Αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας εντός των επόμενων εβδομάδων

O νέος γύρος διαπραγματεύσεων είναι στο επίκεντρο σύσκεψης που έχει στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με στενούς του συνεργάτες και μέλη της κυβέρνησης, την ώρα που το κουαρτέτο επιστρέφει στην Αθήνα, προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για την επόμενη σύνοδο του Eurogroup, που θα διεξαχθεί στο Άμστερνταμ στις 22 Απριλίου.

5714b8ac1dc524077b8b4770

Το βράδυ της Κυριακής πηγές του Μεγάρου Μαξίμου έκαναν γνωστό ότι μέσα στις διαφορετικές προτάσεις που κατατέθηκαν, προκειμένου να υπάρξει προσέγγιση μεταξύ των θεσμών, είναι και αυτή για περαιτέρω μέτρα που θα αποφασιστούν μεν από τώρα αλλά θα εφαρμοστούν αν και μόνο αν δεν καλύψουμε το στόχο του 3,5% για πρωτογενές πλεόνασμα το 2018.

Η ελληνική πλευρά δεν έχει αποδεχτεί την εν λόγω πρόταση και η Αθήνα ξεκαθαρίζει ότι η τελική της θέση θα εξαρτηθεί από ολόκληρο το «πακέτο» που θα είναι στο τραπέζι και που, «προφανώς, θα συμπεριλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους, η οποία, με βάση τη συμφωνία του Ιουλίου, είναι προγραμματισμένο να αποφασιστεί αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση».

Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει θετικό σημείο την ενισχυμένη κατανόηση για τις «κόκκινες γραμμές» στο αφορολόγητο και τις συντάξεις και προετοιμάζεται για την κατάθεση δύο νομοσχεδίων, για το φορολογικό και το ασφαλιστικό. Ως ιδιαίτερα θετικό γεγονός χαρακτηρίζεται και η απόφαση της ΕΚΤ να συμπεριλάβει τις ελληνικές τράπεζες στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, με την αποδοχή ομολόγων έκδοσης EFSF.

Σε μυστική συνάντηση αποφασίστηκαν οι εγγυήσεις

Την κοινή γραμμή μεταξύ δανειστών και ελληνικής αντιπροσωπείας επιβεβαιώνει με σημερινό ρεπορτάζ της και η γερμανική Sueddeutsche Zeitung. Σύμφωνα με την εφημερίδα στην εμπιστευτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον, όπου αποφασίστηκαν τα «μέτρα – εγγύηση», πήραν μέρος, η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκάνγκ Σόιμπλε.

Οι επικεφαλής των δανειστών και οι υπόλοιποι αξιωματούχοι, γράφει η εφημερίδα, κατέληξαν σε συμβιβασμό, βάσει του οποίου η Αθήνα θα κληθεί «πρακτικά να αποφασίσει πακέτο μέτρων ‘’προληπτικά’’», για την περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος, δηλαδή το 3,5% το 2018. Σύμφωνα με τη Sueddeutsche Zeitung πάντως, «το ΔΝΤ αρχικά απέρριπτε ως ήκιστα ρεαλιστικά τα πρόσθετα μέτρα, αλλά τελικά υποχώρησε για να μην μπλοκάρει της διαπραγματεύσεις».

Εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Εν τω μεταξύ, ιδιαίτερα αισιόδοξος για την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, εκτιμώντας ότι οι διαπραγματεύσεις είναι εφικτό να ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Μιλώντας στη Wall Street Journal, ο Ντομπρόβσκις διευκρίνισε ότι για την Κομισιόν δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία και κατέστησε σαφές ότι «αυτό που έχει σημασία είναι η ουσία». Συνεχίζοντας, παραδέχθηκε ότι τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκε σύγκλιση των απόψεων μεταξύ των πιστωτών. «Υπήρξαν συναντήσεις για να συζητήσουμε τις διαφορές μας και θεωρώ ότι πλησιάζουμε» εκτίμησε σχετικά. «Εάν υπάρξει πολιτική θέληση από όλες τις πλευρές, τότε μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία» επανέλαβε.

Όσον αφορά την ευρωπαϊκή οικονομία, διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν μεγάλες αναθεωρήσεις στις οικονομικές εκτιμήσεις της Κομισιόν, οι οποίες αναμένεται να δημοσιοποιηθούν στις αρχές Μαΐου. «Σίγουρα θα υπάρξουν ορισμένες προσαρμογές, αλλά δεν θα υπάρξουν αλλαγές στις γενικότερες τάσεις» ξεκαθάρισε. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι η ανάκαμψη θα συνεχιστεί με ήπιους ρυθμούς και πιθανώς, να επεκταθεί σε περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων