Newsroom

Newsroom

Αίγινα: Φως, αρχαία μνημεία και παγωτό φιστίκι

Το ταξίδι μέχρι την Αίγινα κρατάει πολύ λίγο. Και όμως ο επισκέπτης μόλις σε μία ώρα βρίσκεται σε ένα ένα μέρος που θα τον μαγέψει με τις ομορφιές του, το τοπίο και την αύρα του.

5b4380111dc5244c4c8b45be

Υπάρχουν πολλές αφορμές για να επισκεφθεί κανείς το νησί του Αργοσαρωνικού.

Εμείς διαλέξαμε τους παρακάτω:

Βουτιές στην Πέρδικα και το Κλειδί

Οι περισσότεροι επισκέπτες μαζεύονται στις οργανωμένες παραλίες κοντά στο λιμάνι. Το μυστικό για καλές βουτιές όμως βρίσκεται στο μικρό Ψαροχώρι της Πέρδικας που προσφέρει ένα υπέροχο μπαλκόνι με θέα τη θάλασσα (καφέ και ταβέρνες κατά μήκος του πεζόδρομου) και ακριβώς από κάτω ένα περιποιημένο βραχώδες κολπάκι με καθαρά και βαθιά νερά. Το Κλειδί ήταν πιο παλιά το μυστικό των ντόπιων, αλλά πλέον έχει γεμίσει επισκέπτες και ξαπλώστρες. Παρ’ όλα αυτά, τις καθημερινές το καθαρό νερό και η όμορφη αμμουδιά θα σας αποζημιώσουν.

Φιστίκι σε κάθε παραλλαγή

Είναι το παραδοσιακό αιγινίτικο προϊόν και όπως είναι φυσικό στην Αίγινα το βρίσκει κανείς παντού. Κατά μήκος της παραλίας, αξίζει να αγοράσετε πραγματάκια για το σπίτι από τα χαριτωμένα κιόσκια των παραγωγών με τα τοπικά προϊόντα που έχουν ως βάση το φυστίκι. Γλυκό υποβρύχιο, πραλίνα φουντουκιού, αμυγδαλωτά και παστέλια είναι μερικά από αυτά που ξεχωρίζουν. Ακόμα και κοκτέιλ μοχίτο μπορεί να δοκιμάσει κάποιος στην Αίγινα, το οποίο σερβίρει το βράδυ γνωστό μπαρ της περιοχής.

Ψαράκι δίπλα στο κύμα

Κατά μήκος της παραλίας υπάρχουν πολλές ταβερνούλες για να απολαύσετε καλοκαιρινούς μεζέδες και ουζάκια. Η καλύτερη (και η πιο τσιμπημένη) επιλογή είναι ο Σκοτάδης που σερβίρει ολόφρεσκο ψάρι, ενώ μία ακόμα καλή επιλογή είναι οι ταβέρνες που βρίσκονται μέσα στη ψαραγορά. Στον Μπάμπη θα δοκιμάσετε προσεγμένους μεζέδες σχεδόν δίπλα στο κύμα, ενώ η Αιγινίτισσα με θέα τη θάλασσα προσφέρει άλλη μία καλή εναλλακτική.

Οσο κρατάει ένας καφές

Το ιστορικό Καφενείο του Μιχάλη βρίσκεται ακριβώς κάτω από το Δημαρχείο του νησιού και λειτουργεί από το 1953. Μαζί με το καφενείο της Αναστασίας Γαλάρη που κινείται στο ίδιο ύφος και ατμοσφαιρικό στυλ αποτελούν δύο απαραίτητες στάσεις στο νησί του Αργοσαρωνικού. Οι ψαράδες πίνουν τον πρωινό καφέ τους και οι ντόπιοι παίζουν τάβλι και συζητάνε τις πολιτικές εξελίξεις και τα νέα του νησιού. Η νεολαία του νησιού συχνάζει στα καφενεία, οι τουρίστες που κάνουν μία μικρή στάση για ελληνικό καφέ, αλλά και οι παρέες που θέλουν να μοιραστούν ιστορίες γύρω από ένα μπουκάλι ούζου. Ακριβώς απέναντι μπορέι να βρει κανείς και τα διάσημα καΐκια – μανάβικα για να αγοράσει φρέσκα φρούτα και λαχανικά.


Ηλιοβασίλεμα στην Κολώνα

Μία όμορφη παραλία από τη δεξιά πλευρά του λόφου της Κολώνας. Δεν είναι τόσο εντυπωσιακή για μπάνιο, αλλά η τοποθεσία της είναι εκπληκτική, επομένως την προτείνουμε για απογευματινή βόλτα, ηλιοβασίλεμα και καφεδάκι στο χέρι. Κατά μήκος της ακτογραμμής αλλά και μέσα στην θάλασσα θα συναντήσουμε αρχαιολογικά ευρήματα. Ο αρχαιολογικός χώρος της Κολώνας βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από το λιμάνι και είναι προσβάσιμος με τα πόδια σε λιγότερο από 10 λεπτά. Λέγεται μάλιστα ότι οι Βενετσιάνοι ναυτικοί χρησιμοποιούσαν τις κολώνες του Ναού του Απόλλωνα για προσανατολισμό.

Περδικιώτικα

Κανείς δεν φεύγει από το νησί αν δεν πιει ένα ποτό στα Περδικιώτικα, που είναι ένα από τα πιο ιστορικά μπαρ της Ελλάδας. Εκεί διοργάνωνε δεξιώσεις ο Ιωάννης Καποδίστριας όταν ήταν κυβερνήτης της Ελλάδας. Στη συνέχεια, ένας έμπορος της περιοχής,το μετέτρεψε στην πρώτη τράπεζα. Στο “κλουβί” του ταμία κάθεται ακόμα και σήμερα ο DJ. Στα περδικιώτικα πάντοτε θα ακούσει κανείς καλή μουσική κάθε είδους (συχνά υπάρχουν πάρτι και θεματικές βραδιές) και θα αράξει στον κήπο του μαγαζιού για δροσερά κοκτέιλ και ορεκτικά.

Πεζοπορία

Στην Αίγινα η φυσιολογία του εδάφους βοήθησε στο να δημιουργηθεί ένα πολύ όμορφο καταπράσινο περιβάλλον, ανάμεσα στους λόφους, στις κοιλάδες και στα χαμηλά οροπέδια της. Αυτή η περιοχή αποτελεί ένα διάσπαρτο τόπο από αρχαία μνημεία και παραδοσιακούς οικισμούς, ιδανικό προορισμό για πεζοπορικές και ορειβατικές εκδρομές.


 Τα διάσημα μνημεία

Ο ναός της Αφαίας, που βρίσκεται στην κορυφή ενός πευκόφυτου λόφου πάνω από την Αγία Μαρίνα, είναι ένας από τους πιο καλοδιατηρημένους δωρικούς περίπτερους ναούς της αρχαιότητας και αξίζει να τον επισκεφθείτε. Θα ήταν παράλειψη αν δεν κάνατε μία βόλτα και στη μεσαιωνική πολιτεία της Αίγινας με τα πάμπολα εκκλησάκια, μια μικρή καστροπολιτεία που θυμίζει το Μυστρά. Βρίσκεται πολύ κοντά στο ναό του Αγίου Νεκταρίου.

Γλυκά που μυρίζουν παράδοση

Στο Αιάκειον, το φημισμένο καλλιτεχνικό ζαχαροπλαστείο στο λιμάνι, θα δοκιμάσετε αμυγδαλωτά, πάστες και «φιστικάτα». Ολα τα γλυκά έχουν μείνει ακριβώς όπως παλιά και είναι πεντανόστιμα. Θα σας τσξιδέψουν στις γεύσεις του παλιού καιρού.

Το νησάκι Μονή

Στο λιμάνι της Πέρδικας καραβάκια περιμένουν για να περάσουν τους επισκέπτες απέναντι στο νησάκι Μονή. Είναι ένα μοναδικό μέρος με γαλαζοπράσινα νερά, πεύκα και μία άγρια φυσική ομορφιά. Δύσκολα πιστεύει κανείς ότι στην πραγματικότητα βρίσκεται τόσο κοντά στην Αθήνα. 

Ο Μητσοτάκης, ο Μαρινάκης και η υποτιθέμενη κάθαρση στο ποδόσφαιρο – Αυτή την Κυριακή στο Documento

ρεντη document

Ο Μητσοτάκης, ο Μαρινάκης και η υποτιθέμενη κάθαρση στο ποδόσφαιρο – Αυτή την Κυριακή στο Documento

Τέσσερις φορές άλλαξε η κυβέρνηση της ΝΔ το νομοθετικό πλαίσιο για την οπαδική βία αλλά…

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη