Αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup

Αισιοδοξία για θετική έκβαση στο Eurogroup αναφορικά με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης εξέφρασαν υπουργοί Οικονομικών και αξιωματούχοι προσερχόμενοι στη συνεδρίαση η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη περίπου από τις 4:00 το απόγευμα ώρα Ελλάδος.

57445ac21dc524de388b4adf

Την ίδια στιγμή οι θεσμοί εμφανίζονται να εγείρουν αντιρρήσεις σχετικά με κάποιες ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν από την ελληνική Βουλή και συγκεκριμένα για το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης το όποιο πρόκειται να καλύψει τα κενά που θα προκύψουν από την απόφαση για μη εφαρμογή κάποιων μέτρων όπως την αναδρομική επιστροφή ποσών του ΕΚΑΣ.

Υπενθυμίζεται ότι το EuroWorking Group συνεδρίαζε χθες Δευτέρα μέχρι αργά το βράδυ ενόψει του σημερινού Eurogroup, ωστόσο δεν υπήρξε αποτέλεσμα ως προς το ζήτημα του χρέους αφού το χάσμα μεταξύ ΔΝΤ και ευρωζώνης παρέμεινε.

Παράγοντας της ευρωζώνης που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων σημείωνε πως δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με το ΔΝΤ, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι στο σημερινό Eurogroup θα καταστεί δυνατή. O ίδιος άφησε να εννοηθεί πως οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν σ’ ένα προσχέδιο συμφωνίας για το χρέος το οποίο, όμως, δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη του Ταμείου, τονίζοντας μάλιστα πως «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα».

Πάντως, στην ελληνική πλευρά υπάρχει διάχυτη αισιοδοξία ότι, πέρα από το θέμα του χρέους, στη σημερινή συνεδρίαση θα δοθεί το «οκ» για την εκταμίευση μίας δόσης που θα κυμαίνεται περίπου στα 10-11 δισεκατομμύρια ευρώ, μετά και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα στη Βουλή.

Ντάισελμπλουμ: «Πιθανώς τις προσεχείς εβδομάδες η εκταμίευση της δόσης»

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση δήλωσε πως η εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα πιθανώς θα πραγματοποιηθεί τις προσεχείς εβδομάδες.

Ο Ντάισελμπλουμ πρόσθεσε ότι σήμερα θα υπάρξει ενημέρωση για το κατά πόσο οι μεταρρυθμίσεις έχουν εφαρμοστεί σωστά. Ο πρόεδρος του Eurogroup εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα «να υπάρξει πλήρης συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς και να προχωρήσουμε στο πρόγραμμα».

Ο Ντάισελμπλουμ πάντως απέκλεισε κατηγορηματικά την περίπτωση να συμφωνηθεί κούρεμα του χρέους, πρόσθεσε όμως ότι οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να βοηθήσουν την Ελλάδα. Όπως είπε: «κούρεμα δεν θα συμβεί. Αυτό που μπορούμε να δούμε είναι το ετήσιο βάρος του χρέους. Είμαστε έτοιμοι να τους βοηθήσουμε να τους απαλλάξουμε από κάποια προβλήματα».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει, λέγοντας πως «δεν υπάρχει άλλη επιλογή», αλλά σημείωσε ότι «θα είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσουμε χωρίς το ΔΝΤ, λόγω της εμπειρίας του. Νομίζω ότι πρέπει να παραμείνει μαζί μας».

Την ίδια στιγμή ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις εξέφρασε την ελπίδα «να φτάσουμε σε συμφωνία επί της αρχής» και παράλληλα να αποτελέσει το σημερινό Eurogroup «ένα σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης».

Ντομπρόβσκις: «οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση»

Σύμφωνα με τον Ντομπρόβσκις θα πρέπει να εκπληρωθούν ορισμένες προϋποθέσεις ώστε να φτάσουμε στην αποδέσμευση της δόσης. Οι προϋποθέσεις κατά τον Βάλντις Ντομπρόβσκις έχουν τεχνoκρατικό χαρακτήρα καθώς η αποδέσμευση απαιτεί ως προαπαιτούμενο την πλήρη εφαρμογή των συμφωνηθέντων από την ελληνική κυβέρνηση και την «εξέταση της συμβατότητας τους από τους θεσμούς», έτσι ώστε να «προετοιμαστούμε για μια πλήρη εκταμίευση της επόμενης δόσης».

Επόμενο ερώτημα για το σημερινό Eurogroup κατά τον Βάλντις Ντομπρόβσκις είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε πως «είμαστε διατεθειμένοι να εργαστούμε από κοινού με το ΔΝΤ για την πλήρη συμμετοχή του στο πρόγραμμα».

«Όσων αφορά τα μέτρα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους πρέπει να συμφωνήσουμε στο τι πρέπει να γίνει στο βραχυπρόθεσμο, το μεσοπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο διάστημα» πρόσθεσε.

Σε αντίθεση πάντως με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Ντομπρόβσκις είπε ότι «το χρέος θα είναι μέρος της συζήτησης» πρόσθεσε όμως ότι «οι δανειστές έχουν θέσει ορισμένους όρους εξαιρώντας το ονομαστικό κούρεμα χρέους» τονίζοντας ότι οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν εντός του νομικού πλαισίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ESM).

Σόιμπλε: «Μετά την αξιολόγηση το ΔΝΤ θα μπει στη χρηματοδότηση»

Αισιόδοξος για συμφωνία επί της αρχής σήμερα για την Ελλάδα δήλωσε και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στο Eurogroup.

«Πρέπει να δούμε με ακρίβεια τι έχει δεχτεί το ελληνικό Κοινοβούλιο και αν έχουν πάει όλα καλά, θα πρέπει να συζητήσουμε και με το ΔΝΤ»

, σημείωσε. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραδέχθηκε ακόμη ναι μεν ότι υπάρχουν διαφορές, όμως τόνισε οι Ευρωπαίοι δεν είναι σε αντιδικία με το ΔΝΤ.

Ο γερμανός υπουργός συμφωνώντας με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, είπε ότι 

χωρίς το ΔΝΤ δεν μπορεί να υπάρξει κανένα πρόγραμμα και πρόσθεσε ότι «μετά την αξιολόγηση το ΔΝΤ θα μπει στη χρηματοδότηση». «Αυτό συμφωνήθηκε και εμμένουμε σε αυτά που έχουμε συμφωνήσει», συμπλήρωσε

Επιβεβαίωσε επίσης ότι στη συνεδρίαση δεν θα παραστεί η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά ο Πολ Τόμσεν. Ερωτηθείς για το χρέος τόνισε ότι το θέμα της διευκόλυνσης επανέρχεται στη συζήτηση ανά διαστήματα. «Η Ελλάδα τα επόμενα δέκα χρόνια δεν πρέπει να πληρώσει ούτε τόκους ούτε δάνεια» είπε.

Σαπέν: «Η Ελλάδα έχει ανάγκη να αναπνεύσει»  

«Στόχος είναι να φθάσουμε σε συμφωνία που θα δείξει αλληλεγγύη στην Ελλάδα», επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Η Ελλάδα έχει ανάγκη να αναπνεύσει» τόνισε ο γάλλος υπουργός, κάνοντας λόγο για «μεγάλες προσπάθειες» της κυβέρνησης, η οποία πέρασε ένα «δύσκολο» πακέτο στην ελληνική Βουλή.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, ο Σαπέν σημείωσε πως η Γαλλία υποστήριζε πάντα ένα όσο πιο «λεπτομερές» σχέδιο για την ελάφρυνση του χρέους. Ερωτηθείς εάν το Eurogroup θα ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση, απάντησε πως αυτός είναι ο στόχος.

Μοσκοβισί: «Θέλουμε συμφωνία με τη συμμετοχή όλων των θεσμών»

Μια «συνολική συμφωνία» με τη συμμετοχή όλων των θεσμών ζήτησε από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

«Θέλουμε μια συμφωνία όσο το δυνατό πιο συνολική, με τη συμμετοχή όλων των θεσμών, που θα αποδεικνύει ότι ο καθένας από εμάς προσπάθησε», δήλωσε συγκεκριμένα ο Μοσκοβισί.

Ο Επίτροπος υπογράμμισε τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που έχουν καταβάλει οι ελληνικές Αρχές, ιδίως μετά την πρόσφατη ψήφιση των προαπαιτουμένων από τη Βουλή των Ελλήνων, μεταξύ των οποίων και του μηχανισμού αυτόματης δημοσιονομικής προσαρμογής, ο οποίος όπως είπε ανταποκρίνεται στα κριτήρια που είχε θέσει το Eurogroup του Άμστερνταμ. Όλα αυτά, είπε ο Μοσκοβισί, θα πρέπει να ανοίξουν τον δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, η οποία θα πρέπει να αφήσει περιθώρια κάποιων μηνών μπροστά.

Όσον αφορά τις συζητήσεις για το χρέος, ο Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να τις στηρίξει τεχνικά και πολιτικά, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές, όπως το ονομαστικό κούρεμα.

Πιέζουν για θετική απόφαση και οι Σοσιαλιστές

Πιέσεις ώστε να ληφθεί θετική απόφαση στο σημερινό Eurogroup, ασκούν εν τω μεταξύ και οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές, δια του προέδρου τους Τζιάνι Πιτέλα.

Συγκεκριμένα ο Πιτέλα δήλωσε ότι «η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών ζητάει θετική απόφαση από το Eurogroup, τόσο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος διάσωσης, όσο και της απόφασης για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για τη φορολογική ελάφρυνση. Ήρθε η ώρα για το Eurogroup να αναγνωρίσει ότι αυτό είναι κοινή λογική και ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός».

«Ο ελληνικός λαός και η ελληνική κυβέρνηση εκπλήρωσαν όλες τις δεσμεύσεις τους με την υιοθέτηση του βασικού πακέτου μέτρων την Κυριακή, παρά τη δύσκολη οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ στους δολιοφθορείς και τα γεράκια της λιτότητας να επιτύχουν τους στενόμυαλους και κοντόφθαλμους στόχους τους» πρόσθεσε.

Τι προβλέπουν οι Financial Times

Στο μεταξύ, τις δικές τους προβλέψεις αναφορικά με την έκβαση του κρίσιμου Eurogroup, κάνουν οι Financial Times. Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα, η Ελλάδα πιθανότατα θα αποφύγει τη χρεοκοπία αυτό το καλοκαίρι, αφού οι δανειστές θα συμφωνήσουν για εκταμίευση της δόσης. Αυτή αναμένεται να είναι περίπου 11 δισ. ευρώ με τα 7,2 να πηγαίνουν στο χρέος και τα υπόλοιπα σε ληξιπρόθεσμες οφειλές. Έτσι, η  Αθήνα θα μπορέσει να πληρώσει τα 3,5 δισ. που χρωστάει στην ΕΚΤ τον Ιούλιο.

Οι συζητήσεις για το χρέος, αντιθέτως, προβλέπεται ότι θα «σκοντάψουν». Το κυρίως θέμα θα είναι η πολυαναμενόμενη συζήτηση για ελάφρυνση χρέους, το ΔΝΤ θα πιέσει αρκετά τους Ευρωπαίους, αλλά κράτη μέλη όπως η Γερμανία θέλουν να αποφύγουν μέτρα που μπορεί να επιβαρύνουν τους ψηφοφόρους τους ή να μειωθούν τα κίνητρα προς την Αθήνα να κάνει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το τρίτο μνημόνιο. Μια μορφή συμβιβασμού είναι αναπόφευκτη, λένε οι Financial Times, οι οποίοι θεωρούν ως πιθανότερο σενάριο οι πιστωτές να μεταφέρουν το θέμα για αργότερα, υποσχόμενοι περισσότερα μέτρα ελάφρυνσης στο τέλος του 2018.

Αυτό σημαίνει βέβαια, σύμφωνα με την εφημερίδα ότι το ΔΝΤ δεν θα είναι ικανοποιημένο, αφού η ελάφρυνση του χρέους είναι κεντρικό σημείο για το Ταμείο. Παρά τις διαφορές το Βερολίνο ξεκαθαρίζει ότι το ΔΝΤ πρέπει να μείνει στο πρόγραμμα. Αλλά όποιος κι αν είναι ο συμβιβασμός το ΔΝΤ πάλι δεν θα πάρει όλα όσα ζητάει, κυρίως μια ισχυρή δέσμευση ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές θα αντέξουν αρκετή ελάφρυνση χρέους ώστε να εξασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μια φερέγγυα χώρα τις επόμενες δεκαετίες.

Ηλεία: Ρωγμές σε κτίρια και κατολισθήσεις από τον “διπλό σεισμό” – Βίντεο από την στιγμή της δόνησης

hleia seismos2 640x426 1

Ηλεία: Ρωγμές σε κτίρια και κατολισθήσεις από τον “διπλό σεισμό” – Βίντεο από την στιγμή της δόνησης

Το κατάστημα εστίασης από τη μία στιγμή στην άλλη φαίνεται να αδειάζει - Οι ζημιές…

Συναγερμός στη Λειβαδιά: Τρένο του δρομολογίου Αθήνα – Θεσσαλονίκη ακινητοποιήθηκε λόγω φωτιάς κοντά στις γραμμές

ose treno

Συναγερμός στη Λειβαδιά: Τρένο του δρομολογίου Αθήνα – Θεσσαλονίκη ακινητοποιήθηκε λόγω φωτιάς κοντά στις γραμμές

Το τρένο με εντολή του ΟΣΕ και της Πυροσβεστική παραμένει στο σημείο

Τέμπη: Συγγενείς καλούν τον Καραμανλή σε συνάντηση – «Έστω και την τελευταία στιγμή να απολογηθείτε»

5820786

Τέμπη: Συγγενείς καλούν τον Καραμανλή σε συνάντηση – «Έστω και την τελευταία στιγμή να απολογηθείτε»

«Εάν θέλετε μπορείτε να φέρετε και τους νομικούς σας. Εμείς δεν θα τους έχουμε», λένε…

Τρόμος στον αέρα: Απίστευτη προσγείωση αεροπλάνου στη Μαδέρα – Έκανε σούζα με τη μύτη λόγω ανέμων (video)

THE WILDEST LANDING EVER at Madeira Airport 0 54 screenshot

Τρόμος στον αέρα: Απίστευτη προσγείωση αεροπλάνου στη Μαδέρα – Έκανε σούζα με τη μύτη λόγω ανέμων (video)

Κόβουν την ανάσα τα πλάνα του αεροσκάφους που προσπαθεί να προσγειωθεί στη Μαδέρα