Άιντε για Κυπριακό: Να ξαναχτίσουμε την εμπιστοσύνη που χάθηκε

O ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Άιντε, στάθηκε στην ανάγκη να οικοδομηθεί εκ νέου η εμπιστοσύνη «η οποία χάθηκε μεταξύ των κοινοτήτων», μετά από τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

NewsRoom 15/02/2017 | 19:40

Το σχόλιο του κ. Άιντε αναφερόταν στις αντιδράσεις από την πλευρά των Τουρκοκυπρίων, μετά από την απόφαση της κυπριακής Βουλής να τιμάται στα σχολεία μέσης εκπαίδευσης η επέτειος του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950.

Ερωτηθείς εάν είδε στην ελληνοκυπριακή πλευρά βούληση για να αλλάξει η απόφαση της Βουλής, ο κ. Άιντε απάντησε ότι είναι μια καλή ερώτηση, «αλλά στο λάθος άτομο». Ανέφερε ότι και ο ίδιος περιμένει να δει τι θα βγει από την αυριανή συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, αφού το θέμα θα είναι στην ατζέντα της συνάντησης τους, όπως πρόσθεσε.

Με επιστολή του, ο κ. Ακιντζί ζήτησε την παρέμβαση του γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουντέρες για να ακυρωθεί η απόφαση της κυπριακής Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα. Σε δηλώσεις του ο κ. Ακιντζί, είπε ότι ο κ. Αναστασιάδης «δεν μπόρεσε να καταλάβει τη βαρύτητα που έχει το ζήτημα για την τουρκοκυπριακή κοινότητα, το προσεγγίζει περιφρονητικά και δεν θέλει να καταλάβει τις διαστάσεις του».