Αισιόδοξος ο Τσακαλώτος για το κλείσιμο της αξιολόγησης, παρά το χάσμα στα πλεονάσματα

Αισιόδοξος ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει εμφανίστηκε από το βήμα της Βουλής όπου συζητείται ο προϋπολογισμός, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

584982d91dc52496578b480f

Κατά την παρέμβασή του εκτίμησε ότι θα βρεθεί λύση στο ζήτημα του κλεισίματος της δεύτερης αξιολόγησης, ενώ έστρεψε τα πυρά του στο ΔΝΤ ζητώντας τη στήριξη της αντιπολίτευσης στο θέμα των εργασιακών και των χαμηλότερων πλεονασμάτων. «Δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσουμε τέτοια μέτρα και θα ήθελα και την δική σας υποστήριξη. Θα ήταν πολύ υποβοηθητικό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητώντας ταυτόχρονα «να μην υπάρχει αίσθηση δράματος», αφού πάντοτε έτσι γίνεται όταν πλησιάζουμε σε συμφωνία.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσακαλώτος, είπε ότι «το δεύτερο κομμάτι του παζλ είναι η πολιτική συμφωνία για την αξιολόγηση. Αυτή έχει σχεδόν τελειώσει. Νωρίς την άλλη εβδομάδα θα επιστρέψουν οι θεσμοί για το κλείσιμο της. Το δημοσιονομικό έχει σχεδόν κλείσει. Υπάρχει μια μικρή διαφορά 20 εκατ. ευρώ για το 2017 και λίγο μεγαλύτερη για το 2018. Όμως δεν θα κολλήσουμε σε αυτά. Δεν είναι πρόβλημα, δεν θα χαλάσει το πρόγραμμα για το δημοσιονομικό 2017-2018» και πρόσθεσε: «υπάρχει η συμφωνία για τα εργασιακά όπου η θέση μας είναι να επιστρέψουν οι συλλογικές συμβάσεις και η επεκτασιμότητα και η ευνοϊκότερη ρύθμιση. Θεωρούμε ότι το ΔΝΤ δεν έχει καλά επιχειρήματα. Δεν ήταν καλά προετοιμασμένο. Νομίζω ότι έχουμε μεγάλη στήριξη από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αυτό είναι κορυφαίο ζήτημα για εμάς. Να μας πείτε αν μας στηρίζετε να συνεχίζουμε αυτή την γραμμή».

Ανοικτό το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων

Καυτηριάζοντας τη στάση του ΔΝΤ, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «το ΔΝΤ ισχυρίζεται ότι έδωσε διμέτωπο αγώνα με τη Γερμανία για χαμηλότερα πλεονάσματα και με την Ελλάδα για μέτρα. Δεν ήταν εμφανές ότι το ΔΝΤ έδωσε διμέτωπο στο Eurogroup». Αναφερόμενος δε στο ζήτημα των πιέσεων από ΔΝΤ και Γερμανία για τα πλεονάσματα ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «υπάρχει διαφωνία με τους πιστωτές πόσα χρόνια πρέπει να είναι το 3,5%. Η θέση μας είναι η συμβιβαστική λύση για 2,5% και το 1% να είναι μόνο για την ανάπτυξη και την βοήθεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είτε από την μεριά των φόρων είτε από τη μεριά των ασφαλιστικών εισφορών».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξήγησε πάντως ότι παραμένει ανοικτό το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είμαστε στη μέση της διαπραγμάτευσης» και «όπως όλες οι διαπραγματεύσεις, αλλά ιδιαίτερα αυτή που έχουμε μπροστά μας, τίποτα δεν είναι συμφωνημένο μέχρι να συμφωνηθούν όλα, πρέπει να δούμε το όλο πακέτο. Τότε να κρίνουμε τα θετικά και τα αρνητικά». Πρόσθεσε πάντως ότι και για τα πρωτογενή πλεονάσματα θα βρεθεί λύση.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα προκαλέσουν αλλαγή κλίματος, που θα ληφθεί υπόψη από τους επενδυτές. «Όταν λέει ο ESM ότι προβλέπει ως το 2060 μια μείωση του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ 22%, το 3,6% προέρχεται από την ομαλοποίηση, το 15% από τη μείωση των επιτοκίων, το 0,3% για την αλλαγή σε σχέση με την επαναγορά ομολόγων και 2,6% προέρχεται από τη γενική μείωση του ρίσκου που συσχετίζεται με τα πρώτα τρία μέτρα«, είπε συγκεκριμένα και πρόσθεσε απευθυνόμενος σ’ εκείνους που αναφέρουν ότι τα όποια μέτρα δεν είναι εμφανή, παρά μόνο στον πολύ μακρινό ορίζοντα, ότι «τα μέτρα ελάφρυνσης αρχίζουν από σήμερα και δρουν σωρευτικά». Η επίδραση των μέτρων, είπε, θα έχει φτάσει 9,1% το 2040, 16,3% το 2050 και 21,8% το 2060 και αυτό είναι το αποτέλεσμα μόνο των βραχυπρόθεσμων μέτρων.

«Το πρόβλημα χρέους είναι ακριβώς ένα πρόβλημα διάρκειας και το γεγονός ότι το χρέος θα είναι μικρότερο τότε, σημαίνει αλλαγή του κλίματος τώρα», είπε ο υπουργός Οικονομικών, γιατί «αυτό που λένε οι αγορές είναι πως αν είναι ομαλή η πληρωμή και αν γίνει αυτό που έχουν υποσχεθεί οι πιστωτές τον Μάιο, με μέτρα στοχευμένα και με βάση τις ανάγκες της οικονομίας, οι επενδύσεις και οι επενδυτές θα έρθουν τώρα».

Και πρόσθεσε: «Αν δούνε, δηλαδή, ότι είναι πιο βιώσιμο το χρέος- που είναι ένα μόνο κομμάτι του παζλ τα βραχυπρόθεσμα μέτρα- αυτό δίνει μεγαλύτερη σιγουριά στους επενδυτές ότι δεν θα υπάρχουν υψηλά επιτόκια, ότι δεν θα υπάρχουν κορυφές που δεν θα είναι δυνατό να πληρωθούν, ότι σε κάθε περίπτωση οι δανειακές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας θα είναι κάτω από το 15% για πάρα πολλά χρόνια και ενώ είναι ανοιχτή η συζήτηση πότε μπορεί να πάει στο 20%, τότε αυτό θα επηρεάσει».

Για το πώς φτάσαμε μέχρι την απόφαση της περασμένης Δευτέρας, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η κυβέρνηση είχε ζητήσει και υπογραμμίσει στους πιστωτές την ανάγκη να υπάρξει διαφάνεια και ένας καθαρός διάδρομος, για να ξέρουν και οι Έλληνες πολίτες, αλλά και οι ξένοι και Έλληνες επενδυτές ότι υπάρχει μια λύση για το χρέος, τέτοια ώστε να μπορούν να επενδύσουν χωρίς να έχουν εκπλήξεις.

Για την απομείωση του χρέους κατά 21,8% του ΑΕΠ ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως είναι «το μόνο που έχει συμφωνηθεί. Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που αρχίζουν από εδώ και πέρα. Είναι μέτρα ομαλοποίησης των ομολόγων, μειώσεις επιτοκίων, κέρδη από την αγορά ομολόγων του 2011 και μείωση του ρίσκου αγοράς ελληνικών ομολόγων».

Πάτρα: Απολογούνται οι κατηγορούμενοι που διακινούσαν ναρκωτικά σε σχολεία – Ελεύθερος ο 19χρονος (video)

πατρα σχολειο

Πάτρα: Απολογούνται οι κατηγορούμενοι που διακινούσαν ναρκωτικά σε σχολεία – Ελεύθερος ο 19χρονος (video)

Φοβισμένοι οι ανήλικοι – Δίνουν πληροφορίες με το σταγονόμετρο

Εβγαλε είδηση το Ρομπότ Σοφία: «Αυτόνομο κρατίδιο θα μπορούσε να ειναι η Κρήτη»

σοφια

Εβγαλε είδηση το Ρομπότ Σοφία: «Αυτόνομο κρατίδιο θα μπορούσε να ειναι η Κρήτη»

Θεωρείται τοπιο διάσημο κατασκεύασμα της τεχνητής νοημοσύνης αλλά...μάλλον είπε κάτι που κυοφορείται χρόνια στην Κρήτη

«Καμπανάκι» του ΕΟΦ που διαφημίζεται για τους πόνους των αρθρώσεων -«Μην το χρησιμοποιήσετε»

eof

«Καμπανάκι» του ΕΟΦ που διαφημίζεται για τους πόνους των αρθρώσεων -«Μην το χρησιμοποιήσετε»

Το σκεύασμα αυτό δεν είναι εγκεκριμένο φαρμακευτικό προϊόν και ως εκ τούτου δεν έχει αξιολογηθεί…