησή μας να είμαστε έτοιμοι για να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα».

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε σπουδαία τη δουλειά που έκαναν οι Έλληνες διπλωμάτες οι οποίοι διαμόρφωσαν παράλληλα με τη συζήτηση για τη λύση του ονοματολογικού, «τη θετική μελλοντική ατζέντα για τη συνεργασία και την κοινή πορεία των δύο κρατών εφόσον, που όπως ελπίζω, λυθεί το ονοματολογικό».

Τέλος, ερωτηθείς αν υπάρχει σχεδιασμός για τα επόμενα ραντεβού, ο κ. Κοτζιάς απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι «υπάρχουν όλα τα αναγκαία βήματα, σχεδιασμός και συμφωνία».

Η σημερινή συνάντηση ξεκίνησε στις 9:30 (10:30 ώρα Ελλάδος) το πρωί στο υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας, το οποίο άνοιξε ειδικά γι’ αυτόν τον σκοπό, καθώς είναι μέρα αργίας στην χώρα (Μεγάλη Παρασκευή). Συνεπώς, εύκολα κατανοεί κανείς ότι οι συζητήσεις, με πρωτοβουλία του Αυστριακού ΥΠΕΞ, διεξήχθησαν υπό καθεστώς μυστικότητας.

Την ερχόμενη εβδομάδα, ο Νίκος Κοτζιάς θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις όσον αφορά το Μακεδονικό.

Διαβάστε επίσης: Τριμερής συνάντηση για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ στη Βιέννη