Αχτσιόγλου: Η ΝΔ έφερε εργασιακό νομοσχέδιο με την ίδια ιδεοληψία του ΔΝΤ

«Με το νομοσχέδιο της ΝΔ, το δικαίωμα της μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη Διαιτησία περιορίζεται ασφυκτικά και ουσιαστικά έχουμε κατάργησή του», σημειώνει μεταξύ άλλων η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ

«Έχουμε ένα εργασιακό κατά βάση νομοσχέδιο που μας γυρνάει με τεράστια ιδεοληψία στην εποχή του δευτέρου Μνημονίου. Με την ίδια ιδεοληψία του ΔΝΤ», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου, βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, στη συζήτηση του «αναπτυξιακού» νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

«Το νομοσχέδιο σε ό,τι αφορά τα εργασιακά επιφέρει την απόλυτη ανατροπή. Η προσέγγιση της ΝΔ είναι ότι αν μειώσει τους μισθούς θα φέρει μία δυναμική στην ανάπτυξη και θα μειώσει την ανεργία. Μία συνταγή η οποία, εκτός του ότι επικρίνεται για τις κοινωνικές της συνέπειες, δυστυχώς εφαρμόστηκε στη χώρα και απέτυχε παταγωδώς. Αυτή η ίδια συνταγή επανέρχεται, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που είχε θεσμοθετηθεί και στο δεύτερο Μνημόνιο, δηλαδή με ένα πολύ συγκεκριμένο χτύπημα των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας και της μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη Διαιτησία», τόνισε.

«Είναι απολύτως ψευδές ότι το νομοσχέδιο δεν προβλέπει μειώσεις μισθών», σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η συλλογική σύμβαση των εργαζομένων στα ξενοδοχεία έχει επεκταθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, καλύπτει 110.000 εργαζόμενους στη χώρα και προβλέπει μισθούς κατ’ ελάχιστο 800 ευρώ. Την επόμενη μέρα της ψήφισης του νόμου οι εργαζόμενοι θα είναι δυνατό και νόμιμο να πέσουν στα 650 ευρώ. Άρα το νομοσχέδιο προβλέπει μείωση μισθών».

Η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «είναι χοντρό και κατασκευασμένο ψέμα πως αυτά ισχύουν στην Ευρώπη» και πρόσθεσε ότι «ο κ. Βρούτσης υποστήριξε, ακόμα, πως όσα προβλέπει το νομοσχέδιο ισχύουν ήδη στη χώρα μας. Το να αποκλίνει δηλαδή μία επιχείρηση από την κλαδική σύμβαση και να μειώνει τους μισθούς. Όμως αυτό συνιστά παρανομία. Ο κ. υπουργός επικαλείται την παρανομία για να δικαιολογήσει τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων; Νομιμοποιεί την παρανομία για να δικαιολογήσει την παρέμβασή του;».

Παράλληλα, η Έ.Αχτσιόγλου σημείωσε, ότι «με το νομοσχέδιο το δικαίωμα της μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη Διαιτησία περιορίζεται ασφυκτικά και ουσιαστικά έχουμε κατάργησή του. Ενάντια, μάλιστα, στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έχει κρίνει ότι το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στη Διαιτησία κατοχυρώνεται από το Σύνταγμά μας. Η κυβέρνηση έρχεται σήμερα με νόμο να καταργήσει την απόφαση του ΣτΕ».

Τέλος, υπογράμμισε, ακόμα, ότι «τους τρεις μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ έχουμε τρία αρνητικά ρεκόρ. Τον Ιούλιο ρεκόρ απολύσεων, τον Αύγουστο ρεκόρ μερικής απασχόλησης και τον Σεπτέμβριο μείωση των νέων θέσεων εργασίας κατά 60%».Τέλος, αναφερόμενη στη ρύθμιση για τις ΑΠΔ επισήμανε ότι «τιμωρεί τους εργαζόμενους -για όσα χρωστάει η επιχείρηση- οι οποίοι καταλήγουν να σηκώνουν το βάρος και να μην ασφαλίζονται».