Η σχετική ηρεμία που επικρατούσε στον ελληνικό εναέριο χώρο από τον Φεβρουάριο του 2023 έσπασε με τουρκικά μαχητικά να παραβιάζουν ξανά τα όρια και να εμπλέκονται με ελληνικά αεροσκάφη, επαναφέροντας το κλίμα έντασης που χαρακτήριζε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις πριν την προσπάθεια αποκλιμάκωσης των τελευταίων ετών.
Το πιο ανησυχητικό στοιχείο της ήταν ότι δύο από τα τέσσερα τουρκικά F-16 που εισήλθαν στον ελληνικό εναέριο χώρο ήταν οπλισμένα, γεγονός που προσθέτει επιπλέον βάρος στο επεισόδιο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, τα τέσσερα τουρκικά F-16 πέταξαν σε σχηματισμό ανά δύο πραγματοποιώντας μία παράβαση, δύο παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και μία εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά που τα αναχαίτισαν. Η εμπλοκή σηματοδοτεί την πρώτη αερομαχία μεταξύ των δύο χωρών μετά από σχεδόν τρία χρόνια, καθώς η τελευταία καταγεγραμμένη ήταν τον Φεβρουάριο του 2023 όταν οι σχέσεις Αθήνας-Άγκυρας βρίσκονταν σε σημείο κρίσης.
Πέρα από τα μαχητικά αεροσκάφη, η τουρκική πλευρά φάνηκε χθες αποφασισμένη να ελέγξει τα όρια της ελληνικής αντίδρασης με πολλαπλές παραβιάσεις. Ένα τουρκικό drone πραγματοποίησε μία παράβαση του εναέριου χώρου, ενώ ένα ATR-72 παραβίασε επτά φορές συνολικά τα ελληνικά όρια. Το ATR-72, που είναι αεροσκάφος θαλάσσιας περιπολίας και ηλεκτρονικής αναγνώρισης, χρησιμοποιείται συχνά από την Τουρκία για να συλλέγει πληροφορίες σχετικά με τις ελληνικές αμυντικές δυνατότητες.
Διαβάστε επίσης:
Πλατύκαμπος: Ασθενοφόρο έπεσε πάνω σε κλούβα Αστυνομίας
Τέμπη: Ξεσπούν οι συγγενείς για την δίκη – «Μας άφησαν οι αγρότες να περάσουμε, μας εμπόδισε η ΕΛΑΣ»
Ο Καπουτζίδης απάντησε για τον Μαζωνάκη χωρίς να το θέλει
Πιλοτές πολυκατοικιών: Τι αλλάζει με τον νόμο για τις θέσεις στάθμευσης
Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr
Tα σχόλια στο site έχουν απενεργοποιηθεί. Μπορείτε να σχολιάζετε μέσα από την επίσημη σελίδα στο Facebook
Σχόλια