Newsroom

Newsroom

Το Airbnb έχει εξαγριώσει τους αναρχικούς των Εξαρχείων, σύμφωνα με το BBC

Τις αντιδράσεις των αναρχικού κόσμου απέναντι στο φαινόμενο του Airbnb, στο χώρο των Εξαρχείων, καταγράφει το BBC σε ένα εκτενές ρεπορτάζ

Στο στόχαστρο των αντιεξουσιαστών έχει μπει για τα καλά το Airbnb. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, ομάδα αναρχικών επιτίθεται σε σπίτια των Εξαρχείων, που διατίθενται προς ενοικίαση στην πλατφόρμα Airbnb, και τάσσεται κατά του τουρισμού σε μια προσπάθεια καταπολέμησης της εμπορευματοποίησης των πάντων.

Γκράφιτι και συνθήματα όπως «Evict Airbnb» πάνω σε πόρτες σπιτιών και η τοποθέτηση καρφιών πάνω σε κλειδαριές δεν αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες.

Το δημοσίευμα συγκεκριμένα κάνει λόγο για την δημοσίευση της ομάδας «Exarcheia Tourism» που έγραφε: «Τουρίστες του Instagram, οι αστυνομικοί δεν θα σας σώσουν. Δεν είστε ευπρόσδεκτοι εδώ ούτε και ασφαλείς».

Οι ιδρυτές της δηλώνουν πως θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα social media για να εμπνεύσουν και άλλους να αντισταθούν στην άκρατη εμπορευματοποίηση της γης και να αναλάβουν δράση. Πολλοί λένε πως ο αριθμός των τουριστών στην περιοχή έχει αυξηθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια με δραματικές συνέπειες για την κοινωνία τους.

Οπως αναφέρει το BBC, η ραγδαία αύξηση των ιδιοκτησιών που μπαίνουν στο Airbnb έχει προκαλέσει άνοδο των τιμών των ενοικιαζόμενων σπιτιών και κατ΄επέκταση πολίτες της μεσαίας τάξης που δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά έχουν μετακομίσει σε άλλες περιοχές.

Είναι μια γνωστή ιστορία που συμβαίνει και σε άλλες πόλεις της Ευρώπης όπως τη Βαρκελώνη και τη Λισαβόνα, που οι κάτοικοι πολλές φορές έχουν διαμαρτυρηθεί κατά της εταιρείας.

Στα Εξάρχεια όμως, η ένταση μεταξύ των ιδιοκτητών που προσπαθούν να ζήσουν μέσω της πλατφόρμας και των κατοίκων που είναι κατά αυτής, είναι πολύ έντονη. Η περιοχή φέρεται να έχει το δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό Airbnb στην Αθήνα και τα ενοίκια συνεχώς αυξάνονται. Σύμφωνα με έρευνα, από το 2016 έχουν αυξηθεί έως και 30% πάνω.

«Το πραγματικό πρόβλημα είναι η τουριστικοποίηση και το Airbnb είναι μέρος αυτού», λέει στο BBC η Αθηνά Αραμπατζή, μέλος της ομάδας.

«Ολοι αναγνωρίσαμε το γεγονός ότι το Airbnb ήταν μια λύση επιβίωσης απέναντι στην κρίση. Αλλά τώρα αυτή η λύση έχει μετατραπεί σε απειλή».

«Δεν είμαστε κατά του τουρισμού», δήλωσε ένας από τους ιδρυτές της σελίδας. «Είμαστε ενάντια στο οικονομικό μοντέλο του τουρισμού που καταστρέφει τις πόλεις».

Εκπρόσωπος της Airbnb μίλησε για αυτό και απάντησε: «Αν και οι τουρίστες που χρησιμοποιούν το Airbnb στην Ελλάδα είναι μόλις 7%, μόνο το περασμένο έτος ενίσχυσαν την ελληνική οικονομία κατά 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ».

Η εταιρεία δήλωσε πως λαμβάνει υπόψιν της τις τοπικές ανησυχίες και θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την ελληνική κυβέρνηση για να προωθήσει ταξίδια που ενισχύονται από ανθρώπους και κάνουν τις κοινωνίες πιο ισχυρές.

πηγή: bbc

Το έριξε στα… τσίπουρα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ενώ οι αγρότες ζητούσαν απαντήσεις

Το έριξε στα… τσίπουρα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ενώ οι αγρότες ζητούσαν απαντήσεις

Παρόλο που ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης βρέθηκε στη Θεσσαλία προκειμένου να μιλήσει σε ημερίδα της…

Νέα τοποθέτηση του π. Αντώνιου μετά τον σάλο για τα οικονομικά- «Τα ράσα μου δεν έχουν τσέπες»

Νέα τοποθέτηση του π. Αντώνιου μετά τον σάλο για τα οικονομικά- «Τα ράσα μου δεν έχουν τσέπες»

"Με κατηγορούν άδικα άνθρωποι που δεν πέρασαν καν από την Κιβωτό" λέει ο πατέρας Αντώνιος…