Αχτσιόγλου: Εν μέσω πανδημίας απειλείτε την κοινωνία με πτώχευση

«Εν μέσω αυτής της συγκυρίας δρομολογείτε να πτωχεύουν οι πάντες και να χάσουν το σπίτι τους» είπε από το βήμα της Βουλής η Έφη Αχτσιόγλου ανοίγοντας την συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για τον νέο πτωχευτικό.

αχτσιόγλου 1

Παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην αίθουσα της Ολομέλειας, η τομεάρχης Οικονομικών έκρινε πως η κυβέρνηση συνεχίζει την ευθεία επίθεση στους εργαζόμενους, προχωρώντας παράλληλα σε αναδιάρθρωση της αγοράς εις βάρος μικρών και μεσαίων και διευρύνοντας τις ανισότητες.

Χαρακτήρισε τον νέο πτωχευτικό κώδικα «χαριστική βολή» για την κοινωνία, καθώς «την ώρα που οι πολίτες βιώνουν πρωτοφανή ανασφάλεια, ήρθατε να κρεμάσετε από πάνω τους μια τεράστια απειλή. Την απειλή της πτώχευσης, της δήμευση των περιουσιών και της έξωσης».

«Πετάξατε το γάντι στην κοινωνία και εμείς το σηκώσαμε…» ανέφερε με νόημα και στηλίτευσε το γεγονός ότι το μόνο άγχος της πλειοψηφίας ήταν αν οι πολίτες θα πτωχεύουν γρήγορα για να πληρώνονται οι τράπεζες.

Τόνισε δε ότι το νομοσχέδιο «καταργεί οριζόντια και οριστικά την προστασία πρώτης κατοικίας για όλους» τη στιγμή που όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις «με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο» διατήρησαν το καθεστώς προστασίας.

Επιπλέον, έκρινε πως η συμπολίτευση εμπαίζει και τους πλέον φτωχούς, λέγοντάς τους ότι «τάχα θα μπορέσουν να ξανά ανακτήσουν το σπίτι τους». Επ΄ αυτού, διερωτήθηκε πώς αυτό θα καταστεί δυνατό, αφού «θα τους παίρνετε ό,τι έχουν» και «δεν θα ληφθεί υπόψη καν τι είχαν πληρώσει στις τράπεζες μέχρι τότε». Αντιθέτως, σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, οι τράπεζες θα έχουν την απόλυτη ελευθερία για το ποιοι δικαιούνται διακανονισμό ή όχι.

«Αυτό ήταν το σχέδιό σας από το 2014»

Απαντώντας στην κριτική του Χρήστου Σταϊκούρα, η πρώην υπουργός κατέθεσε εκ νέου στα πρακτικά την μεταμνημονιακή αξιολόγηση των θεσμών, τον Απρίλιο του 2019, σύμφωνα με την οποία γινόταν λόγος για την ανάγκη να υπάρχει πληρέστερος πτωχευτικός νόμος και να ενοποιηθούν οι διατάξεις για να υπάρχει ακριβέστερο πλαίσιο. «Επ΄ ουδενί δεν είπαμε για άρση της προστασίας» ξεκαθάρισε.

Στον αντίποδα, κατέθεσε τις δεσμεύσεις της παρούσας κυβέρνησης στους θεσμούς, τον Νοέμβριο του 2019, σύμφωνα με τις οποίες θα εξασφαλιζόταν «η ελεύθερη αναγκαστική εκτέλεση κατά κάθε υποχρέωσης συμπεριλαμβανομένης της πρώτης κατοικίας». Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε στην μεταμνημονιακή αξιολόγηση τον Φεβρουάριο του 2020. «Άρα, επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε προστασία της πρώτης κατοικίας» διαπίστωσε η Έφη Αχτσιόγλου.

Η τομεάρχης Οικονομικών θύμισε, επίσης, σειρά δημοσιευμάτων κατά τα οποία το σχέδιο Χαρδούβελη περιλάμβανε «ενοίκια αντί για δόσεις δανείων αφού πρώτα οι τράπεζες θα έχουν πάρει την κυριότητα των ακινήτων». «Αυτό ήταν το σχέδιο σας, αλλά σας το καθυστερήσαμε πέντε χρόνια» κατέληξε.