Newsroom

Newsroom

Αιγύπτιος καθηγητής: "Εξεγείρονται οι βολεμένοι του καθεστώτος Μουμπάρακ"

Συνέντευξη στη Δήμητρα Αθανασοπούλου Ο Mohamed Abdel Wadood , λέκτορας Ισλαμικής Αρχιτεκτονικής στο Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Καΐρου, δηλώνει…

Συνέντευξη στη Δήμητρα Αθανασοπούλου

Ο Mohamed Abdel Wadood , λέκτορας Ισλαμικής Αρχιτεκτονικής στο Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Καΐρου, δηλώνει απλώς ένας Αιγύπτιος που παλεύει για τη δημοκρατία στη χώρα του. Κατεβαίνει στην πλατεία Ταχρίρ έτοιμος για να πεθάνει, όχι όμως μαζί με τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, ούτε για τον Μόρσι. Το κάνει για το δικαίωμα εξάντλησης της θητείας του πρώτου εκλεγμένου προέδρου της Αιγύπτου. «Αυτό είναι δημοκρατία», υποστηρίζει στο www.koutipandoras.gr ο 36χρονος πανεπιστημιακός κι ακτιβιστής. «Αλλά μάλλον εμείς οι Αιγύπτιοι δεν την αξίζουμε», προσθέτει με λύπη. Εκείνη τη στιγμή τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ανακοινώνουν πως οι Ένοπλες Δυνάμεις της Αιγύπτου καταλαμβάνουν κτίριο της κρατικής τηλεόρασης…

-Ποιά είναι η πραγματική εικόνα αυτή τη στιγμή στο Κάιρο όπου ένα πραξικόπημα βρίσκεται σε εξέλιξη;

-Αυτή τη στιγμή περιμένουμε από λεπτό σε λεπτό το διάγγελμα. Έχουμε ήδη νεκρούς και τραυματίες. Πλήθος στην Ταχρίρ, εγκληματίες της αστυνομίας παντού και κόσμος φοβισμένος, κλεισμένος μέσα στα σπίτια του.

-Έχει περάσει ένας χρόνος από την εκλογή του Μόρσι και δυόμισι χρόνια από την έναρξη της αιγυπτιακής εξέγερσης. Ο διεθνής τύπος κάνε λόγο για «επανάληψη της αραβικής άνοιξης.. Ισχύει;

-Καμία σχέση. Μπορεί να αλλάξει κανείς μια χώρα σε ένα χρόνο; Ούτε φυσικά ο Μόρσι. Η επανάσταση, όμως, ήταν ενάντια σε ένα καθεστώς τριάντα χρόνων. Μόνο που για τους υποστηρικτές του Μουμπάρακ δεν ήταν εκείνη η αληθινή επανάσταση και τώρα θέλουν να κάνουν τη δική τους για να εγκαθιδρύσουν ξανά το ίδιο καθεστώς.

Οι διαδηλωτές ωστόσο δεν μοιάζουν όλοι υποστηρικτές του προηγούμενου καθεστώτος, αλλά Αιγύπτιοι πολίτες δυσαρεστημένοι που πιστεύουν ότι «κλάπηκε η επανάσταση τους»..Δεν είναι έτσι;

-Σίγουρα. Δεν είναι όλοι υποστηρικτές του Μουμπάρακ, αλλά και πολλοί δυσαρεστημένοι Αιγύπτιοι. Αλλά αν κάθε μήνα, όμως, κατεβαίνουν στους δρόμους και κάνουν διαδηλώσεις κι απεργίες η κυβέρνηση δεν μπορεί να προοδεύσει. Αυτό εκμεταλλεύονται οι εγκληματίες του Μουμπάρακ και τώρα ρίχνουν σφαίρες.

-Εσείς, όμως, ήσασταν στην πλατεία Ταχρίρ έτοιμος πριν δυόμισι χρόνια για να πεθάνετε. Τώρα τί σας κάνει να μην θέλετε να εξεγερθείτε, ενώ οι τόσοι συμπατριώτες σας διαμαρτύρονται για θρησκευτική παλινδρόμηση, φτώχεια και καταπάτηση δικαιωμάτων;

-Δεν είμαι υπέρ του Μόρσι, αλλά υπέρ της δημοκρατίας. Εκλέχτηκε και πρέπει να του δώσουμε χρόνο. Αυτό λέει το Σύνταγμα. Αυτό είναι δημοκρατία. Για να καταλάβετε, αυτοί που διαμαρτύρονται είναι εκείνοι που έχασαν τα προνόμιά τους. Είμαι πανεπιστημιακός και έπαιρνα 2000 λίρες το μήνα. Τώρα παίρνω 6.000. Μόνο που και εκείνοι που έπαιρναν δίχως λόγο 10.000 τώρα παίρνουν και εκείνοι 6.000. Και αυτό το μοίρασμα του πλούτου δεν τους αρέσει.