Αισιοδοξία για "ξεπάγωμα" μέτρων και άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ θεσμών και ελληνικών Αρχών συνεχίζονται, με σκοπό να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση πριν από το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, ανέφερε σήμερα ευρωπαίος αξιωματούχος.

5858006c1dc524624f8b476c

Για τις Βρυξέλλες, το ζήτημα που προέκυψε με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος δεν θα πρέπει να επηρεάσει την αξιολόγηση, για την ολοκλήρωση της οποίας οι εργασίες συνεχίζονται από απόσταση, σημείωσε. Όπως είπε η ίδια πηγή, οι θέσεις των δύο πλευρών συγκλίνουν, και επί της ουσίας τα ανοιχτά θέματα μπορούν να κλείσουν γρήγορα, εφόσον υπάρχει η βούληση.

Εν τω μεταξύ, αύριο, στις 16:00 ώρα Ελλάδας, θα συγκληθεί μέσω τηλεδιάσκεψης το EuroWorking Group, όπου οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν το ενδεχόμενο να ξεπαγώσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, στη βάση του πορίσματος των θεσμών για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις, καθώς ορισμένοι υπουργοί έχουν δυσαρεστηθεί με το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προχώρησε στην ανακοίνωση του παγώματος της εφαρμογής των μέτρων, χωρίς να τους συμβουλευτεί. Μάλιστα, κατά τις πληροφορίες που έρχονται από τις Βρυξέλλες, η πρωτοβουλία του Ντάισελμπλουμ έχει εξοργίσει αρκετά μέλη του Eurogroup, αφού η πράξη του αυτή θέτει εν αμφιβόλω τη διαφάνεια των διαδικασιών στο συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης. Η Κομισιόν εξάλλου, εκτιμά ότι οι συζητήσεις Ελλάδας και τρόικας για την ολοκλήρωση της συμφωνίας σε επίπεδο προσωπικού (SLA – staff level agreement) θα έχουν περατωθεί πριν από το Εurogroup του Ιανουαρίου που συνεδριάζει στις 26 του μήνα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση των θεσμών θα αναφέρει ότι υπάρχει προβληματισμός, επειδή των μέτρων δεν προηγήθηκε διαβούλευση με τους πιστωτές, αλλά θα καταλήγει ότι δεn συνιστούν κίνδυνο για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων ούτε του 2016, ούτε των επομένων δυο ετών του προγράμματος, 2017 και 2018.

Για την ελληνική πλευρά, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο πώς θα τοποθετηθεί χωριστά ο εκπρόσωπος κάθε χώρας της ευρωζώνης, αλλά και στο κατά πόσον θα παραστεί εκπρόσωπος του ΔΝΤ. Το Ταμείο έχει βρεθεί τα τελευταία 24ωρα στο επίκεντρο εικασιών όσον αφορά τη μελλοντική του συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα – κάτι που δεν έχει σχολιάσει ο εκπρόσωπός του κ. Ράις.

Κατά τα λοιπά πάντως, ο κοινοτικός αξιωματούχος σημείωσε ότι το μόνο δύσκολο σημείο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας παραμένει το κομμάτι των εργασιακών και πως η Κομισιόν αποφάσισε να μην παραμείνουν οι ελεγκτές στην τρόικα στην Αθήνα, γιατί αφενός δεν χρειαζόταν κάτι τέτοιο, αφετέρου θα έστελνε ένα αρνητικό μήνυμα η παραμονή τους εκεί στις γιορτές.

Μπακογιάννη: Σάλος με δήλωση για τον Καραμανλή – ««Κανείς δεν μπαίνει στα παπούτσια του» (video)

Μπακογιάννη 1

Μπακογιάννη: Σάλος με δήλωση για τον Καραμανλή – ««Κανείς δεν μπαίνει στα παπούτσια του» (video)

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη σχετικά με τα Τέμπη, πως «κανένας δεν…

Μανώλης Μαυρομάτης: Δύσκολες ώρες για τον δημοσιογράφο – Τα τελευταία νέα για την υγεία του

profile player 960x540 27

Μανώλης Μαυρομάτης: Δύσκολες ώρες για τον δημοσιογράφο – Τα τελευταία νέα για την υγεία του

Δυστυχώς, τα καλά νέα που περιμέναμε να ακούσουμε για την κατάσταση του Μανώλη Μαυρομάτη δεν…

Πέθανε ο σκηνοθέτης Ντίνος Μαυροειδής – Ήταν βασικός συνεργάτης της Φίνος Φίλμ

mavroidis

Πέθανε ο σκηνοθέτης Ντίνος Μαυροειδής – Ήταν βασικός συνεργάτης της Φίνος Φίλμ

Σε ανακοίνωσή της η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών εκφράζει τη βαθιά θλίψη της για την απώλεια του αγαπημένου…

Αγία Bαρβάρα: Στη φυλακή ο 69χρονος και η σύζυγός του για τη δολοφονία του γαμπρού τους

περιπολικο

Αγία Bαρβάρα: Στη φυλακή ο 69χρονος και η σύζυγός του για τη δολοφονία του γαμπρού τους

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν για τη δολοφονία του γαμπρού τους ο 69χρονος δράστης και η σύζυγός του.