Αιματηρές ταραχές στην Τουρκία με 14 νεκρούς εξαιτίας του Κομπανί-Οι Κούρδοι πυρπόλησαν άγαλμα του Κεμάλ (photos+video)

Δεκατέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Τουρκία κατά τη διάρκεια των αιματηρών επεισοδίων που σημειώθηκαν σε πολλές πόλεις την…

kemal on fire van

Δεκατέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Τουρκία κατά τη διάρκεια των αιματηρών επεισοδίων που σημειώθηκαν σε πολλές πόλεις την Τρίτη, με Κούρδους που καταγγέλλουν για αδράνεια την Άγκυρα έναντι της υπεράσπισης της συριακής κουρδικής πόλης Κομπάνι, που πλέον είναι θέμα ωρών να πέσει ολοκληρωτικά στα χέρια των Τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Η τουρκική κυβέρνηση προχώρησε σε απαγόρευση κυκλοφορίας που επέβαλε σε 6 επαρχίες με έντονο του κουρδικό στοιχείο και κατέβασε τον Στρατό, ενώ πλήθος Κούρδων έχει βγει στους δρόμους ακόμα και με όπλα στα χέρια.

Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πυροβόλα όπλα στο Ντιγιάρμπακιρ, που θεωρείται η κουρδική «πρωτεύουσα» της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων κούρδων ακτιβιστών με μέλη ισλαμιστικών κινημάτων. Σύμφωνα με την εφημερίδα Hürriyet, οι ισλαμιστές «γάζωσαν» πορεία υποστηρικτών του PKK. Θάνατοι καταγράφηκαν και στις πόλεις Μαρντίν, Σιίρτ, Μπατμάν και Μους.


Επεισόδια σημειώθηκαν επίσης στην Κωνσταντινούπολη στην Άγκυρα, στην Αττάλεια και τις πόλεις Μερσίνα και Άδανα, όπου η Αστυνομία επενέβη με δακρυγόνα και με κανόνια νερού για να διαλύσει τους διαδηλωτές. Στο Βαν οι Κούρδοι πυρπόλησαν ακόμη και το άγαλμα του Κεμάλ Ατατούρκ.


Το φιλοκουρδικό Λαϊκό Κόμμα ζήτησε από τους υποστηρικτές του να διοργανώσουν συγκεντρώσεις ενάντια στην επέλαση του ΙΚ άλλα και για τη στάση της Άγκυρας. Στο Ντιγιάρμπακιρ αυτή τη στιγμή διεξάγονται ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων και τουρκικών δυνάμεων, ενώ σε όλες τις πόλεις οι Κούρδοι σπάνε τα γραφεία του κυβερνόντος κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο και θεωρούν υπεύθυνο για την πτώση της πόλης Κομπάνι στα σύνορα με τη Συρία από τους Τζιχαντιστές.

Σύμφωνα με επίσημες πηγές στόχος εμπρηστικών επιθέσεων έγιναν 343 κτίρια, τα περισσότερα δημόσια, και πυρπολήθηκαν περίπου 40 οχήματα. Σε επιφυλακή βρίσκεται η τουρκική αστυνομία, η ηγεσία της οποίας ανακάλεσε όλες τις άδειες.


Οι Κούρδοι της Τουρκίας είναι εξοργισμένοι καθώς παρά το πράσινο φως από την Εθνοσυνέλευση για την έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των Τζιχαντιστών η τουρκική κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να επέμβει και να σώσει το Κομπάνι. Οι Κούρδοι έχουν προειδοποιήσει ότι η πτώση του Κομπάνι θα τερματίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες της Άγκυρας με τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν με τις οποίες σταμάτησε μια πολεμική κατάσταση η οποία έχει αφαιρέσει 40.000 ζωές από το 1984.


Το απόγευμα της Τρίτης, ο Τούρκος πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε πως η Κομπάνι κινδυνεύει να πέσει στους εξτρεμιστές, τονίζοντας πως οι αεροπορικές επιδρομές κατά του ΙΚ δεν αρκούν προκειμένου να σταματήσουν την προέλασή του. Η Άγκυρα δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο αποστολής τουρκικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία με στόχο τη δημιουργία ασφαλών ζωών για τους χιλιάδες πρόσφυγες, με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου να τονίζει όμως στο CNN πως η αποστολή δυνάμεων πρέπει να γίνει στο πλαίσιο μιας διεθνούς χερσαίας επιχείρησης.

Συναγερμός στη Λειβαδιά: Τρένο του δρομολογίου Αθήνα – Θεσσαλονίκη ακινητοποιήθηκε λόγω φωτιάς κοντά στις γραμμές

ose treno

Συναγερμός στη Λειβαδιά: Τρένο του δρομολογίου Αθήνα – Θεσσαλονίκη ακινητοποιήθηκε λόγω φωτιάς κοντά στις γραμμές

Το τρένο με εντολή του ΟΣΕ και της Πυροσβεστική παραμένει στο σημείο

Τέμπη: Συγγενείς καλούν τον Καραμανλή σε συνάντηση – «Έστω και την τελευταία στιγμή να απολογηθείτε»

5820786

Τέμπη: Συγγενείς καλούν τον Καραμανλή σε συνάντηση – «Έστω και την τελευταία στιγμή να απολογηθείτε»

«Εάν θέλετε μπορείτε να φέρετε και τους νομικούς σας. Εμείς δεν θα τους έχουμε», λένε…

Τρόμος στον αέρα: Απίστευτη προσγείωση αεροπλάνου στη Μαδέρα – Έκανε σούζα με τη μύτη λόγω ανέμων (video)

THE WILDEST LANDING EVER at Madeira Airport 0 54 screenshot

Τρόμος στον αέρα: Απίστευτη προσγείωση αεροπλάνου στη Μαδέρα – Έκανε σούζα με τη μύτη λόγω ανέμων (video)

Κόβουν την ανάσα τα πλάνα του αεροσκάφους που προσπαθεί να προσγειωθεί στη Μαδέρα