Newsroom

Pandora Newsroom

Airbnb: Πόσα βγάζει τον μήνα ένας ιδιοκτήτης – Τα στοιχεία του 2024

H συνολική συμβολή που έχει το Airbnb στο ΑΕΠ της χώρας, άγγιξε το περασμένο έτος τα 11,83 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μια εντυπωσιακή αύξηση σε σχέση με το 2018

4754831

Το Airbnb έχει μπει για τα καλά στην ζωή μας καθώς ολοένα και περισσότερα σπίτια γίνονται μέρος της πλατφόρμας, τη στιγμή μάλιστα που το στεγαστικό αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα ιδίως στα αστικά κέντρα.

Την ίδια στιγμή πολλοί αναρωτιούνται πόσα είναι τα χρήματα που μπορεί να κερδίσει κάποιος μέσω της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα κάτι που αποκαλύπτεται μέσα από τα επίσημα στοιχεία του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων (ΠΑΣΥΔΑ).

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την πρόσφατη ημερίδα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, το Airbnb είναι πλέον έναν από τους ισχυρότερους πνεύμονες της εθνικής οικονομίας, με το μέσο προ φόρων εισόδημα ενός ιδιοκτήτη ακινήτου να φτάνει τα 628 ευρώ το μήνα για το 2024.

Γενικότερα η συνολική συμβολή που έχει το Airbnb στο ΑΕΠ της χώρας, άγγιξε το περασμένο έτος τα 11,83 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μια εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 64% σε σύγκριση με το 2018.

Μάλιστα ο κύκλος εργασιών της αγοράς προσέγγισε τα 4,5 δισ. ευρώ, ενώ οι διανυκτερεύσεις ξεπέρασαν τα 45 εκατομμύρια, αποδεικνύοντας τη διαρκώς αυξανόμενη δυναμική του κλάδου.

Την ίδια στιγμή η συγκεκριμένη αγορά στηρίζει πλέον 108.000 θέσεις εργασίας, καταγράφοντας άνοδο 66% στην απασχόληση μέσα σε μία εξαετία.

Πάντως ο κλάδος αν περιλάβει κανείς εστίαση, μεταφορές και αναψυχή, αντιστοιχεί πλέον στο 5,3% του ΑΕΠ της χώρας.

Φυσικά στον μεγαλύτερο βαθμό οι εργασίες κινούνται γύρω από την Αττική, την Κεντρική Μακεδονία και την Κρήτη οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 61,9% της συνολικής κίνησης.

Ωστόσο το Airbnb στην Ελλάδα παραμένει μια δραστηριότητα μικρής κλίμακας, καθώς το 94% των ιδιοκτητών είναι ιδιώτες και όχι εταιρείες, με τη συντριπτική πλειονότητα (98%) να διαχειρίζεται ένα με δύο ακίνητα Airbnb.

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΔΑ, Ανδρέας Χίου, σημείωσε ότι το πρόβλημα των κενών ακινήτων, που αγγίζει το 34,5%, οφείλεται κυρίως σε γραφειοκρατικά κωλύματα ακινήτων που βρίσκονται στην κατοχή τραπεζών και δήμων.

Τέλος ο κ. Χίου εξήγησε ότι το 90% των ιδιοκτητών δεν επιθυμεί την επιστροφή στις μακροχρόνιες μισθώσεις, φοβούμενο τις ζημιές και την ασυνέπεια στις πληρωμές ενοικίων που χαρακτήριζαν το προηγούμενο μοντέλο.

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Γνωστός επιχειρηματίας εντοπίστηκε νεκρός στο σπίτι του στο Ηράκλειο

Οδυσσέας Ιωάννου: «Είναι αστείο. Πάρτε το πίσω μήπως κάνουμε Χριστούγεννα με τα παιδάκια μας»

ΟΠΕΚΕΠΕ: «Δείχνει» το Μαξίμου ο Ανεστίδης – «Με πήραν 50 τηλέφωνα για να σπάσω το μπλόκο» (video)

Κύρτσος: Τι μου λένε οι νεοδημοκράτες που με πλησιάζουν

Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr

Οστά Τσάρου Σαμουήλ: Για τους κινδύνους μιας «μυστικής και ιδιωτικής πολιτιστικής διπλωματίας» προειδοποιεί ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων

7116460

Οστά Τσάρου Σαμουήλ: Για τους κινδύνους μιας «μυστικής και ιδιωτικής πολιτιστικής διπλωματίας» προειδοποιεί ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων

Η παρέμβαση του επιστημονικού συλλόγου πραγματοποιείται ενόψει της επικείμενης συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής με…

Δικηγόροι Γκίλφοϊλ: «Οι άνθρωποι πλήρωναν για τον χρόνο της λόγω της προσωπικότητάς της»

AP24192105576517

Δικηγόροι Γκίλφοϊλ: «Οι άνθρωποι πλήρωναν για τον χρόνο της λόγω της προσωπικότητάς της»

Οι δικηγόροι της πρέσβειρας των ΗΠΑ διαψεύδουν το «μπουλντόγκ των δικαστηρίων», που ισχυρίζεται πως «δαγκώθηκε»…

Οι Προτάσεις μας

Αν Κάρσον: Ποιητική της εκστατικής συμπίεσης, της ρωγμής και της υλικής μνήμης

Αν Κάρσον Anne Carson

Αν Κάρσον: Ποιητική της εκστατικής συμπίεσης, της ρωγμής και της υλικής μνήμης

Πώς η Καναδή ποιήτρια ανασκάπτει τα σπαράγματα της κλασικής αρχαιότητας, επιστρατεύει μια πυρακτωμένη αφαίρεση και…

Post-apocalyptic: Ο Αντώνης Τσιοτσιόπουλος για το θέατρο, τον κινηματογράφο και την πολιτική (video)

tsiotsopoulos1

Post-apocalyptic: Ο Αντώνης Τσιοτσιόπουλος για το θέατρο, τον κινηματογράφο και την πολιτική (video)

Το koutipandoras.gr συναντά τον Αντώνη Τσιοτσιόπουλο σε μια post-apocalyptic κουβέντα για την τέχνη του σήμερα,…

Π. Ρούπος στο koutipandoras.gr: Δουλειά του κωμικού είναι να στηλιτεύσει καταστάσεις δυσαρεστώντας πιθανώς τους υπευθύνους αυτών

3 2

Π. Ρούπος στο koutipandoras.gr: Δουλειά του κωμικού είναι να στηλιτεύσει καταστάσεις δυσαρεστώντας πιθανώς τους υπευθύνους αυτών

Ο φασισμός στην κοινωνία και οι νέοι μηχανισμοί στοχοποίησης

Το Κουτί της Πανδώρας του Κ. Βαξεβάνη επέστρεψε: Σκοτεινές επιχειρήσεις από βρετανικές υπηρεσίες στην Ελλάδα

snapshot2

Το Κουτί της Πανδώρας του Κ. Βαξεβάνη επέστρεψε: Σκοτεινές επιχειρήσεις από βρετανικές υπηρεσίες στην Ελλάδα

Εμπλέκονται κορυφαίοι πανεπιστημιακοί, σύμβουλοι πολιτικών και δημοσιογράφοι.

Σχετικά με ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χανιά: Αγωνία για 22χρονο που χάθηκε στη θάλασσα – Έρευνες μέσα στη νύχτα με ισχυρούς ανέμους

Λιμενικό σώμα

Χανιά: Αγωνία για 22χρονο που χάθηκε στη θάλασσα – Έρευνες μέσα στη νύχτα με ισχυρούς ανέμους

Με σκάφη, δύτη και ομάδες που ερευνούν την ακτογραμμή συνεχίζονται οι προσπάθειες εντοπισμού νεαρού εργαζομένου…