Επιμένουν οι αγρότες στις κινητοποιήσεις, δύο 24ωρα πριν τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, με την κυβέρνηση πάντως να επαναλαμβάνει ότι δεν μπορεί να δώσει κάτι παραπάνω, διαμηνύοντας πάντως ότι εξαντλούνται τα δημοσιονομικά περιθώρια για παροχές.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε πάντως και σήμερα προειδοποίηση στους αγρότες πως δεν θα υπάρξει διάλογος αν δεν είναι ανοιχτοί οι δρόμοι, ενώ έδειξε αμετάκλητος στην θέση του για περαιτέρω ενίσχυση στους αγρότες με μια προσέγγιση κοινωνικού αυτοματισμού, λέγοντας: « Δεν μπορεί να ενισχύονται περισσότερο ομάδες με «όπλο» τη δυνατότητα τους να διαδηλώνουν ηχηρά, εις βάρος άλλων ομάδων που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα».
Στην εβδομαδιαία ανασκόπηση που αναρτά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει το γνωστό αφήγημα της κυβέρνησης απέναντι στο αγροτικό κίνημα.
«Όπως και την προηγούμενη Κυριακή, έτσι και σήμερα, θα ξεκινήσω και αυτήν την -όπως θα διαπιστώσετε- εκτενή ανασκόπηση της εβδομάδας, με το ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων. Δεν θα κουραστώ να το λέω: Η κυβέρνηση είναι πάντα στη διάθεση κάθε επαγγελματικής ομάδας, να ακούσει συντεταγμένα τα προβλήματα και τις αγωνίες τους, αναζητώντας εφικτές λύσεις σε όσα τους απασχολούν. Έτσι και με τους αγρότες. Την Τρίτη το μεσημέρι θα συναντηθώ με τους εκπροσώπους τους και βεβαίως με την προϋπόθεση ότι οι δρόμοι θα είναι ανοιχτοί. Δεν μπορεί να εμποδίζεται η ελεύθερη διέλευση των πολιτών οπουδήποτε στη χώρα», αναφέρει ο πρωθυπουργός.
Και επιμένει: «Έχουμε πει πολλές φορές ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας είναι δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν και άλλα πολύ σοβαρά αιτήματα, όπως οι παράνομες ελληνοποιήσεις, για τις οποίες καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια να τις αντιμετωπίσουμε, ο τρόπος καταβολής για τρίτη χρονιά της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο ύψους 82 εκ. ευρώ, το κόστος του αγροτικού ρεύματος και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη νέα ΚΑΠ, που καταφέραμε να εξασφαλίσουμε πόρους 19,3 δισ. ευρώ για τους Έλληνες αγρότες, ενώ άλλες χώρες -Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Βέλγιο για παράδειγμα- υπέστησαν μείωση 10-15%.
Οι προτάσεις μας για βελτίωση των ρυθμίσεων της ΚΑΠ έγιναν αποδεκτές από την ΕΕ αλλά ουσιαστικές αλλαγές -εκ του κανονισμού- μπορούν να επέλθουν μετά το 2025. Με δική μας πρωτοβουλία έχει δημιουργηθεί συμμαχία των 9 χωρών του Νότου ώστε να πετύχουμε τα βέλτιστα για τους αγρότες μας στην εφαρμογή της ΚΑΠ. Να επισημάνω πάντως το εξής: η δίκαιη κατανομή της οικονομικής ανάπτυξης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Δεν μπορεί να ενισχύονται περισσότερο ομάδες με «όπλο» τη δυνατότητα τους να διαδηλώνουν ηχηρά, εις βάρος άλλων ομάδων που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Σε κάθε περίπτωση αποτελεί προτεραιότητα για εμάς να στηρίξουμε την ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα και το αγροτικό εισόδημα. Και γι’ αυτο θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού για να μειώσουμε τους παράγοντες κόστους της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής», σημειώνει στην ανάρτησή του.
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες
Με κύρια αιτήματα την ενέργεια, που αφορά το αγροτικό πετρέλαιο και το ρεύμα, αλλά και τις επιδοτήσεις, εκπρόσωποι των αγροτών από όλα τα μπλόκα της χώρας, θα συναντηθούν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ζητώντας ταχύτερη απονομή επιδοτήσεων και αποζημιώσεων.
«Αν δεν χρηματοδοτήσουμε τον αγρότη, κτηνοτρόφο στη βάση, δεν υπάρχει περίπτωση να μειωθούν οι τιμές στο ράφι», λέει, μιλώντας στο MEGA, o Δημήτρης Καπούνης, πρόεδρος ΕΑΣ Νάξου.
Άλλα προβλήματα που θα θέσουν οι αγρότες στον πρωθυπουργό, είναι οι «ελληνοποιήσεις και τα μεταφορικά».
«Στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό μπορούμε να πούμε τα προβλήματα, το θέμα είναι α λυθούν κιόλας. (…) Οι επιδοτήσεις δεν έχουν δοθεί στη Θεσσαλία, ούτε ένα ευρώ», συμπληρώνει ο κ. Καπούνης.
Από την πλευρά του, ο κτηνοτρόφος Στέλιος Ζεύλης, σημειώνει:
«Η στήριξη του πρωθυπουργού είναι να μη μας πληρώνει ούτε τις αποζημιώσεις. Εμένα 2 χρόνια έχει να πληρωθεί αποζημίωση για ζώα και έχει μειωθεί 40 – 50%».
Για μεγάλα προβλήματα κάνει λόγο και ο Στέλιος Βαθρακοκοίλης, παραγωγός πατάτας.
«Τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα, δεν αντέχει ο πρωτογενής τομέας αυτές πιέσεις. Στα 58 μου σκέφτομαι να αλλάξω επάγγελμα, δεν βγαίνει με τίποτα».
Όπως λέει ο ίδιος, θέμα υπάρχει και με την πράσινη ανάπτυξη.
«Δεν έγινε σωστή η κατανομή των επιδοτήσεων από την ΕΕ».
«Αν δεν ικανοποιηθούμε, θα κατέβουμε στην Αθήνα»
Για… απόβαση των αγροτών στην Αθήνα κάνει λόγο, από την πλευρά του, ο Γιάννης Βάγγος, μέλος πανελλαδικής συντονιστικής μπλόκων, σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.
«Δεν τα ακούμε καθόλου καλά (σ.σ. τα μέτρα) και σε λάθος κατεύθυνση. Δε γίνεται να συνεχίσει αυτή η ακρίβεια, να έχουμε εμείς αυτό το ρεύμα, αυτό το πετρέλαιο και να μας γλεντάνε 4 πάροχοι ενέργειας και 4 σουπερμάρκετ. Θέλουμε ειλικρίνεια από την κυβέρνηση, δε θέλουμε επικοινωνιακά τρικ».
Όπως λέει ο ίδιος:
«Ζητάμε το αφορολόγητο πετρέλαιο για να παράγουμε φθηνά και να τρώει η χώρα μας φθηνά».
Ο κ. Βάγγος επισημαίνει πως αν δεν ικανοποιηθεί το βασικό αίτημα των αγροτών που είναι για αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία, θα κατέβουν με τα τρακτέρ στην Αθήνα.
«Αν δε μας το δώσουν, θα σας έρθουμε στην Αθήνα με τα τρακτέρ, δε γίνεται κάτι άλλο. Ζητάμε δύο πράγματα, ρεύμα και πετρέλαιο. (…) Δεν υπάρχει άλλη λύση, τι άλλο να κάνουμε. (…) Τα προβλήματα έβγαλαν τους αγρότες στους δρόμους».
Μεγάλο θέμα είναι και οι έλεγχοι στην αγορά. Όπως προβλέπει ο Γιάννης Βάγγος, οι αυξήσεις θα συνεχίσουν, οι οποίες θα επηρεάσουν και το ήδη ακριβό ελαιόλαδο.
«Αν συνεχίσει αυτό ο κόστος και η έλλειψη εργατών, μπορεί να φτάσει και 30 ευρώ. (…) Φωνάζουμε για την ακρίβεια».